Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Samodzielna budowa garażu-pytania do fachowców.

Recommended Posts

Witam, chcę samemu postawić garaż dwustanowiskowy. Zgłoszenia już mam zatwierdzone i teraz mam 3 lata na budowe.

Wymiary 5,5mx6m wys.3.

Mianowicie garaż ma mieć attyke i drewniany dach i z tym mam problem bo nie wiem jak to połączyć. Czy na ścianach ma być wieniec i dopiero na nim wykonać attykę? Czy grubość scian 18cm bedzie wystarczającą? Czy płyta fundamentowa grubości 20 cm będzie wystarczajaca?

Jako takie pojęcie o budowie mam bo pomagałem budowac moj dom ale wtedy byl majster i projekt a teraz chce sprobowac zminimalizowac koszta skoro przepisy nie wymagaja calej kompletnej procedury.

garaz ma wygladac mniej wiecej tak:

3b69524e20ce.jpg

Zaraz, jak zgloszenie przeszlo bez projektu ? Jak chcesz zrobic ta plyte pundamentowa - na oko czy jak ?

Ja bym zrobil lawy i scianki fundamentowe z bloczkow, Sciany nadziemia suporeks 24 bo taki najpopularniejszy i zwrocisz co Ci zostanie bez problemu.

Trzymaj sie tradycyjnej technologii, ktora trudno spieprzyc.

Powodzenia.

Śmiało działaj, garaż to nie dom. Pytaj, czytaj i na pewno się uda. Zdobędziesz doświadczenie. Nie zawsze cieńsze materiały wychodzą taniej. I jeszcze jedno z tym zgłoszeniem podobno, jeszcze raz napisze podobno nie ma odstępstw od tego co na zgłoszeniu czy szkicu. Okna, wysokość itp. Usłyszane nie sprawdzone. No i oczywiście pokora aby nie zrobić jakiejś katastrofy :no: budowlanej. Czy płyta czy klasyczne fundamenty? Jaki grunt, wymiana gruntu, siatka górą, dołem wszystko do obliczenia.

Powodzenia