Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Używana pompa ciepła

przemas90

Recommended Posts

Witam

Mam prośbę do osób, które profesjonalnie zajmują się montażem pomp ciepła, na znanym serwisie aukcyjnym są do sprzedania pompy ciepła p-w używane, nie mam kasy na nową pompę ciepła, zastanawiam się nad kupnem używanej pompy ciepła, chciałbym się spytać co o tym sądzicie, chyba najbardziej należy obawiać się awarii sprężarki lub elektroniki, nie wiem co z zaworem rozprężnym. Boję się że kupię pompę za 12 tys a w pierwszym sezonie padnie sprężarka i będzie duży wydatek. Mam gaz z butli, dzierżawa i koszt ogrzania domu zabija palę w kominku i mam go dość, szukam alternatywy, rozważałem pellet ale koszt będzie też niemały i nadal dochodzi obsługa i najgorsze składowanie opału. Doradźcie coś. Za wszystkie opinie pomogą w podjęciu decyzji, bo gaz odpada.

sprawy techniczne nie są mi obce pracowałem chwilkę w firmie chłodniczej z zawodu jestem automatykiem i nie boję się takich rzeczy projektuję bardziej skomplikowane apotem uruchamiam, więc to nie jest przedmiotem do rozważeń

To inna sprawa- ja bym wytypował konkretne modele PC wg standardowych kryteriów indywidualnego doboru ( wydajność grzewcza/COP/jakość )

Potem tylko pytał bym o dostępność i ceny tych komponentów.

Elektronikę zazwyczaj spokojnie się naprawia- chyba tylko sprężarka będzie do wymiany

Ciekawy jestem ceny w totalu takiej instalacji

Pzdr

12 tyś za używaną pompę? Toż niewiele drożej można kupić nową.I trzeba ją ponownie zamontować a przy montażu zawsze pewne elementy się wymienia.A tak na marginesie ktoś się orientuje ile kosztuje teraz Panasonic 7 kw serii H z montażem?

Czekam na obniżki cen i liczę że za 2 lata powinno zejść poniżej 15 tyś.

Jak ktoś chce używkę to mam roczną Midea M-Thermal 8kW:

8kW.jpg

roczna, zdemontowana ponieważ inwestor rozbudowywał dom i potrzebował większą.

cena brutto z wysyłką 8500zł

Specyfikacja:

http://grafika.sklepcnc.pl/Karta_produktu_M-Thermal.pdf

tutaj jeszcze widea z taką pompą:

https://www.youtube.com/watch?v=I4LmFwZLVC4

Edytowane przez CNC_POMPY_CIEPLA

Tak naprawdę znalazłem kilka zubadanów na naszym słynnym serwisie aukcyjnym co prawda monobloki, ale to mi nie przeszkadza stąd moje pytanie, boję się trochę bo są one chyba bardziej skomplikowane niż LG czy Panasonic, dlatego zadałem to pytanie.

Tu akurat sprawa prosta . możesz uruchomić i jak zadziała to brać