Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zagiel przeciwsloneczny - wyginajace sie slupy - jak usztywnic?

Recommended Posts

Witam,

Mam problem - zamontowałem w zeszłym roku żagle przeciwsłoneczne do specjalnie dla tego celu wkopanych słupów i niestety slupy te nie wytrzymują naciągu jaki generują żagle i mocno mi się wyginają. Spowodowane to jest pewnie ich długością - miedzy tarasem a miejscem zakotwienia slupów mam duza różnicę poziomów dlatego słupy mają aż 6m długości. Ponad powierzchnie ziemi wystają niepełne 5m.

Słupy wykonane są z nierdzewki, średnica około 80mm, grubość ścianki to 2mm.

Moje pytanie - jak to usztywnić? Najłatwiej byłoby zalać betonem - czy ma to sens? Ile taki beton będzie schnąc?

Za wszelkie podpowiedzi z góry dziekuje.

Kamil

IMG_20170409_065008381.jpg

ekokamil, beton pomoże w niewielkim stopniu i to na chwilę ( niestety pokruszy się od powstających naprężeń wewnątrz rury). Rura ma za małą średnicę i za małą grubość ścianek. Jedyne co to zmniejszyć wysokość rury ( trochę pomoże) i zastosować system odciągów ( pomoże, ale będzie wyglądać idiotycznie i żona wywali cię z domu)

Martin5 oraz Firewall bardzo dziękuję za podpowiedzi. Czy nawet jeśli beton się pokruszy to i tak nie będzie usztywniana rury? Najchętniej bym wsadził do środka jakiś profil o przekroju prostokąta... Tylko jak to zrobić na wysokości 5 metrów :)

beton nic ci nie pomoze.

profilu nie jestes w stanie zamocowac w srodku zeby. pomoga jedynie odciagi albo maszt o wiekszej srednicy. mechaniki nie oszukasz