Gość 06.09.2004 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 Smutno Ci ... gorzko Ci Papusza (fragmenty) Jedzie wózSpoza wzgórzKoła wozu toczy deszczSmutno CiGorzko CiPowiedz czego jeszcze chcesz ... Mało CiPustej mgłyCo w jodłowy poszła lasMało tej nocy złejCo zagarnia mrokiem nas ... Jechał wózSpoza wzgórzW innym lesie zniknął jużSmutno CiGorzko CiKrzak przy drodze jeszcze drży ... Przyjdzie śniegPrzyjdzie wiatrI zasypie po nas śladSmutno CiGorzko CiJakby serce ktoś Ci skradł ... brzoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 06.09.2004 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 .....Oddzielili cię syneczku od snów co jak motyl drżą, Haftowali ci syneczku smutne oczy rudą krwią....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gierga 06.09.2004 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 Kiedy już wszystkie kobietyz transportu ogolonoczterech robotników miotłamizrobionych z lipy zamiatałoi gromadziło włosy Pod czystymi szybamileżą sztywne włosy uduszonychw komorach gazowychw tych włosach są szpilkii kościane grzebienie Nie prześwietla ich światłonie rozdziela wiatrnie dotyka ich dłońani deszcz ani usta W wielkich skrzyniachkłębią się suche włosyuduszonychi szary warkoczykmysi ogonek ze wstążeczkąza który pociągają w szkoleniegrzeczni chłopcy. T. Różewicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 07.09.2004 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2004 Rana nie mogłeś doczekaćWszystko tańczyło w Tobiepo cichu tornister w szafie głaskałeśJuż nikt nie powie " maluszek"Biała koszulka jaśniała przez nocW progu babcia długo całowała w czoło Twój pierwszy dzień w szkole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 07.09.2004 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2004 Jacek Kaczmarski "Pejzaż z trzema krzyżami"(wg obrazu A. Mantegni) Na wzgórzu Kaźni wznoszą się Trzy Krzyże.Łotrów - w bród. Chętnych do ofiary - mało.Dwa - puste, a na środkowym, najwyżejZawsze zobaczyć można czyjeś ciało. Pies chciwie słone ostrze włóczni liże,Na bębnach w kości grają stróże ładu,Słońce się łukiem stacza coraz niżej,Cienie po ziemi przechodzą bez śladu. Słychać w oddali szum stolicy pszczeli,Kości na bębnie warczą, żołdak beknieI niewidoczni patrzą skądś Anieli,Jak rzeka krwi strużką przez Imperia cieknie. Łotrów w bród, chętnych do ofiary - mało.Na Wzgórzu Kaźni wznoszą się Trzy Krzyże,Dwa - puste, a na środkowym, najwyżejZawsze zobaczyć można czyjeś ciało... 10.3.1989 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.09.2004 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2004 "Nie baw się więcej kulą ziemską" Jakie wymyślić słowa dla ciebieGdy nie ma słówJakie wymyślić znaki na niebiePochmurnym już Płynie okręcik papierowyPłyną różowe balonikiWymyślić noce koloroweCiszę zapisać w pamiętniku Nie baw się synku okrętamiBo nie ma mórzNie baw się synku żołnierzamiPolegli jużNie baw się światłem i nadziejąMilczenia liśćNie baw się więcej kulą ziemskąNadchodzą snyNie baw się synku okrętamiPółnocny wiatrSpadającymi planetamiNa suchy piachNie baw się światłem i nadziejąNadchodzi senNie baw się więcej kulą ziemskąZapomnij dzień Jakie wymyślić słowa dla ciebieGdy wokół mgłaJakie wymyślić znaki na niebieI kto je zna Płynie okręcik papierowyPłyną różowe balonikiWymyślić noce koloroweCiszę zapisać w pamiętniku Nie baw się synku okrętami... sł. Ewa Lipska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.09.2004 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2004 K.K.Baczyński Żal Pościnano drzewa światowidom,ścięto głowy buntom dziecięcym,bo nie przyjdą anioły z ptasich puchów, nie przyjdą.Oto nóż szafotów do chleba. Cóż więcej? Zatroskane madonny mdleją;jakbyś podniósł ziemi upiorną powiekę,więc żal mi, żal, bo świat to żalza utraconym człowiekiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.09.2004 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2004 Autor: bekas 3.09.04 (północ) kładziemy się spać świadomiże już dzieci zasnęły snem wiecznymi nie wrócą ze szkoły do domuodprawione na cmentarzu Szukaliśmy nerwowo w atlasieCzy dalekoDziś wszędzie bliskoNad niejednym miastem cień swój kładzieczarne słońce zwane nienawiścią Gdy imperium kontratakuje –świszczą kulemylą się mieszająkata z ofiarą Rozpoznanie dzieciprzychodzi im z trudema może po prostu nie wierząw przyszłość wspaniałąkruchą jak ludzkie ciało 4.09.04 (nad ranem) przyjechał prezydentwitają go trupy dzieciwymachujących radośnie chorągiewkami Spóźniłeś się o jakieś trzy dniWiemy Peryferia nie zachęcajądo wizyt Byłem zajęty ważnymi problemami Rozumiemy Ale do szkoły panniech nie idzieStrieljajutRzucają granaty do piwnicygdzie terroryści są i zakładnicy 6.09.04 (okrągły dzień) I doły przy dołachi popi przy popachna święto specnazubrną – w deszcz – po wykrotach bo jeszcze nie wiedząBóg w żadnym wymiarzepod żadnym imieniemniewinnych nie karze przekreśli rachubyi podłość ujawniAgentów ma za nicczy tajni czy jawni Deszcz bębni po trumnacha trumny po sercach Nie mówcie mi: "Bóg dał..."Kto – stwierdźcie – odebrał 7.09.04 (komunikat) Nie będzie komisjilecz dużo emisjia szczątki w nieposzanowaniu gdy państwo jest chorezatrudni bandzioraon jeden załatwi mu trwanie A po co im ślęczeća po co się męczyćWysokie spotwarzać im czyny Monopol na prawdęMy mamy jak zawszeCzas przyjdzie to ją ogłosimy 8.09.04 (podanie) "Użyjemy wszystkich środków, abyzlikwidować bazy terrorystów we wszystkich rejonach świata..."gen. Jurij Bugajewski – Armia (wciąż) czerwona Jeśli założymy że dzieci w Biesłanienie były terrorystami ani nie zabiły się samena złość rodzicom lub przy ich pomocya chęci można przemienić w działanietakie oświadczenie panie generaleoznacza że zginie więcejniewinnych cywili niż bandytów Proporcja wynika z lekcji w biesłanietrzydziestu do jednegodlategoproszę o wysłaniejak najmniej żołnierzy Może być pan samTo praca godna heraklesaalbo i dziesięciu pogromów hydry Pomijam już delikatną kwestięnaruszanie granicczy zawoalowaną groźbęnuklearnej rzezi PS. Na szczęście szaleństwa świata wciąż tkwią w innych punktach Ściszone przesłanie Szaleństwa świata - to sprawa sumienia,co zamiast wrastać w siebie wciąż się zmienia I zagrzebane w tysiącach szczegółówjuż nie pamięta własnych reguł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 24.09.2004 04:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2004 Christi Teraz nawet małe dzieciwiedzą więcej niż starcypierwsza lekcja życia oparta o faktynauczyła je skuteczniejniż od - wieczny do - wieczny program kształcenia jeśli chodzi o alibi to wszyscy je mamyci którzy stali na pierwszej linii i ci oddzieleni szklanym kloszem wszyscy byli głodni czekali na obiad więc wyłączyłamale peryskop już zatopił się we mniei pilnie śledził każdy odruch normalnościwytykam sobie sentymentalizm gdy patrzę na plastikowe butelki z wodą i suchy chleb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.12.2004 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2004 Smutny wiersz" - Wawiłow Danuta Dzisiaj jestem smutna jak ptak. Dzisiaj jestem smutna jak deszcz. Leżę sobie w trawie na wznak, sama nie wiem, czemu tak jest. Promyk słońca zalśnił i zgasł. Trzmiel nade mną krąży i gra. Czy to moje włosy, czy las? Czy to śpiewa wilga, czy ja? Możesz sobie myśleć, co chcesz, ale nie zrozumiesz i tak, czemu jestem smutna jak deszcz, czemu jestem smutna jak ptak ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tola 27.12.2004 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2004 By odczuć pełną wartość radości,musisz mieć kogoś,by się nią podzielić....a smutek? Smutek jest samowystarczalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatka 28.02.2005 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 Jeżeli podzielisz się smutkiem z przyjacielem ,to masz pół smutku. Jeżeli podzielisz się radością , to masz dwie radości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.03.2005 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 Poemat o Bogu i człowieku / fragment /K.K. Baczyński ... Pieśń o muzyku Zbudził się Pan Bóg w pół w kołysaniu,jakby na tratwie zielonych chmur,w ciele, co było podobne graniumultanek srebrnej piły gór.Jednak w człowieku się zbudził i dłoniąwodził po skrzypcach, głaskał miłośniestruny kwitnące białą jabłoniąwszechmożliwości otwartej na oścież.Wtedy oparty o pejzaż lekki, o ramę,w której rodził się śpiew,widział: w powietrze napływa krewi w kształty stygnie wiotkie i miękkie,Potem ze skrzypiec otwartych ustciągnął się pochód roślin i form,wyjeżdżał z trzaskiem wielki wózi lodem gwiazd po ziemi dął.Rwały się kształty i w przestrzeń lałyjak kolorowe łodygi chwały.Szły pochodami, aż nagle w lęku,czy to spłoszone, czy mistrza rękąw noc nie złożone. Kolumną cienijęły zawracać grzmotem po ziemii w skrzypce wypełzać, aż pękły z trzaskiemi rozsadziły je krwią i blaskiem.A potem stopy z żelaza lanestawiały gryfy, konie, tytany,na palcach wiotkich jakby z promieni,którymi muzyk stworzył je z cieni.I tak zdeptany został, a w chwaleszły urojone pochodów fale. Epilog ... Jest scena. Obok aniołowie grająjak dwa obłoki opięte w mosiądz;głowy znużone w skrzydła skłaniają,grają bez głosu.Pośrodku droga. Po niej powróciłz ust pozbierany, z czynów wyrwanyBóg, który w ludziach błądzący - ucichłi znów bez ciała zawisł - nieznany.Oto jest pieśń jak sen pod powiekąnalany trwogą -tak Bóg cierpi w człowieku,a człowiek w Bogu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tola 08.03.2005 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 Jan Twardowski Z Ziemią krążymy Z Ziemią krążymy wokół Słońcajak drzewo morze głazjak bazalt czarny i spokojnyco najmniej milion lat z wodą niebieską i zielonąz głową nad śmiercią zamyślonąz nie rozpoznanym a koniecznymw miłości małym smutkiem serca ze ścieżką którą odchodzimyz listem wrzuconym po rozstaniuzamiast na poczcie w skrzynkę szpakaz miłością która przeszła oboksamotni razem i osobno tylko jak z tobą dotąd nie wiemdrżę że zostajesz z tym cierpieniemco krąży tylko wokół siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smutna lidka 24.03.2005 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 Szymborska "Podziękowanie" Wiele zawdzięczam tym, których nie kocham. Ulgę, z jaką się godzę, że bliżsi są komu innemu. Radość, że nie ja jestemwilkiem ich owieczek. Pokój mi z nimii wolność mi z nimi,a tego miłość ani dać mi nie może,ani brać nie potrafi. Nie czekam na nichod okna do drzwi.Cierpliwaprawie jak słoneczny zegar,rozumiem,czego miłość nie rozumie,wybaczam,czego miłość nie wybaczyłaby nigdy. Od spotkania do listunie wieczność upływa,ale po prostu kilka dni albo tygodni. Podróże z nimi zawsze są udane,koncerty wysłuchane,katedry zwiedzone,krajobrazy wyraźne. A kiedy nas rozdzielasiedem gór i rzek,są to góry i rzekidobrze znane z mapy. Ich jest zasługą,jeżeli żyję w trzech wymiarach,w przestrzeni nielirycznej i nieretorycznej,z prawdziwym, bo ruchomym horyzontem. Sami nie wiedzą,ile niosą w rękach pustych. "Nic im nie jestem winna" -powiedziałaby miłośćna ten otwarty temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.03.2005 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2005 dziękuje za ten wiersz ... Lidko Paweł Osuch - ŻĄDANIE SERCA piosenke można wysłuchać tu:http://www.muzyka.osuch.com.pl/muzyka.html Ja nie będę strzelałBo ja pokoju chcęJa nie będę strzelałTego nie chce serce meJa pragnę miłości Bo ja kochać chcęJa pragnę miłościTego pragnie serce me Ref.Zawołajmy wszyscy razemZażądajmy wszyscy wrazMoże ktoś wysłucha nas Ja wołam o prawaBo ja sprawiedliwości chcęJa wołam o prawa To woła serce meJa żądam wolnościBo ja swobody chcęJa żądam wolnościTo żąda serce me Zawołajmy wszyscy razemZażądajmy wszyscy wrazMoże ktoś wysłucha nas ...http://www.muzyka.osuch.com.pl/index_pr.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.03.2005 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2005 (Czas na mnie)Różewicz Tadeusz Czas na mnie czas naglico ze sobą zabraćna tamten brzeg nic więc to jużwszystkomamo tak synkuto już wszystko a więc to tylko tyle tylko tyle więc to jest całe życie tak całe życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smutna lidka 25.03.2005 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2005 Wojaczek Dotknąć... Dotknąć deszczu, by stwierdzić, że padaNie deszcz, tylko pył z Księżyca spada Dotknąć ściany, by stwierdzić, że murNie jest ścianą, lecz kurtyną z chmur Ugryźć kromkę, by stwierdzić, że żytoZjadły szczury i piekarz też zginął Łyknąć wody, by stwierdzić, że studniaWyschła oraz wszystkie inne źródła Wyrzec słowo, by stwierdzić, że głosJest krzykiem i nikogo to nie obchodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smutna lidka 25.03.2005 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2005 Zbigniew Herbert * * * Zasypiamy na słowachbudzimy się w słowach czasem są to łagodneproste rzeczownikilas albo okręt odrywają się od naslas odchodzi szybkoza linię horyzontu okręt odpływabez śladu i przyczyny niebezpieczne są słowaktóre wypadły z całościurywki zdań sentencjipoczątki refrenuzapomnianego hymnu „zbawieni będą ci którzy...”„pamiętaj abyś...”lub „jak”drobna i kłująca szpilkaco spajałanajpiękniejszą zgubioną metaforę świata trzeba śnić cierpliwiew nadziei że treść się dopełniże brakujące słowawejdą w kalekie zdaniai pewność na która czekamyzarzuci kotwicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smutna lidka 25.03.2005 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2005 gdyby to nie bylo calkiem jasne ... :powyższy post to po prostu "przepraszam" "przepraszam" dla kogoś wyjątkowego strach to napisać, ale chyba jednak najważniejszego Przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts