tola 21.10.2005 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 Prostota prostoty Zwątp we własne zwątpienia.Uwierz w swoją wiarę.Spójrz we wszystkie spojrzenia.Nie karz siebie za karę.Bo ma się to, co ma się mieć,czuje, co ma się czuć.Bo najpierw trzeba zachcieć chcieć,by można było móc.Pragnień zbędnych nie pragnij,nie tłumacz się z tłumaczeń.Nagięcia swoje nagnij,by pojąć znaczenia znaczeń.Bo trzeba wyśmiać łzawe łzyi wykpić kpiny z kpin.Przegrasz czy wygrasz z losem gry,nie wiń niewinnych win.Sprzeniewierz się sprzeniewierzeniom,a od ucieczek uciekaj.Nie wzbraniaj marzyć swym marzeniom.Na wściekłość się nie wściekaj.Bo po cóż ci na złość się złościć?Krach przepowiadać krachem?Lepiej radować się z radości,niż drżeć ze strachu przed strachem.Odważ się mieć odwagę,rusz naprzód skostniałe kości.Rozwagę weź może... pod rozwagę.Uwolnij się od wolności.Bo każdy skutek przyczyną jest przyczyny...Smutek ciągnie za smutkiem.Do Światła lgną światła drobiny.... przyczyna jest skutku skutkiem. Anna Lutyńska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.11.2005 02:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Nad miastem noc /fragment/ - Ryszard Ulicki Noc polewaczki myli z deszczem I karmi rosą pierwsze bzy Otula tych, co nie śpią jeszcze A czasem zbiera czyjeś łzy Poetów wielka przyjaciółka Malarka pierwsza jasnych gwiazd Aktorka, której wielki teatr To place naszych śpiących miast ... Noc - nad miastem noc To czasu druga - ciemna strona Noc - nad miastem noc Ta, która wie najwięcej o nas Nie cień - nie dzień Nie świt - nie zmrok To ona zna nasz każdy krok I każdy sen i każdą łzę I wszystkich zna I wszystko wie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 15.11.2005 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 http://www.tvp.pl/_zdjete/opole/mp3/koncert_jesienny.mp3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.11.2005 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 witaj Smoku po tak długiej przerwie bardzo się cieszę, że wróciłeś serdeczne pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tola 18.11.2005 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2005 M O D L I T W A Od niesłyszenia ocal nas,Od niewidzenia ocal nas!Niech nam zabraknie tchu z zachwytu,niech się dźwigniemy aż do szczytów,choćbyśmy potem mieli spaść! Niechaj słyszymy polifonieanielskich muzykantów glorii,którym na freskach grać i śpiewaćprzykazał Melozzo da Forli.Niechaj ujrzymy cud Ofiary,co życia Boga była wartaw niebiańskich chórach Agnus Deiz "Koronacyjnej Mszy" Mozarta. Od niesłyszenia ocal nas... Niechaj w pszenicy korcu ziarnachz piramid wziętych gdzieś w Egipciezachwyci nas po tysiącleciachzielone kiełkujące życie.Niech nas przeraża "Taniec Śmierci",upiory Goi budzą grozę,niechaj Dantego parzą ognie,a "Zima" Breughla przejmie mrozem. Od niewidzenia ocal nas... Niechaj w pośpiechu naszych ulic,gdzie twarze obce i nieznaneczyjś płacz nas wzruszy, co dobiegaz telefonicznej budki szklanej.Niechaj rozpiera nas weselegdy chmura zmienia się w obłokii radość kiedy czyjeś dzieckoobok nas stawia pierwsze kroki... Od niesłyszenia ocal nas... Janusz Bojarzyniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tola 18.11.2005 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2005 Calvados Popijam Calvados,a drzwi do kuchni otwarte co wieczór,bo zapach parzonej "La maison du cafe"może nim przyjdziesz pod ciepły abażurwraz z wonią twych perfum wyprzedzą znów cię. Miłość jak ptaka spłoszyłem w tym liście,z miłością uciekła spłoszona nadzieja.Czyje do kogo więc ma być to przyjście,gdy list tak tlumaczył, że ja to nie ja? Popijam Calvados,a sprzęty i ściany i wszystko tak obce-nieważne, że może czasami nie sam.Z radia tęsknota za słynnym prochowcem;gdzie New York, gdzie Kraków, gdzie ty wśród tych ścian? Ktoś może pozdrowi cię wkrótce ode mnie,bo właśnie na Plantach ktoś spotkał mnie wczoraj.Na Plantach jest teraz, wiesz, tak przedwiosennie;gołębie gruchają, jakby ktoś grał chorał. Popijam Calvados,a drzewo za oknem otula się zmrokiemi razem z ptakami pogrąża się w snach.Z windy ktoś wysiadł i stanął przed progiem,nie moim, choć czekam w otwartych już drzwiach. Calvados sie kończy,ostatni papieros dopala się razem z kolejnym wieczorem.Po ilu wieczorach, po ilu dopierostraconą mą wyspę odkryję nie w porę? Popijam Calvados... Janusz Bojarzyniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 20.11.2005 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 ech spokoju trawjestem z Wami znów będę pisał, śpeiewał itp itdhttp://www.tvp.pl/_zdjete/opole/mp3/NIECHMOJE.mp3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.12.2005 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 pisz ...i śpiewaj Smoku "Pozwól mi, Panie, zostać sobą" - słowa Ryszard Ulicki http://www.ulicki.pomorzezachodnie.pl/images/R_podparty_w_kratke.jpg Daj, Panie, co dzień, promyk słońcai pozwól śpiewać nową pieśń ...Ach, nie jest przecież moją winą, że kocham życie aż do łez ! Bo kochać życie nie jest grzechemi nie jest zdradą Twoich praw,Więc daj mi, Panie, trochę szczęściai obym zdrowy był - to spraw ! spiewa Bogdan Trojanek i Terne Roma ... a to adres do Jego strony - http://www.bogdantrojanek.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 06.01.2006 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 Piosenka o chyba jeszcze miłościAndrzej Poniedzielski Coraz trudniej nam pisać do Ciebiecoraz trudniej do Ciebie nam byćcoraz trudniej przerobić na siedemnumer nieba pod którym przyszło nam żyć Kiedy chciałem byś przerwała tę zabawęi byś wreszcie poszła za mnąJakiś kułak intelektupowiedział że wyrywam Cię z kontekstui że dura lex i sed lexalbo jakoś tak podobnie się wyraziłjęzyki obce są mi obcei nie wiem co te słowa znacząale jestem prawie pewieni mnie, i Ciebie tym obraził Coraz trudniej nam pisać do Ciebie... Tyś już przecież ani wielka, ani pięknajuż niemłoda, chyba niezbyt mądra jeszczei ja mam niewiele więcejmam w zanadrzu już ostatnie moje sercei z kim ja się mam pogodzićz Tobą, czy z tym rzeczy stanemjeśli z Tobą - Ty mnie pogódźbo ja mogę żyć bez Ciebiejak nic złego się nie stałotak nic złego się nie stanie Coraz trudniej nam pisać do Ciebie... A wolność to nie jest port, nie adres i nie przystańwolność, to ona po to może być, żeby z niej czasem...nie skorzystać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts