Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szyld czy rozeta - czy są różnice w np trwałości???

Recommended Posts

Stolarz poleca szyld do drzwi wewnętrznych, bo ponoć są trwalsze. Pytanie takie szczególnie do monterów? Czy to prawda? Czy też chodzi tylko o kwestię montażu, że robi się go łatwiej, ale może też i pewniej, może rozeta jest mniej trwała, czy jeszcze coś innego? Żona chciała rozety, ale ja nie wiem, czy to taka moda teraz czy to ze względów funkcjonalnych one powstały? Może tylko chwilowe to jest i po 3 latach zostane ze szmelcem, w dodatku niemodnym???

Theme, finlandia, wojtek, nikt ważny?

Dzięki

Wyjaśnij na czym polega różnica między szyldem a rozetą? bo dla mnie to mniej więcej to samo, a za dużo możliwości domyślania się by zgadywać..

NO ok, może i to trochę to samo. Dla mnie szyld to jednorodna konstrukcja z miejscem na klamkę i zamek, a rozeta to przedmiot zakładany tylko na zamek, a klamka jest z osobnym szyldem ;)

Szukam czegoś , na czym nie widać zarysowań, koloru szarego albo inoxowego, w normalnych pieniądzach (czyli tak max 70 zł, choć wolałbym mniej). Gusta są różne, natomiast mnie chodzi o polecenie czegoś, co jest solidne i trwałe, a do tego nie kosztuje majątku. Muszę kupić 12 sztuk klamek ...

Ach faktycznie. napisałeś że chodzi o drzwi wewnętrzne i wszystko od razu powinno być jasne.

Tak, szyldy mają zalety: łatwo i szybko się je montuje. Faktycznie - zwykle mają trwalsze mocowanie niż klamki na rozetkach. Ale są wyjątki. To co z marketu - za 20 zl to cienizna (dosłownie) i może się powyginać pod naciskiem ręki.

Rozetki podobnie - mogą być tanie i kijowym mocowaniem (ostatnio takie wstawiałem - niby system montaż jak w Hoppe, a do tego metal zamiast plastiku, a w praktyce tandeta która nie dała się dobrze skręcić.

A dobry szyld? Trudno już takie dostać - bo są nie modne i nie tworzy się nowych wzorów. Tylko tanie..

Klamka z tzw długim szyldem jest trochę trwalsza w użytkowaniu. Polega to na tym, że rzadziej będziesz musiał dokręcić śrubkę mocującą szyld. Co do trzymania samej rączki od klamki, to nie ma znaczenia czy będzie to rozeta czy szyld, bo rączka wsuwana jest na trzpień i dokręcana małą śrubką od dołu lub od wewnątrz (zazwyczaj taka jest tego konstrukcja).

P.S. Fin - nie mogę odpowiedzieć na Twoją wiadomość już od kilku tygodni, bo mam jakiś błąd na forum gdzie nie mogę zaznaczyć ani pola do napisania odpowiedzi, ani też nie mam aktywnych przycisków "wyślij" itd. Zgłaszałem to jakiś czas temu ale nic się z tym nie zadziało. Mam tak jakby reklamę aktywną (tą z tła forum) i wszystko to co jest wewnątrz widzę ale kliknąć nie mogę. Nawet Adblock plus nie pomaga.