Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka pompa ciepła, zrobione OZC.

tede80

Recommended Posts

Jak chcesz wiedzieć jaka pompa jest Ci potrzebna to masz 2 opcje:

1. mniej dokładny kalkulator na stronie: http://cncpompyciepla.pl/kalkulator/

2. bardziej dokładny sposób OZC np. u ASOLT,

Skorzystałem z kalkulatora na stronie i otrzymałem:

9,5kW maksymalna moc grzewcza

4,6kW przeciętna moc grzewcza

38W/m2 wskaźnik zapotrzebowania na moc

20 493kWh = 74GJ całkowite roczne zużycie energii na ogrzewanie

81kWh/m2*rok wskaźnik zużycia energii

2kW dodatkowa moc potrzebna do grzania CWU

13kW to niezbędna moc grzewcza (C.O. + CWU)

Powyższe wyniki tym bardziej utwierdzają mnie w przekonaniu o słuszności zamontowania pompy Panasonic T-CAP 12kW i raczej odpuszczę sobie pompę o wyższej mocy. Zakładając pewien margines błędu wynikający z niedoskonałości kalkulatora pompa o mocy 12kW powinna poradzić sobie z ogrzaniem budynku. Sądzę, że Panasonic T-CAP 9KW również mógłby dać radę z ewentualną niewielką pomocą dodatkowych grzałek przy bardzo mroźnych zimowych chwilach.

• Odpowiedzi 130
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Skorzystałem z kalkulatora na stronie i otrzymałem:

9,5kW maksymalna moc grzewcza

4,6kW przeciętna moc grzewcza

38W/m2 wskaźnik zapotrzebowania na moc

20 493kWh = 74GJ całkowite roczne zużycie energii na ogrzewanie

81kWh/m2*rok wskaźnik zużycia energii

2kW dodatkowa moc potrzebna do grzania CWU

13kW to niezbędna moc grzewcza (C.O. + CWU)

Powyższe wyniki tym bardziej utwierdzają mnie w przekonaniu o słuszności zamontowania pompy Panasonic T-CAP 12kW i raczej odpuszczę sobie pompę o wyższej mocy. Zakładając pewien margines błędu wynikający z niedoskonałości kalkulatora pompa o mocy 12kW powinna poradzić sobie z ogrzaniem budynku. Sądzę, że Panasonic T-CAP 9KW również mógłby dać radę z ewentualną niewielką pomocą dodatkowych grzałek przy bardzo mroźnych zimowych chwilach.

Margines???

9,5+2=11,5 kW (dlaczego 2 kW na cwu nawet najstarsi gorale nie wiedzą)

13 kW - niezbedna moc grzewcza, dlaczego nie 11,5 kW co wynika z równania powyzej tego równiez w/w gorale nie wiedzą.

Czy 9,5 kW to moc maksymalna tego tez nie wiadomo bo tylko kalkulator i na dodatek uzywany przez laika.

Prawie 20.5 kkWh to tak jak by dom był nieocieplony lub ocieplony szczątkowo, dawno takiego wyniku nie miałem.

Ja bym tak bardzo nie był utwierdzony w slusznosci wyboru 12 kW ale co ja tam sie znam.

Jedno i drugie to taka teoretyczna "zgadywanka" :-)

Poprzyj to danymi statystycznymi dotyczacymi dokładnosci moich obliczen i dokładnosci kalkulatora, a moze inaczej dokladnosci obliczen uzyskanych przez laika na klakulatorze i dokladnosci audytora uzyskanych na programi firmy sankom uwzgledniającymi duzo wiecej danych szczególowych które wymaga audytor sankomu a których nie wymaga kalkulator. Znasz sie na tym, masz dane zaprezentuj, mądrego zawsze dobrze posłuchac i poczytac.

Witam, a jaką pompę ciepła dobralibyście do domu 255m2 użytkowej, po podłogach 355m2, 4-5 osób w domu.

OZC obliczone na 10,3kW. Bez uwzględnienia CWU. Zapotrzebowanie na ciepło - 16500kWh . ( nie wykluczam w przyszłości styropianu na elewacji 10-20cm, co obniży moc na 9,5kW lub 9,1kW)

Podłogówka w całym domu, w łazienkach dodatkowo grzejniki drabinkowe z grzałkami elektrycznymi. Garaż nieogrzewany 35m2, ściana oraz sufit sąsiadujące z pomieszczeniami użytkowymi docieplone styropianem.

Chciałbym zbiornik na CWU 300-400l wolnostojący.

Mam ofertę na Nibe Split 12kW, zbiornik 300l emaliowany z dwoma wężownicami, 25 tys brutto kompletna kotłownia.

Edytowane przez viscaelbarca

Witam, a jaką pompę ciepła dobralibyście do domu 255m2 użytkowej, po podłogach 355m2, 4-5 osób w domu.

OZC obliczone na 10,3kW. Bez uwzględnienia CWU. Zapotrzebowanie na ciepło - 16500kWh . ( nie wykluczam w przyszłości styropianu na elewacji 10-20cm, co obniży moc na 9,5kW lub 9,1kW)

Podłogówka w całym domu, w łazienkach dodatkowo grzejniki drabinkowe z grzałkami elektrycznymi. Garaż nieogrzewany 35m2, ściana oraz sufit sąsiadujące z pomieszczeniami użytkowymi docieplone styropianem.

Chciałbym zbiornik na CWU 300-400l wolnostojący.

Mam ofertę na Nibe Split 12kW, zbiornik 300l emaliowany z dwoma wężownicami, 25 tys brutto kompletna kotłownia.

Jak masz OZC na 10,3kW do tego dolicz około 10% jeżeli chcesz mieć w domu 22st.C, ponieważ OZC jest zrobione za pewne na 20st.C a to czasem mało.

Do tego dolicz 1,25kW na wodę użytkową.

Łącznie da Ci to zapotrzebowanie około 12,5kW, czyli taką mocą musi pompa ciepła dysponować żeby przy -20st.C ogrzewać Twój dom.

Co do nibe split 12kW, to ta pompa bardzo słabo radzi sobie w niskich temp.

Np. Jej moc przy temperaturze zewnętrznej -20st.C to tylko 6kW, więc pozostałe 6,5kW będzie dokładać sobie grzałką elektryczną a to dość bolesne jak aż 50% mocy trzeba dogrzewać grzałką.

Gdybyś np. wybrał mocniejszą pompę 9ale już nie NIBE bo nawet ich pompa 16kW ma tylko 6,5kW przy -20st.C ) tylko np. Panasonic T-CAP 12kW która przy -20st.C ma nadal 12kW a więc Panasonic T-CAP 12kW nie musiał by się prawie wspomagać grzałką bo brakuje mu tylko 0,5kW mocy grzewczej. do tego żeby nawet przy -20st.C ogrzewać bez wspomagania

Tutaj oczywiście ten Panasonic ma duży zapas mocy grzewczej, ale przez to będzie tańszy DUŻO tańszy od nibe nawet w bardzo niskich temperaturach ale też przy grzaniu w taryfie G12w będzie znacznie lepiej sobie radził co przełoży się na niskie koszy ogrzewania.

Dni z temperaturą poniżej -20 stopni nie ma zbyt dużo w ciągu roku. Przewijały się w innych wątkach obliczenia że jest to około 2 dni w ciąg roku. Więc jeśli wymagałoby to użycia grzałki przez ten okres to też jestem w stanie to zaakceptować. Na grzanie w II taryfie zbytnio się nie nastawiam z uwagi na planowaną wylewkę 6-8 cm, więc słaba zdolność akumulacyjna. Około 80% energii na ogrzewanie przypada na okresy z temperaturą powyżej -2 stopni.

Jeden z instalatorów przesłał mi kiedyś w ofercie taki wykres zbiorczy porównanie czterech pomp, tyle że wtedy rozmawiałem z nim o pompie 16kW. Po obliczeniach OZC zacząłem też rozważać niższy rząd wielkości czyli 12kW. Poniżej wklejam wykresy porównawcze.

porownanie.jpgams 12.jpgBez tytułu.jpg

Wydaję mi się, że Nibe 10-12 nie wypada tak źle na podstawie danych które wstawiłem.

Ekspertem w tym temacie nie jestem, przeczytałem trochę wątków na forum i staram się jak najwięcej dowiedzieć. Gdyby ktoś miał jakieś uwagi, spostrzeżenia, z góry dziękuję za pomoc. Mam również możliwość podpięcia gazu, linia przebiega przez moją działkę. Projekt przyłącza wykonany przez poprzedniego właściciela, więc zostaje odnowić warunki, i wykonać przyłącze. Kominy również już gotowe . Dom kupiłem w stanie surowym zamkniętym.

P.S

Firma która przedstawiła mi ofertę na Nibe, poleca tą markę z uwagi na bardzo dobry i rozbudowany serwis w Polsce. Miałem również oferty z tej samej firmy z jesieni zeszłego roku, i ceny były 4-5 tys wyższe względem obecnych (mówię o tej tzw. "szwedzkiej dotacji").

W jakiej kwocie udało by się zrobić Panasonica T-Cap 12kW kompletna kotłownia z montażem ?

Witam, a jaką pompę ciepła dobralibyście do domu 255 m2 użytkowej, po podłogach 355 m2, 4-5 osób w domu.

OZC obliczone na 10,3 kW. Bez uwzględnienia CWU. Zapotrzebowanie na ciepło - 16500 kWh ( nie wykluczam w przyszłości styropianu na elewacji

10-20 cm, co obniży moc na 9,5 kW lub 9,1 kW)

Budynek bez rekuperacji i ocieplenia na ścianach zewnętrznych ?

Jak to rozumieć?

Nie rozumiem Andrzej, że dużo wyszło viscaelbarca? Mi wyszło 9.91 przy 239m2 grzanych podłóg, a ocieplony przyzwoicie i z reku. Wstepnie rozmawiałem z Asoltem, że obniżenie temp w garażu do 8 stopni zmniejszy obciążenie o około 800-900W więc sporo, ale to jeszcze do przeliczenia.

aha dodam, że OZC jest liczone na 22 stopnie, bo tak prosiłem i taka temperaturę zmaierzam trzymać, pewnie stąd też trochę wyższe obciążenie mi wyszło,

Edytowane przez Robaczywy

Budynek bez rekuperacji i ocieplenia na ścianach zewnętrznych ?

Jak to rozumieć?

Już wyjaśniam. Rekuperacja będzie, obecne kanały wentylacyjne zostaną zaślepione. Na chwilę obecną ocieplenie 10cm w murze trójwarstwowym z pustaka Max, na parterze 12cm styropian na posadzce, na piętrze 10cm styropian na posadzce. Strop nad piętrem docieplony od strony poddasza styropianem 20cm, zarobiony klejem i siatka.

Okna trzyszybowe, na parterze okna dodatkowo z rdzeniem z pianki. Ciepły montaż, rolety zewnętrzne.

Takie wyniki otrzymałem z OZC, wszystkie dane przegród itp zgadzają się.

Edytowane przez viscaelbarca

Dni z temperaturą poniżej -20 stopni nie ma zbyt dużo w ciągu roku. Przewijały się w innych wątkach obliczenia że jest to około 2 dni w ciąg roku. Więc jeśli wymagałoby to użycia grzałki przez ten okres to też jestem w stanie to zaakceptować. Na grzanie w II taryfie zbytnio się nie nastawiam z uwagi na planowaną wylewkę 6-8 cm, więc słaba zdolność akumulacyjna. Około 80% energii na ogrzewanie przypada na okresy z temperaturą powyżej -2 stopni.

Jeden z instalatorów przesłał mi kiedyś w ofercie taki wykres zbiorczy porównanie czterech pomp, tyle że wtedy rozmawiałem z nim o pompie 16kW. Po obliczeniach OZC zacząłem też rozważać niższy rząd wielkości czyli 12kW. Poniżej wklejam wykresy porównawcze.

[ATTACH=CONFIG]412276[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]412277[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]412278[/ATTACH]

Wydaję mi się, że Nibe 10-12 nie wypada tak źle na podstawie danych które wstawiłem.

Ekspertem w tym temacie nie jestem, przeczytałem trochę wątków na forum i staram się jak najwięcej dowiedzieć. Gdyby ktoś miał jakieś uwagi, spostrzeżenia, z góry dziękuję za pomoc. Mam również możliwość podpięcia gazu, linia przebiega przez moją działkę. Projekt przyłącza wykonany przez poprzedniego właściciela, więc zostaje odnowić warunki, i wykonać przyłącze. Kominy również już gotowe . Dom kupiłem w stanie surowym zamkniętym.

P.S

Firma która przedstawiła mi ofertę na Nibe, poleca tą markę z uwagi na bardzo dobry i rozbudowany serwis w Polsce. Miałem również oferty z tej samej firmy z jesieni zeszłego roku, i ceny były 4-5 tys wyższe względem obecnych (mówię o tej tzw. "szwedzkiej dotacji").

W jakiej kwocie udało by się zrobić Panasonica T-Cap 12kW kompletna kotłownia z montażem ?

Panasonic T-CAP 12kW nie musi się w ogóle grzałkami wspomagać a Nibe 12kW będzie już od -10st.C dogrzewać sie grzałkami.

Przy Twojej wylewce dasz radę grzać 75% w taniej taryfie, jak by wylewka była 9cm, i mocna pompa to pewnie i 90% by się dało, ale cóż jak masz mniej to trzeba sobie radzić :-) chociaż te 75% jest ok.

Za Panasonic 12kW T-CAP musisz liczyć 33tyś wzwyż, ale to jest półka z zupełnie innej ligi.

Jak chcesz coś z wysokiej półki za sensowne pieniądze co będzie słabsze i też na grzałkach w razie czego to Daikin Altherma III 8kW i ma bardzo dobre parametry pracy.Cena około 27tyś

Sprawdź sobie na testach BAFA:

http://www.bafa.de/SharedDocs/Downloads/DE/Energie/ee_waermepumpen_anlagenliste.pdf?__blob=publicationFile&v=33

a potem sprawdź jaką mocą dysponuje NIBE w niskich temp i trzeba wtedy poszukać czegoś konkretniejszgo :-)

I nie patrz na moc pompy podawaną przez producenta, bo to tak jak porównywać silniki o pojemności 2L tyle że z jednego wyciśnięto 200kM a z innego 90kM.

Ja w ofercie mam Mitsubishi, Daikin, Panasonic, Samsung, LG(czasem) z Nibe dałem sobie spokój właśnie dlatego że ich polityka mówi że grzałka to wspaniała rzecz a potem ja bym musiał wysłuchiwać od klientów że rachunki wysokie.

Bardzo dobrym przykładem jest budynek - asaselllo ;

ogrzewanie podłogowe; 300 m2 ; bez bufora, wylewka betonowa 15 cm; OZC; 11 kW / 20.000 kWh/ rok ;

PC/9 kW/TCap /1f ; podłogówka całość; WM frapol classic 550; okna 0,7;

95 % w II taryfie, temp.zasilania 32 C ; temp. wew; 22-23 C,

zużycie energii ok 5000-5300 kWh/rok,

SCop od 4 lat waha się 3,97- 4,1.

Taktowania nie ma, ustawione ma widełki czasowe.

20 cm styro na ścianach;

15 cm w podłodze,

od 20 cm do 35 cm wełny na górze.

Dom szczelny. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?295917-OZC-12kW-a-moc-pompy-9-kW-Da-rad%C4%99/page3

Edytowane przez Andrzej5101

• 1 month później...
Witam.

Jestem na etapie adaptacji projektu domu jednorodzinnego i wyborze źródła ciepła. Wybór padł na pompę ciepła powietrze woda. OC wynosi 12834W - 53W/m2. Zastanawiam się nad zastosowaniem pompy Panasonic T-CAP o mocy 12kW lub 16kW. Grzanie w standardowej taryfie, a przy dużych mrozach > -15 mogę rozpalić w kominku (bez płaszcza i bez systemu dystrybucji powietrza), aby wspomóc wydajność systemu grzewczego. W całym domu ogrzewanie podłogowe. Bardzo proszę o pomoc w doborze mocy urządzenia.

Projekt budynku

http://www.projektyzwizja.pl/projekty-domow/nowoczesny-1

Witam,

Zachęcam Pana również do zapoznania się z powietrznymi pompami ciepła marki Junkers - Bosch z rodziny Supraeco oraz Bosch Compress. Nasze pompy ciepła cechują się wysoką jakością wykonania oraz posiadamy sprawny i rozbudowany serwis.

W sprawie doboru odpowiedniej pompy ciepła zachęcam do kontaktu z Autoryzowanym Instalatorem marki Junkers. Nasi specjaliści doradzą w doborze, jak również wykonają montaż. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów w zależności od miejsca zamieszkania. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810.

Zachęcam też do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się szczegółowe informacje odnośnie pomp ciepła: https://www.junkers.pl/produkty/pompy-ciepla/

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers-Bosch

Poprzyj to danymi statystycznymi dotyczacymi dokładnosci moich obliczen i dokładnosci kalkulatora, a moze inaczej dokladnosci obliczen uzyskanych przez laika na klakulatorze i dokladnosci audytora uzyskanych na programi firmy sankom uwzgledniającymi duzo wiecej danych szczególowych które wymaga audytor sankomu a których nie wymaga kalkulator. Znasz sie na tym, masz dane zaprezentuj, mądrego zawsze dobrze posłuchac i poczytac.

Dziwnym trafem profesjonalne OZC idealnie pokryło się (3,6kW) z wyliczonym OZC na stronie "ciepłowłasciwe" pewnie przypadek ale jakoś tak wyszło:-)

Oczywiście nie neguje sensu robienia OZC ale jak ktoś i tak ma zamiar prze wymiarować pompę to myślę ze wystarczy takie obliczenie zrobione w 5 minut:-)

Bez OZC pewnie wziąłbym 7KW lub 9 kW ale teraz wiem ze spokojnie wystarczy mi 6kW.

Edytowane przez maciuspala

Potwierdzam. Miałem tak samo. Próbowałem też liczyć najpierw sam w purmo OZC i wyniki wyszły mi bardzo podobne.

A i jeszcze jedno, nie zdążyłem ocieplić chaty przed zimą i sam nie wiedziałem ile może mnie kosztować ogrzewanie takiego wampira. Zmieniłem parametry przegrody zewnętrznej i okazało się, że urzymując temp. na poziomie 12*C powinienem zmieścić się w 2tys. Wyszło nawet trochę mniej :) Chyba 1800.