Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka pompa ciepła, zrobione OZC.

tede80

Recommended Posts

Uważaj bo zaraz się zacznie że za duże masz to zapotrzebowanie jak na tyle m2.

Swoją drogą dość sporo to wychodzi. możesz mi przesłać to OZC na [email protected] ?

Oczywiscie ze sie zacznie, po co ci niewarygodne dane?, o ozc tez nie było mowy, obciązenie cieplne to nie ozc. Widocznie tyle wpisano do projektu bo cos wpisac trzeba było, a z rzeczywistoscią nie ma to nic wspolnego.

• Odpowiedzi 130
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oczywiscie ze sie zacznie, po co ci niewarygodne dane?, o ozc tez nie było mowy, obciązenie cieplne to nie ozc. Widocznie tyle wpisano do projektu bo cos wpisac trzeba było, a z rzeczywistoscią nie ma to nic wspolnego.

O OZC przeczytałem w temacie, a jeżeli jest OC to można to w kosz....

Gość Arturo72
W załączniku przesyłam bardziej szczegółowe dane dotyczące charakterystyki energetycznej budynku. Panasonic T-CAP o mocy 12kW lub 16kW - która pompa będzie odpowiednia?

Wyrzuć to do kosza...

Sądzę,że 9kW spokojnie wystarczy.

Wyrzuć to do kosza...

Sądzę,że 9kW spokojnie wystarczy.

@Arturo72 - widzę w Twojej stopce solidne ocieplenie, a u mnie będzie nieco słabiej (bloczek silikatowy 25cm, styropian 18cm, fundament na ławach). U Ciebie przy takich parametrach (powierzchnia, ocieplenie) jest pompa 9kW, natomiast u mnie powierzchnia użytkowa wynosi 240 m2 (kubatura netto 762m3) i polecasz pompę tej samej mocy? Ja się obawiam, że przy 12kW pompę będą musiały zbyt często wspomagać grzałki, ale nie mam odpowiedniej wiedzy i mogę się mylić.

Edytowane przez J@ro

Gość Arturo72
@Arturo72 - widzę w Twojej stopce solidne ocieplenie, a u mnie będzie nieco słabiej (bloczek silikatowy 25cm, styropian 18cm, fundament na ławach). U Ciebie przy takich parametrach (powierzchnia, ocieplenie) jest pompa 9kW, natomiast u mnie powierzchnia użytkowa wynosi 240 m2 (kubatura netto 762m3) i polecasz pompę tej samej mocy? Ja się obawiam, że przy 12kW pompę będą musiały zbyt często wspomagać grzałki, ale nie mam odpowiedniej wiedzy i mogę się mylić.

U mnie w domu z powodzeniem wystarczylaby pompa o mocy 5kW przy -20st.C i taka miała być. Obciążenie cieplne to 3,5kW.

Ten słoń to niejako przy okazji ale też jest ok.

Na forum jest kilku użytkowników z domami ok.300m2 gdzie T-CAP 9kW spisuje się.

Edytowane przez Arturo72

Rozumiem, że taki Panasonic T-CAP 12kW w zupełności wystarczy i nawet nie zastanawiać się nad mocniejszą pompą?

Jak chcesz wiedzieć jaka pompa jest Ci potrzebna to masz 2 opcje:

1. mniej dokładny kalkulator na stronie: http://cncpompyciepla.pl/kalkulator/

2. bardziej dokładny sposób OZC np. u ASOLT,

To jak Ci podpowiada ktoś że u kogoś na 300m2 chodzi to możesz sobie podarować, bo ktoś kiedyś słyszał, że ktoś gdzieś na oko umarł.

To trzeba policzyć, w mniej lub bardziej dokładny sposób.

Gość Arturo72

To jak Ci podpowiada ktoś że u kogoś na 300m2 chodzi to możesz sobie podarować, bo ktoś kiedyś słyszał, że ktoś gdzieś na oko umarł.

To trzeba policzyć, w mniej lub bardziej dokładny sposób.

Od 1.05.2014 do 30.04.2015 - co + cwu - 4781 kWh - 1481zł. Energia wyprodukowana 19215 kWh. Dom 300m2, zużycie wody 251m3.

Pompa powietrzna, taryfa G12 4376 kWh II taryfa, 405 kWh w I taryfie. Temp 22,5st -23st. Tylko w łazience więcej ze względu na dzieciaki.

T-CAP 9kW

Oczywiście w w/w przypadków pompa bez bufora...

Edytowane przez Arturo72

Garaż jest w bryle budynku czy obok?

Garaż grzeje się max do 5 C, skąd taka różnica w wielkości grzanych podłóg?

Kraków - to nie Suwałki. Dlaczego pompa gruntowa ?

OZC - to ;

- moc cieplna budynku w kW ,

- zapotrzebowanie na ciepło w kWh/rok.

Jakie grube wylewki masz ?

Ilość godzin z daną temperaturą.jpg

Ilość godzin w roku z daną temperaturą dla Krakowa.

Edytowane przez Andrzej5101

Garaż jest w bryle budynku, nad nim taras. Garaż 36m2, pomieszczenie gospodarcze/pralnia 15m2 + pod skosami w pokojach na górze powierzchnia do wysokości 2,20m nie wlliczone do pow. uzytkowej. Stad taka różnica. Garaż planowałem grzac do 12 - 15 stopni. Grubość wylewki to 8cm.

W OZC mam:

Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 9910 W

Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd: 16203 kWh/rok

Edytowane przez Robaczywy

W serwisie samochodowym, temperatura na hali ok.8 C.

Przelicz OZC dla temp. ok 5 - 8 C w garażu i pomieszczeniu gospodarczym.

Jaka temperatura wewnątrz budynku?

Będziesz pracował w garażu czy p.gospodarczym??

Pompa gruntowa w Krakowie ?

Przestudiuj tematy polecane.

Wylewki betonowe?

Edytowane przez Andrzej5101

Masz rację Andrzej, temperatura w garażu jest faktycznie do przemyślenia. Wewnątrz budynku jest policzone na 22stopnie, Żona lubi ciepełko. Mieszkam pod Krakowem, wpisane Kraków, żeby każdy orientacyjnie wiedział, nazwa wioski nic nikomu nie powie :). Wylewki z mixokreta. Jutro będe dzwonił do Asolta obgadać temat, jakie ma sugestie.