Adaxis 10.04.2017 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 Witam, robię elewację systemem Caparol i chciałbym taras zgodnie z projektem obłożyć imitacją deski, ale nie widzę jej w Caparolu. Czy deska Caparolu występuję pod inną nazwą handlową? Ew. jaką imitację polecacie? chodzi o kolor dąb bagienny (ciemny brąz!). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 10.04.2017 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 Układ warstw dla imitacji deski:warstwa zbrojona z siatkaCaparol Putzgrunt610Caparol Fibrosil (na tym materiale odciska się wzór deski) - może być podbarwiony, ale sam materiał nie jest ostatecznym koloremTopLasur NQG barwiony jako powłoka wierzchnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 10.04.2017 15:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 Dzięki fighter1983! Zaskoczenie, ale z wypowiedzi wynika, że nie ma jako takiej deski fizycznej do przyklejenia, natomiast fachman wspomniał mi o płytach grubości 2mm -zapewne miał na myśli inną firmę, bo żeby to "wymalować" to trzeba być chyba artystą.... Dodatkowo jest jeszcze problem, styropian ma g=20cm, a widzę 2 technologie naklejania imitacji desek: 1. na styropian tej samej grubości -wg mnie mniej fachowo 2. na styropian (okno) o mniejszej grubości np. o 1cm -wtedy bardziej licuje z elewacją, ale gdzie kupić styropian g=19cm? Producenci mają w ofercie, ale dla małego zamówienia ignorują zamówienie... Okno na styropianie g=15cm, jest raczej zbyt dużą wnęką, tym bardziej że deska ma 2mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 10.04.2017 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 a no nie ma.2 strony 39/40 troche zahacza o ta imitacje. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?162614-Tynk-silikonowy-jakiej-firmy/page39nie jest to trudne do zrobienia, wiec nie trzeba byc artysta.wiem bo ja do artysty i zmyslu estetycznego mam tyle co baletnica do kilofa a jednoczesnie paradoksalnie pomimo kilkuset tysiecy m2 obsluzonych elewacji i wszelkich rozwiazan z tym zwiazanych nie polozylem wlasnorecznie w zyciu wiecej niz 20m2 tynku a efekt deski mi wyszedl (sa tam zdjecia, w tym deski) czy sie podoba czy nie - jest to kwestia gustu, jedno jest pewne - wychodzi kazdemu spod reki inaczej. Odnosnie samej technologii - tak wg mnie bezwzglednie powloka imitujaca powinna byc cofnieta w stosunku do powierzchni elewacji, ale nie chodzi tu o estetyke a o walory uzytkowe. generalnie nalezy unikac i w miare mozliwosci eliminowac sytuacje, gdzie woda ma szanse wplynac pomiedzy warstwy materialu a taki system "doklejony" daje jej takie mozliwosci. a jak woda wplynie... to juz nie jest fajnie, bo wplynie, pozniej zamarznie, rozmarznie kilkaset razy w ciagu jednego roku (przejsc przez 0 w ciagu roku tyle jest w naszym klimacie) a to z kolei powoduje zamarzanie wody, zwiekszenie jej objetosci i tworzenie sil scinajacych wszystko co przyklejone... wiec estetyka takiego "dolepionego" rozwiazania to jedno a funkcjonalnosc to drugie. nie mozesz 19cm to daj 18 - to juz w miare standard... lepiej cofnac wiecej niz nie cofac wcale. albo chlopaki... tara w reke i tarujemy z 20 na 18-19cm. styropian nie zelbet mostowy zeby trzeba bylo do tego jakichs super nakladow sil/czasu/narzedzi/pieniedzy wkladac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 11.04.2017 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 (edytowane) Dzięki, w międzyczasie zorientowałem się, że przy taśmach 3mm, będą one licować z klejem i barankiem elewacji, więc w tedy chyba nie potrzeba podcięcia... Ale czy te taśmy 3mm dadzą taki sam efekt jak panele ok. 1cm? Edytowane 12 Kwietnia 2017 przez Adaxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 13.04.2017 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 dadza. Bo na 1cm panelu i tak 7mm to styropian. chodzi tylko o materiał który jest nośnikiem. Wstawiam właśnie na stronę Greinplasta... strasznie mozolnie mi to idzie grunt+klej/fuga+panel+bejca wyjdzie niecale 120 brutto/m2. http://astrobud.pl/imitacja-drewna,cp85/,,/l2/pl.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 15.04.2017 22:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2017 Rozejrzałem się i widzę, że najlepszy efekt optyczny dają deski, które mają jednak jakąś grubość, np ok. 1 cm. Najlepiej wychodzi chyba Rodeo a potem Dekordeska. Rodeo jest osadzone na niebieskim styrodurze. Styrodur stosuje się na fundamenty, czy pod tymi deskami będzie on miał dobre właściwości i lepsze niż zwykły styropian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 20.06.2017 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 Układ warstw dla imitacji deski: warstwa zbrojona z siatka Caparol Putzgrunt610 Caparol Fibrosil (na tym materiale odciska się wzór deski) - może być podbarwiony, ale sam materiał nie jest ostatecznym kolorem TopLasur NQG barwiony jako powłoka wierzchnia Przymierza się do chyba najtrwalszej (mam nadzieję) imitacji deski -pytanie: czy do yych prac wystarczy normalny "Kaziu", czy potrzeba raczej ręki trochę jakby artysty? Obawiamy się zwykłych wykonawców, którzy niekoniecznie czują bluesa i będą fizycznie odciskali, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 20.06.2017 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 Przymierza się do chyba najtrwalszej (mam nadzieję) imitacji deski -pytanie: czy do yych prac wystarczy normalny "Kaziu", czy potrzeba raczej ręki trochę jakby artysty? Obawiamy się zwykłych wykonawców, którzy niekoniecznie czują bluesa i będą fizycznie odciskali, itd. artysty moze nie, wychodzi kazdemu, i kazdemu inaczej, ale wychodzi. ale przed atakiem na scianie sugerowalbym zmarnowac troche materialu na pocwiczenie na plycie gk.. pociac plyte 260*120 na 3 rowne kawalki, zagruntowac PG610 i do dziela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 21.06.2017 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 fighter1983 -dzięki za pokrzepienie może się zdecyduję, chociaż patrzenie na tą robotę zapewne doprowadziłoby mnie do zawału... Jak próbowałem coś ustalać i dogadywać się, to spece gadają coś w deseń, że sztuka rodzi się w bólu i w nieładzie i że na sztukę patrzy się z daleka i że będzie Pan zadowolony, ufff Jednak na pewno komuś to wychodzi lepiej i zgrabniej a innym inaczej albo gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts