Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

defro optima komfort dobór mocy

nero290

Recommended Posts

Witam. w tym roku wymieniam piec co, według Rankingu kotłów czyste ogrzewanie piec Defro Optima Komfort to znakomity kocioł górnego spalania

zastanawiam się czy brać 12kw czy 15kw

powierzchnia użytkowa 130m +bojler 250l

dom ocieplony 5 cm styropianu

mur parter 40 cm cegła pietro 24 cm pustak max

producent podaje ze 12kw do 150m2 a 15kw do 200m2

teraz jest 16kw i nie wiem czy 12 nie będzie za mało

http://www.defro.pl/p,60,optima-komfort.html

Edytowane przez nero290

Gość Konto usunięte_1*
Nie popełnij tego błędu co ja , mnie fachmany radzili 25 kw a wg ciepłowłaściwe wyszło mi 23kw więc ja kupiłem 20 kw i okazało się że kocioł strasznie przewymiarowany, mam też defro optima komfort , ogrzewam ok 110m2 , musiałem go zmniejszać wkładając 8 cegieł szamotowych podobno po tym zabiegu ma mieć ok 10kw ale kocioł dalej jest za duży ale z drugiej strony bardzo oszczędny , sezon to niespełna 2 tony węgla , pierwszy sezon dom nie docieplony a drugi już dociepliłem i wystarczy jedno wiaderko węgla takie plastikowe atlas ok 10 kg na dobę , tzn pali się to ok 10-12 godz a potem podłogówka trzyma do rana ciepło , bierz bez komputera tylko miarkownik , wg mnie 12 kw w zupełności wystarczy bo te kotły maja największą powierzchnie wymiany ciepła ze wszystkich kotłów a co za tym idzie są wydajne

Gość Konto usunięte_1*
na cieplowlasciwie.pl wyszło ze 18kW to niezbędna moc grzewcza (C.O. + CWU):eek:

No mnie też wyszło więcej a kupiłem mniejszy i okazało się że jeszcze jest co najmniej o raz za duży a teraz po dociepleniu ledwo się tli w kotle a w domu 25 st , bierz nie za za dużo bo mrozy o temp minus 20 st to nie za często występują i będziesz miał problem , na taką pow brałbym 12 kw , chyba że kupisz 12-kę i się zamienimy :D:D