lukecz 14.04.2017 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 Mam płytki ceramiczne na na podłodze z płyty OSB (podest w aneksie kuchennym). Płyta to bodajże Duralis (to chyba nie jest do końca OSB?) Niestety po pewnym czasie płytki popękały i poodpadały jak na obrazkach Fachowiec który mi to robił kładł to na jakiś gotowy klej w wiaderku, niestety nie było mnie przy tym więc nie wiem czy płyta była szlifowana i gruntowana. Chciałbym zmienić te płytki na widocznej części aneksu (1,4m x 1,4m) i dlatego pytam o rady - napewno płytę przeszlifuję i odkurzę, ale jaki położyć grunt i czym kleić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 14.04.2017 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 Na pewno odpylić, dobry grunt, np. betonkontakt czy jak to sie po polsku nazywa, zasiatowac siatką choćby do elewacji i kłaść, ja bym tak zrobił gdybym na takim czyms planowal plytki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mietek440 14.04.2017 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 Przede wszystkim kleić klejem klasy S2 . Aby nie pękały na łączeniach płyt , płytowanie podwójne wzdłuż , w poprzek . Spoina minimum 4 mm . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 14.04.2017 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 Jeśli pękają to raczej podłoże jest niestsbilne (ugina się) i nawet najlepszy klej nie pomoże. Pewny tej tezy nie jestem ale na pierwszy rzut oka wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukecz 14.04.2017 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 Jeśli pękają to raczej podłoże jest niestsbilne (ugina się) i nawet najlepszy klej nie pomoże. Pewny tej tezy nie jestem ale na pierwszy rzut oka wygląda. Całkiem możliwe, ja myślałem że to dlatego że klej był naniesiony punktowo (małe placki) i tam gdzie jest pusta przestrzeń to płytka pękła od ciężaru osób chodzących po podłodze.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 14.04.2017 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 klej powinien być na całości płytki, punktowo to można na ścianach a nie na podłodze. 70% dla popękania , dlatego, ze klej był punktowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mietek440 14.04.2017 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 Że nie kleimy na placki to powinno być oczywiste . Epoka klejenia na beton się skończyła . Jak ktoś o tym nie wie , nie powinien zabierać się za to . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 14.04.2017 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 olaboga, nie dość że osb to jeszcze na placki ... miszcz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts