Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień doberek,

Postawiłem nowe ogrodzenie w kształcie litery L (podmurówka + panele), na działce 100m^2. Z trzeciej strony stoi ogrodzenie sąsiedniej działki z wysoką podmurówką. Z czwartej niestety jest stara, niska podmurówka, granicząca z działką sąsiada.

2017-04-13 08.27.28.jpg

2017-04-13 08.27.17.jpg

Jako iż teren ma duży spadek, który chcę zniwelować, właśnie po tej stronie muszę mieć wyższy murek, tak aby podsypać więcej ziemi żeby nie przesypała się do sąsiada. To co chcę zrobić to nadbudować podmurówkę przy pomocy bloczków komórkowych o wymiarach 10/20/60. Wszystko na zaprawie murarskiej, bez dodatkowych wzmocnień. Pytanie czy to wytrzyma napór ziemi? Jeśli nie to w jaki sposób mogę wzmocnić taką konstrukcję? Myślałem aby w kilku miejscach połączyć starą podmurówkę z bloczkami mocnymi płaskownikami. Jakieś porady?

A jeśli wykonam wzmocnienie w postaci nawiercenia otworów w podmurówce i bloczkach i umieszczę tam pręty żebrowane 6fi? Pręt 20cm: 10cm w głąb bloczka i 10 cm w głąb podmurówki. Bloczki mają 60 cm szerokości, więc po dwa pręty na bloczek.

A jeśli nie, to czy jest jakiś inny sposób żeby to podwyższyć i żeby wytrzymało napór ziemi?

Edytowane przez albertas

Pomysł zacny, ale do tego musiałbym mieć swobodne dojście z dwóch stron a tymczasem po stronie sąsiada siatka i słupki których nie mogę ruszyć.

Inny pomysł: podmurówka prefabrykowana (250cm) + łączniki. Skuć stary murek co 250cm, wykopać dół, wsadzić słupek 1m, tak żeby kończył się na równo z górą łącznika, zalać. Pozakładać łączniki na takie wystające słupki, pomiędzy podmurówka. Wytrzyma napór ziemi?

30 cm to nie jest duża różnica poziomów. Musisz się zastanowić czy koniecznie potrzebujesz pionowego spadku pod samym płotem. Jeśli nie, to nawet dosyć strome nachylenie na szerokość 30cm plus zabezpieczenie przed wymywaniem zda egzamin. Możesz zrobić skalniak - trochę polnych kamieni i roślin. Możesz położyć geowłókninę, dać trochę roślinek i zasypać korą. Będzie wyglądało lepiej niż pionowa ścianka.

Ułożyć coś z betonu, spiąć z podmurówką jak piszesz prętami żebrowanymi, ale w większych otworach aby to wypełnić jakim tanim klejem do płytek /zabezpieczy korozję tych prętów/. Jeśli użyjesz tych elementów 250 cm to mniej będzie tych spinających i układał bym to bez żadnej spoiny bo i po co.