Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, chcę samemu postawić garaż dwustanowiskowy. Zgłoszenia już mam zatwierdzone i teraz mam 3 lata na budowe.

Wymiary 5,5mx6m wys.3.

Mianowicie garaż ma mieć attyke i drewniany dach i z tym mam problem bo nie wiem jak to połączyć. Czy na ścianach ma być wieniec i dopiero na nim wykonać attykę? Czy grubość scian 18cm bedzie wystarczającą? Czy płyta fundamentowa grubości 20 cm będzie wystarczajaca?

Jako takie pojęcie o budowie mam bo pomagałem budowac moj dom ale wtedy byl majster i projekt a teraz chce sprobowac zminimalizowac koszta skoro przepisy nie wymagaja calej kompletnej procedury.

garaz ma wygladac mniej wiecej tak:

3b69524e20ce.jpg

https://forum.murator.pl/topic/228433-samodzielna-budowa-gara%C5%BCu-pytania-do-fachowc%C3%B3w/

Proponowano mi beton komórkowy 18x59cm bo taka grubośc scian jest wystarczająca. Dach drewniany, kryty papa termozgrzewalna.Myslalem tez o prothermie ale chyba ten beton komorkowy bedzie latwiejszy do wykonczenia, tynkowania.

Zaraz, jak zgloszenie przeszlo bez projektu ? Jak chcesz zrobic ta plyte pundamentowa - na oko czy jak ?

Ja bym zrobil lawy i scianki fundamentowe z bloczkow, Sciany nadziemia suporeks 24 bo taki najpopularniejszy i zwrocisz co Ci zostanie bez problemu.

Trzymaj sie tradycyjnej technologii, ktora trudno spieprzyc.

Powodzenia.

Śmiało działaj, garaż to nie dom. Pytaj, czytaj i na pewno się uda. Zdobędziesz doświadczenie. Nie zawsze cieńsze materiały wychodzą taniej. I jeszcze jedno z tym zgłoszeniem podobno, jeszcze raz napisze podobno nie ma odstępstw od tego co na zgłoszeniu czy szkicu. Okna, wysokość itp. Usłyszane nie sprawdzone. No i oczywiście pokora aby nie zrobić jakiejś katastrofy :no: budowlanej. Czy płyta czy klasyczne fundamenty? Jaki grunt, wymiana gruntu, siatka górą, dołem wszystko do obliczenia.

Powodzenia

To po skrócie:

płyta fundamentowa;

sciany z bkl 18x24x59 czy lepiej porotherm?;

grunt niewysadzinowy;

z przodu i z tyłu attyka'

dach drewniany prosty, jednostronny upad 5%;

jakies propozycje?