Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na jakiej wysokości kinkiety i włączniki - ocena projektu elektryki w kuchni

nuxe

Recommended Posts

Cykaj, cykaj, czekam z niecierpliwością.

Dziś nanosiliśmy ostatnie korekty do projektu wykonawczego okien i mam straszny dylemat z kolorem. Wcześniej wybraliśmy 9016 ale zaczęłam się zastanawiać czy nie powinnam zmienić go na 9003. Mamy drewniane okna ze szprosami w stylu retro, elewacja będzie w kolorze pieczarkowym więc może lepiej jak okna będą jednak śnieżnobiałe (9003)?

W tym samym kolorze będzie też moja mini weranda na wejściu i drzwi zewnętrzne. 9016 wydawał się bardziej szlachetny od 9003, ale może jest za żółty?

MITK_elewacja.jpg Pomiar-Model_wejście.jpg

Edytowane przez nuxe

Jak dla mnie okna zdecydowanie białe. Z zewnątrz świeżo i ładnie na tle elewacji, a od środka i tak będą stonowane, bo albo w cieniu, albo sztuczne światło, więc ta biel nigdy nie będzie od środka wyglądać na idealnie białą. Trochę jak z firankami, ładne są kremowe, ale...

Ładne wejście :) Załóż wątek, będę śledzić :)

Dostaliśmy próbki 9003 i 9016. Myślałam, że kolor 9003 będzie taki jak kartka papieru, a tymczasem na drewnie nie jest śnieżną bielą tylko bardzo, bardzo jasnym kremem. No i zrezygnowaliśmy z 9016 - bo jest jasny ale niestety żółtawo-szary. Idealny dla nas kolor okien to RAL 9003.

A kinkiety daliśmy na dwóch wysokościach - tam gdzie będzie galeria zdjęć rodzinnych to h = 220 cm, a pozostałe na h = 180 cm.

Niedługo dostanę projekty wnętrz to się okaże czy tak jest w porządku.

Sawadi, czekam na Twoje drzwi...

A taką gałkę znalazłam do drzwi wejściowych:

Gałka.jpg Gałka_drzwi.jpg

Edytowane przez nuxe

Jutro elektryk ma dostać plany, a mnie nagle w środku nocy naszły wątpliwości co do garderoby.

Zastanawiam się na którą stronę powinny otwierać się drzwi w garderobie. Teraz po otwarciu zasłaniają okno ale mam łatwy dostęp i widok na wszystkie szafy. Tylko, że jeśli na ścianie z oknem będę chciała dać komodę, to będzie trudno z niej korzystać gdy będą otwarte drzwi. No i też szkoda mi zasłaniać okna. Garderoba jest mała, ma 8 m2, wymiary 250 x 325 cm.

Czy może zmienić te drzwi, tak aby po wejściu widzieć ładną komodę i okno? Jest to o tyle ważne, że muszę wiedzieć po której stronie umieścić włączniki światła.

Garderoba_drzwi_prawe.jpg Garderoba_drzwi_lewe.jpg

W pierwszej wersji jest ergonomicznie zgodnie z ciągiem, łatwo otwiera sie drzwi do garderoby i wchodzi, ale skrzydła faktycznie zasłonią okno i utrudnią dostęp do szafy.

Druga wersja wydaje się lepsza, ale wchodzenie do garderoby idąc z korytarza, będzie mało wygodne, bo trzeba będzie podążać za otwierającym się skrzydłem, choć można się do tego przywyczaić. No i otwarte skrzydła nieco utrudnią poruszanie się po garderobie, ale można pomyśleć o zwężeniu drzwi do 70 cm.

Chyba wybrałabym 2 wersję.

Może drzwi przesuwne?

Rozumiem, że ściany już stoją.

• 3 weeks później...

Zostawiłam wersje pierwszą, zrobimy z sypialni do garderoby drzwi dwuskrzydłowe.

Mamy natomiast babola z elektryką, a dokładnie z gniazdkami. Wg projektu miały być po "dwa gniazda w podwójnej puszcze i ramce", które ja rozumiałam, że będzie coś takiego: gniazdo_podwójne.jpg, a ostatecznie będzie tak jak na zdjęciu:

Podwójne gniazdka.jpg

Niby nie ma problemu, ale teraz np. w holu i w salonie będę miała na widoku pełno gniazdek. Gdybym wiedziała, że tak będzie, to bym zrobiła po jednym pojedynczym, bo po co mi ich tyle? Uff, :(

Edytowane przez nuxe