ekokamil 09.04.2017 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2017 Witam, Mam problem - zamontowałem w zeszłym roku żagle przeciwsłoneczne do specjalnie dla tego celu wkopanych słupów i niestety slupy te nie wytrzymują naciągu jaki generują żagle i mocno mi się wyginają. Spowodowane to jest pewnie ich długością - miedzy tarasem a miejscem zakotwienia slupów mam duza różnicę poziomów dlatego słupy mają aż 6m długości. Ponad powierzchnie ziemi wystają niepełne 5m. Słupy wykonane są z nierdzewki, średnica około 80mm, grubość ścianki to 2mm. Moje pytanie - jak to usztywnić? Najłatwiej byłoby zalać betonem - czy ma to sens? Ile taki beton będzie schnąc? Za wszelkie podpowiedzi z góry dziekuje. Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martin5 09.04.2017 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2017 Każdy element ma pewną elastyczność i będzie się giął.Jeśli chcesz zmniejszyć ugięcie - dodaj odciągi. Pytanie, czy naprawdę chcesz mieć słupy proste jak drut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 09.04.2017 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2017 ekokamil, beton pomoże w niewielkim stopniu i to na chwilę ( niestety pokruszy się od powstających naprężeń wewnątrz rury). Rura ma za małą średnicę i za małą grubość ścianek. Jedyne co to zmniejszyć wysokość rury ( trochę pomoże) i zastosować system odciągów ( pomoże, ale będzie wyglądać idiotycznie i żona wywali cię z domu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekokamil 09.04.2017 07:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2017 Martin5 oraz Firewall bardzo dziękuję za podpowiedzi. Czy nawet jeśli beton się pokruszy to i tak nie będzie usztywniana rury? Najchętniej bym wsadził do środka jakiś profil o przekroju prostokąta... Tylko jak to zrobić na wysokości 5 metrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 09.04.2017 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2017 Martin5 oraz Firewall bardzo dziękuję za podpowiedzi. Czy nawet jeśli beton się pokruszy to i tak nie będzie usztywniana rury? Najchętniej bym wsadził do środka jakiś profil o przekroju prostokąta... Tylko jak to zrobić na wysokości 5 metrów beton nic ci nie pomoze. profilu nie jestes w stanie zamocowac w srodku zeby. pomoga jedynie odciagi albo maszt o wiekszej srednicy. mechaniki nie oszukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefek1980 10.04.2017 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 Dwa pytania.Jaką wielkość ma żagiel, ile m2? Oraz z czego jest wykonany, tzn. Jaka gramatura materiału? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefek1980 10.04.2017 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 Dwa pytania. Jaką wielkość ma żagiel, ile m2? Oraz z czego jest wykonany, tzn. Jaka gramatura materiału? Podeślij też kilka zdjęć jak obecnie masz zawieszony żagiel, jak wygląda taras, postaram się pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts