Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dotacja na piec pelletowy, pytanie o schemat instalcji.

maverick0069

Recommended Posts

Witam serdecznie, udało mi się dostać dotację na piec pelletowy 25 kw.

Będę robił nową kotłownię w której ustawię zmiękczacz, zbiornik cwu stojący 200 z wężownicą spiralną(GALMET)

Bardzo bym chciał na wyjściu z pieca zainstalować zawór 4 drożny by na piecu mieć 65/70 stopni, ustawić na grzejniki 50 stopni, pozostałą gorącą wodę na bypasie za pomocą tegoż zaworu wpiąć w powrót by wyższa temp wracała do pieca.

Przeglądałem zawory Afriso i Goshe i rozumiem zasadę działania zaworu aczkolwiek nie wiem czym ustawić ten zadane temperatury w instalacji.

Czy poprostu w rurki powstawiać termometry i manualnie kręcić zaworem ?

Wolałbym sterownikiem zadać temperatury zasilenia instalacji i żeby zawór sam sterował i dozował ilość gorącej wody odpowiednio na zasilenie i powrót.

Taką samą sytuację chciałbym uzyskać przy zbiorniku CWU,w tym wypadku grzeję wodę w Cwu temperaturą zadaną na sterowniku pieca tj ok 65 lub 70 stopni w momencie uzyskania wody o zadanej tem w zbiorniku zawór przełącza całą wode z pieca powiedzmy na powrót.

Czy moje rozumowanie jest poprawne, i czego ewentualnie potrzebuje do takiej instalacji, a przede wszystkim czy ma to sens?

Dziękuje serdecznie i pozdrawiam .