Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Panasonic T-Cap 9kW seria H, jaka moc i COP dla A-20/W35

tede80

Recommended Posts

A czy w jakimkolwiek momencie swojej pracy ta pompa oddaje z siebie więcej niż 9kW?

P.S. Nasuwa mi się motoryzacyjna analogia. Żeby było taniej w produkcji wytwarza się w dużych ilościach jeden silnik. Sprzedaje się go w kilku wersjach mocy zależnych od osprzętu i sterującego oprogramowania.

A czy ja mówię że oddaje albo nie oddaje? Mówię tylko że to nie żaden cud a agregat 12kW, który udaje 9 kW i to wszystko.

Nie chce mi się na chamowate zaczepki przed świętami odpowiadać- to może tak :

mam w nosie jaką mocą jest okraszona PC którą kupię , ważne aby spełniała moje kryteria (moc dla normalnej zimy , wysoki COP , sprawdzony producent,części i serwis , cena)

A Ty dalej obserwujesz te PC , czy kulawo wybrałeś , że tak się sadzisz do Panasa ?

A gdzie tu widzisz chamowate zaczepki? Żle ci bo pisali że taki dom ogrzejesz panasem za 500 zł a płacisz po 3 tysiące? Nic kulawo nie wybrałem i nie rozumiem tego oburzenia. Masz pompe 12kW , która udaje 9 kW i to wszystko!!

A gdzie tu widzisz chamowate zaczepki? Żle ci bo pisali że taki dom ogrzejesz panasem za 500 zł a płacisz po 3 tysiące? Nic kulawo nie wybrałem i nie rozumiem tego oburzenia. Masz pompe 12kW , która udaje 9 kW i to wszystko!!

Stwierdzenie o "bzdurach" nie jest grzeczne.

Dalej :

-pisałeś o Tcapie 9kW 3 fazowym , a można mieć 1 fazowy o tych samych parametrach , ale o 2.5k pln mniej

-chłopie , popatrz na opis mojej chałupy i wtedy się odzywaj...

500 stówek ....Na grzejnikach

Wiesz jest kupa ludzi z lepszym ociepleniem i podłogówką - a na swoich drogich Zachodnich PC mają gorsze lub podobne koszty

Zastanów się czasem , proszę

Wesołych Świąt

• 1 year później...
Stwierdzenie o "bzdurach" nie jest grzeczne.

Dalej :

-pisałeś o Tcapie 9kW 3 fazowym , a można mieć 1 fazowy o tych samych parametrach , ale o 2.5k pln mniej

-chłopie , popatrz na opis mojej chałupy i wtedy się odzywaj...

500 stówek ....Na grzejnikach

Wiesz jest kupa ludzi z lepszym ociepleniem i podłogówką - a na swoich drogich Zachodnich PC mają gorsze lub podobne koszty

Zastanów się czasem , proszę

Wesołych Świąt

Kolego bobrow jak mógłbym się z tobą skątaktować czy była by opcja zobaczenia twojej pompy w domu dodam ze jestem z janowic widze ze ty chyba z bobrowa jestem na etapie wymiany pieca wiec szukam najlepszej opcji

Kolego bobrow jak mógłbym się z tobą skątaktować czy była by opcja zobaczenia twojej pompy w domu dodam ze jestem z janowic widze ze ty chyba z bobrowa jestem na etapie wymiany pieca wiec szukam najlepszej opcji

Jakby co to też się piszę na oględziny głównie hałasu więc przy grzaniu cwu :yes:

• 1 month później...
  • 1 month później...
Należy zacząć od zrobienia OZC budynku i wszystko będzie jasne

A to nie wiedziałem, że OZC da odpowiedź na to pytanie.

Witam.

Bobrow widzę, że mądrze piszesz więc mam pytanie: Jedna z ekip poleca mi Panasonica T-Cap 9kW 3f a druga Panasonica High Performance 9Kw 3f ale ani jedni ani drudzy nie potrafią uzasadnić dlaczego akurat ta. Czym one się różnią?

No ale na pewno da. :p

Też wydaje mi się że firmy proponują odpowiednie pompy bo akurat takie montują. Nie pytałem o OZC tylko różnice między tymi pompami. Z tego co pisze Marek 2504 senowniejszy wybór to T-cap. Dwie firmy od których mam sensowne wyceny nie potrafią uzasadnić dlaczego akurat ten model. Niby tak im "wyszło" :)