Altair1997 14.04.2017 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 Witam serdecznie, planuję ocieplić dach wełną skalną rockwool. Ocieplenie nie będzie szło do kalenicy tylko zakończy się na jętce. Między ociepleniem nad jętką a kalenicą będzie pusta przestrzeń. Tam prawdopodobnie będzie się tworzyć para wynikająca z różnic temperatur. Ponieważ mam kilka kominów wentylacyjnych, które biegną od piwnicy chciałem się dowiedzieć czy mogę je wykorzystać jako wentylację tej przestrzeni by wymusić obieg powietrza i w ten sposób przeciwdziałać tworzeniu się wilgoci. Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 14.04.2017 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 Masz deski i papę czy folię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altair1997 15.04.2017 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2017 Pełne odeskowanie i papa. Dach pokryty jest blachą na rąbek stojący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 15.04.2017 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2017 Musi być zapewniony wlot powietrza pod deski przy okapie. Dla tego pokrycia najlepiej zamontować jak najbliżej kalenicy tak ze trzy kominki wentylacyjne. Nie należy łączyć do jednego pionu wentylacyjnego kilku pomieszczeń. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 15.04.2017 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2017 W twoim przypadku przydałaby się otwarta kalenica zabezpieczona siatką, np aluminiową od owadów. Sprawdzi się to w przypadku gdy w podbitce masz odpowiedniej wielkości wlot powietrza i drożną szczelinę między wełną a deskami. Podłączenie z istniejącym kanałem w kominie może jedynie wspomóc właściwą wentylację bo kanał ma zbyt mały przekrój i musiałby być wolny, czyli niepołączony z żadnym pomieszczeniem w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts