Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dobrać średnicę rury pex od pieca aż do 3 piętra...(piec gazowy)

dallas82

Recommended Posts

Witam.

Mam dylemat.

Mam w remoncie kamienicę z trzema mieszkaniami - parter i trzy piętra. Kocioł będzie gazowy, prawdopodobnie buderus.

Pytanie brzmi; jaką średnicę rury dobrać zaczynając od kotła, jadąć głównym ciągiem aż do 3 piętra. (instalacja w pex)

Zleceniodawca przewidział całą instalacje trójnikować, bez szafek

Będzie około 16 grzejników. Będą dwa piony. Czy rura 32 pex na piony jest odpowiednia??

Jeśli znane jest zapotrzebowanie na ciepło poszczególnych pomieszczeń/pięter średnice możesz oszacować za pomocą kalkulatora dostępnego na naszej stronie.

Proszę wybrać "kalkulator oporów hydraulicznych":

http://pl.kan-therm.com/download/kalkulatory.html

A nawet jakby było znane to co? co daje mi wartosc zapotrzebowania na ciepło? Jezeli było by znane obciązenie cieplne to tak, doradca widac nie zauwazył ze 9 lat temu zmieniła sie norma i nazewnictwo, zapotrzebowanie na ciepło [kWh] jest zbędne do obliczen hydraulicznych, obciązenie cieplne [W] i owszem, obydwa parametry uzyskamy z dokładnych i rzetelnych OZC.

Dobra, to zróbmy jakieś założenia:

16 grzejników po 1200W każdy = 19,2kW

Temp zasilania 60 stopni C

dT = 15K

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=386444&d=1491952347

Wygląda na to, że jest ok, do 2 i 3 piętra ciągnąłbym już 26. Ewentualnie możesz na początek dać 40, później 32 i na ostatnie piętro 26.

Przechwytywanie.JPG