Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SOMFY - TAHOMA - kto używa

Recommended Posts

Witam,

Czy, ktoś może się podzielić opiniami na temat Tahomy firmy SOMFY. Miałem w planach zrobić inteligenty dom, ale koszta są spore. Potrzebuję sterować bramą garażową, bramą wjazdową, roletami i alarmem. Czy ktoś z Was używa rozwiązania firmy SOMFY?

Jak to działa, jak się sprawuje warto nie warto? Wiem, że można zrobić to na SATELU albo RISCO LightSys. Niestety Grenton czy AMPIO są fajnym pomysłem ale zbyt drogim dla mnie.

Jak to działa, jak się sprawuje warto nie warto? Wiem, że można zrobić to na SATELU albo RISCO LightSys. Niestety Grenton czy AMPIO są fajnym pomysłem ale zbyt drogim dla mnie.

Podejrzewam że największą kwotę w wycenie zrobiła ci robocizna, instalacja elektryczna, instalacja i programowanie systemu. Jeśli Ampio jest dla Ciebie za drogie to każdy inny SENSOWNY system również będzie za drogi.

Tak zgadzam sie. Dlatego szukam pseudo alternatywnych rozwiazan. Potrzebuje sterowanie bramami i roletami i tyle. Swiatlem nie muszebsterkwac dlatego hmm

Podlewanie ogrodu system oddzielnie alarm oddzielnie.

Nie ma sensu w ten sposób do tego podchodzić. Skoro przymierzasz się do inteligentnej automatyki to po co robić niezależny alarm czy podlewanie ogrodu? Skoro już masz alarm to warto go zintegrować z systemem żeby wykorzystać czujniki alarmu również do automatyki. Skoro już robimy podlewanie ogrodu to warto zrealizować je na sterownikach inteligentnych bo wcale nie będą droższe lub odrobinę droższe a funkcjonalność wiele wyższa.

Sterowanie mam z pilota z tym że mam dokupiony do każdego pokoju. Natomiast aplikacje mam w telefonie i tam ustawiłem scenariusze. Działa idealnie nie zacina się. Jedynie gdy chcesz zmienić godziny otwierania to musisz się połączyć z centralką w swojej sieci czyli w domu i tam przestawiasz godziny. Gdy jesteś w innej miejscowości to otwierasz zamykasz ale nie możesz zmienić godzin otwarcia ale to oczywiste.