Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

HST - prawidłowe przygotowanie otworu


Recommended Posts

Hej

 

Potrzebuję zaczerpnąć wiedzy, jak prawidłowo przygotować otwór do okna HST. W salonach baaaardzo często nie doradcy niestety nie mają takiej wiedzy.

 

Otóż mam wymurowane fundamenty i wylanego chudziaka - całość wygląda jakby równa płyta fundamentowa. Zaczynamy murować ściany z porotherm - pierwsza warstwa ma wysokość około 26 cm (z 1 cm warstwą zaprawy dolnej).

 

Od strony wewnętrznej wg. projektu będzie na podłodze 15 cm styropianu + 10 cm wylewki + 2 cm np. kafelek - i to w sumie da nam poziom "0". Standardowe okna balkonowe będą położone na tym poziomie, ale moje pytanie dotyczy okna HST.

 

Czy w miejscy gdzie to okno będzie - mam nie murować tej pierwszej warstwy z porothermu i ewentualnie zrobić jedną warstwę z cegieł położonych pionowo, żeby dały wysokość 12 cm? Ile tam dokładnie cm zostawić, aby było dobrze? Chodzi o to, żeby próg był niewidoczny?

 

Zgodnie z tym rysunkiem:

http://oknotest.pl/images/obrazy-abc-art/11_Prog_drzwi_balkonowych_HST_Veka_slide_poziomy_posadzek.png

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cholerna komorka.

Pozioma !!! podmurowka powinna byc tak wysoka by poziom posadki wewnatrz byl na rowno z powierzchnia progu HSa.

Tylko prowadnica sanek HS ma byc wyzej.

Dopiero po tym ustalasz poziom tarasu i bedzie on nizej o ok 2 cm.

Podparcie moze byc tak jak myslisz tylko musi byc POZIOME i miec rowna plaszczyzne

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...