bolojank 13.04.2017 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 Jesteśmy świeżo po położeniu przez parkieciarzy w naszym mieszkaniu deski trójwarstwowej w kształcie jodełki francuskiej marki Chapel Parket, deska olejowana, dąb bielony podwójnie przyciemniany. Deska łączona po dłuższym boku na pióro i felc fabrycznie gotowe w deskach oraz po krótszym boku na pióro obce. Niestety podłoga nie jest idealnie równa ,powstały po połozeniu nierówności na łączeniach między deskami w płaszczyźnie podłogi, sięgające nawet do 1.5mm, przez co jest wrażenie w wielu miejscach podłogi ostrych krawędzi, chodząc boso są łatwo wyczuwalne. Moje pytanie jest takie czy są dopuszczalne tego typu nierówności? Czy podłoga po położeniu nie powinna być idealnie gładka jak tafla lodu?Czy to nie jest błąd w sztuce? Obawiam się że za jakiś czas powstaną uszczerbienia w tych miejscach w wyniku przesuwania mebli , czy też nawet podczas codziennego użytku. Co mogło być przyczyną powstania tych nierówności? Czy błąd parkieciarzy czy też wina samych desek? Czy istnieje jakiś sposób który by "usunął" te nierówności? Poniżej w załącznikach zdjęcia podłogi Proszę wszystkich o cenne wypowiedzi , dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monkey222 14.04.2017 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 Nie widze tu nic niepokojacego . Bardzo ładna podłoga a takie uskoki na łaczeniach to normalna rzecz przy gotowych podłogach i parkietach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolojank 14.04.2017 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 Ale przecież takie uskoki lub nierówności sięgające do 1.5mm będą powodować po jakimś czasie paskudne uszczerbienia, więc skąd odpowiedź że wszystko jest w normie? Norma ma być "kanciasty" parkiet po położeniu, który powoduje dyskomfort w użytkowaniu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monkey222 14.04.2017 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 Ale przecież takie uskoki lub nierówności sięgające do 1.5mm będą powodować po jakimś czasie paskudne uszczerbienia, więc skąd odpowiedź że wszystko jest w normie? Norma ma być "kanciasty" parkiet po położeniu, który powoduje dyskomfort w użytkowaniu?? Takie uroki gotowca ( bez cyklinowania na miejscu) takie nierówności to nie błąd w sztuce i nie doszukiwałbym się winy parkieciarza .Nieraz wystarczy luźniejszy łączenie ( pióro -wpust ) aby doszło do takich nierówności . Stad większość gotowców posiada fabryczną fazę V-fuge która niweluje efekt nierównoći Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 14.04.2017 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 V-fuga nic do tego nie ma, bo na krótkim łączeniu i tak ja obetniesz. Nie wiem, czy to jest dobrze, czy nie, ale dla mnie niedopuszczalne. W kazdym razie jesli juz bym kładł gotową deske trójwarstwową, w jodełkę, to deski musiały by bys pod katem 90st., tak aby uzyc fabrycznych zamków.Dla mnie, jaka by nie była podłoga, to musi być lustro, żadnych występów i szczelin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 14.04.2017 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 V-fuga nic do tego nie ma, bo na krótkim łączeniu i tak ja obetniesz. Nie wiem, czy to jest dobrze, czy nie, ale dla mnie niedopuszczalne. W kazdym razie jesli juz bym kładł gotową deske trójwarstwową, w jodełkę, to deski musiały by bys pod katem 90st., tak aby uzyc fabrycznych zamków. Dla mnie, jaka by nie była podłoga, to musi być lustro, żadnych występów i szczelin. Bez przesady! Normy obowiązujące i wytyczne odbioru maja tolerancję wymiarów, kątów, spadków etc. Zachowanie tych tolerancji w wykonanym dziele kwalifikuje go jako dobrze wykonane. Fuga na krótszym boku niweluje optycznie wrażenie szerokich szczelin. Te boki są obcinane jedynie przy ścianach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 14.04.2017 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 Ale przecież takie uskoki lub nierówności sięgające do 1.5mm będą powodować po jakimś czasie paskudne uszczerbienia, więc skąd odpowiedź że wszystko jest w normie? Norma ma być "kanciasty" parkiet po położeniu, który powoduje dyskomfort w użytkowaniu?? jeżeli to jest Chapel to sprawa zrozumiała. Chappel tak ma... w innym przypadku takie szpary są niedopuszczalne. Trochę więcej staranności zapobiegło by takim widokom. Na zdjęciach z planu nie widać dramatu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mezibu75 26.10.2018 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 U mnie jest dokładnie to samo. Tragedia. Jodła która kosztuje kilkaset złotych za metr (cennikowo ponad 500 zł) kaleczy nogi. Chapel umywa ręce, twierdząc, że wszystko jest ok, mimo że nie jest. Jeśli deska ma zadziory to jest wina konstrukcyjna deski. To nie jest parkiet, który może mieć tolerancję normatywną bo przecież się go cyklinuje. Gotowa deska ma być taka jak na wystawie w sklepie. U mnie jest taka, że nadaje się do pieca!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariett 04.11.2018 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Masakra! Wraz z mężem zastanawialiśmy się właśnie nad takim parkietem. Dobrze że trafiłam na ten wpis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 06.11.2018 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Masakra! Wraz z mężem zastanawialiśmy się właśnie nad takim parkietem. Dobrze że trafiłam na ten wpis każda okładzina podłogowa podlega procesom produkcyjnym, które podlegają normom. Normy posiadają tolerancje wymiarów. W związku z tym podczas ich montażu dochodzi do w sumie drobnych, niewielkich "uchybień". Bardzo często nonszalancja, brak profesjonalizmu, niska płaca i akordowa praca generują znacznie większe mankamenty a często i wady. Tak jest z wszystkimi powtarzam okładzinami podłogowymi. Liczy się profesjonalizm przy produkcji i wykonawstwie już na etapie montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 06.11.2018 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Tak może wyglądać detal podłogi za 50 PLN a nie za 500 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuxe 22.08.2020 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2020 Dziekuję za ten wpis. Jestem ciekawa czy udało się poprawić te nierówności na podłodze Chapel Parket. Czy taka sytuacja jest normą dla tego producenta? Właśnie poszukuję podłogi w jodełkę francuską. Rozważam Color Floor oraz Jawor. Na co zwrócić uwagę żeby nie było takich szpar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts