Jarek Ostrołęka 11.04.2017 00:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Witam wszystkich, Zabrałem się za remont. Proszę o opinię. Odnawiam dom na wsi i zająłem się aktualnie podłogą. Ze starych desek zrobiłem legary, folia pod legary, między legary wełna, na legary płyta OSB. Poniżej jest nieogrzewana piwnica. Legary leżą na szynach no i wylewce.Bardzo chciałbym położyć w całym domu gumolit, najchętniej z wywinięciem na ściany, ew. zostawienie dylatacji, czyli listwy od ścian.Cześć fachowców odradza mi taki pomysł, gdyż gumolit "nie oddycha" w związku z czym podłoga nie będzie miała żadnej wentylacji. Czy mają rację i lepiej położyć panele? Gumolit to na wieś idealne rozwiązanie, ale nie chcę też grzyba pod podłogą. Proszę coś poradzić.Pozdrawiam,Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 11.04.2017 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Witam wszystkich, Zabrałem się za remont. Proszę o opinię. Odnawiam dom na wsi i zająłem się aktualnie podłogą. Ze starych desek zrobiłem legary, folia pod legary, między legary wełna, na legary płyta OSB. Poniżej jest nieogrzewana piwnica. Legary leżą na szynach no i wylewce. Bardzo chciałbym położyć w całym domu gumolit, najchętniej z wywinięciem na ściany, ew. zostawienie dylatacji, czyli listwy od ścian. Cześć fachowców odradza mi taki pomysł, gdyż gumolit "nie oddycha" w związku z czym podłoga nie będzie miała żadnej wentylacji. Czy mają rację i lepiej położyć panele? Gumolit to na wieś idealne rozwiązanie, ale nie chcę też grzyba pod podłogą. Proszę coś poradzić. Pozdrawiam, Jarek Czy gumolit w łazience może być czy nie? Czy w szpitalach jest wietrzenie pod podłogą? Nie ma a pcv czy lino się kładzie i trzyma. Problemem jest jedynie nieogrzewana piwnica. Musisz sprawdzić panujący w niej klimat... Czy jest tam grzyb, pleśń, czy jest sucha czy podtapiana etc. Jeżeli jest całorocznie sucha to nie ma problemu. Płyty OSB przytnij tak aby była dylatacja od ściany nap 10-12mm. Połóż linoleum także z dylatacją 10-12mm i cokoły 15mm. Linoleum klejone do płyt. Płyty wcześnie zeszlifowane z warstwy ochronnej. Spawy szczelnie wyprowadzone. Płyty muszą być ciasno złożone i szczeliny dobrze wyszpachlowane. Inaczej na lino pokażą się te szczeliny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts