mietku 03.07.2017 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 Dziś przyjechały bloczki betonowe 15 palet po 60szt. na palecie ,razem 900. czy możesz sie pochwalić po ile płaciłeś z bloczki? moze byc na prv z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mietku 04.07.2017 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 Te bloczki na stronie producenta kosztują bodajże 2,60 zł, ja sporo przepłaciłem bo się pospieszyłem , a mogłem mieć gdzieś w podobnej cenie na placu z rozładunkiem kupione na innym składzie budowlanym . Bloczki są w miarę równe i wytrzymałość ponoć 20MPa. Filip dzieki za odp. Widzisz u nas wszedzie gdzie pytalem kazda betoniarnia najtaniej 4zł szt. To mnie zmusilo poniekąd do robienia lanych scianek, wyjda w sumie ok 1tys taniej a drewno jeszcze zostanie... Teraz rozumie dlaczego wszedzie wszyscy jada scianki fund. z bloczkow hehehh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mietku 04.07.2017 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 a tak na marginesie powoli to idzie stawianie szalunkow.... jedyne co mnie pociesza to mysl ze jak juz je zrobie to godzinka i zalane.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 04.07.2017 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 pytajcie w bricomanie, maja tanie znakomite bloczki Certusa.Jak wieksza ilość, to transport i tak idzie od producenta bezpośrednio na budowe i w wiekszości transport pokrywa bricoman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 11.09.2017 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 Używałeś plastyfikatora do zaprawy na bloczki?Jak tak jakiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 19.09.2017 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2017 Chudy beton nie ma takiego skurczu aby dawać siatkę. Dobrze ubij warstwami piach i nie potrzeba żadnej siatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 19.09.2017 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2017 .7 warstwa będzie powyżej chudziaka, ............ nie rób tego błędu, rób tak aby ostatnia warstwa była na równo z chudziakiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 19.09.2017 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2017 Potwierdzam - wylewkę ślepą zrób na równo z ostatnią warstwą bloczków, siatkę możesz dać ale nie musisz, parcele masz niewielkie więc wielkiego skurczu nie będzie, dozbroić można wtedy miejsca gdzie będą ściany działowe, ale warto dać dylatację brzegową między wylewką a bloczkami, koszt znikomy, nakłada pracy też, a dzięki temu będzie luz. Niektórzy nie dają pianki dylatacyjnej twierdząc że beton schnie i się kurczy, owszem kurczy się i ciągnie ze sobą wszystko co otula, czyli rury kanalizy, stopy kominowe itd. Poza tym przy wysokiej ścianie fundamentowej czyli powyżej 6 warstw warto dać wieniec. Ja dałem też słupki ale u Ciebie nie ma takich ścian po długości, każda jest przewiązana no i teraz już za późno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 20.09.2017 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 Tak jak Ci radzą - chudziak na równo ze ścianą fundamentową. Pierwsza warstwa ściany parteru będzie już z docelowgo materiału o lepszych właściwościach termicznych i będzie już trochę izolowała ścianę od fundamentu. U mnie też chudziak na popękał. Był lany na dwa razy mniej więcej po połowę domu z odstepem kilku dni (jak dobrze pamiętam) i teraz nawet za bardzo nie widać miejsca gdzie to się połączyło. Chudziaka miałem około 10cm grubości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 15.10.2017 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2017 Pomaluj też od zewnętrznej, daj styropian i obsyp piachem co Ci ścian nie rozepchnie przy zagęszczaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 18.10.2017 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 Jak obsypiesz bez ocieplenia to narobisz sobie roboty. Przysypując gołą ścianę ziemią tak ją ubrudzisz że później klej się tego nie ima. Kup sobie folię kubełkową obłóż ścianę i przysyp. Na wiosnę odkopiesz będziesz miał czysto a folia posłuży ponownie do zabezpieczenia styropianu. Zagęszczając środek bez obsypania z zewnątrz ryzykujesz uszkodzenie bloczka, rozepchanie ściany. Czym zamierzasz zagęścić ? Bezpieczniejszy jest skoczek, ale umordujesz się nim. Tak prawdę mówiąc jeśli nie planujesz wylewki teraz to piasek sam się uleży do wiosny , przed wylewką dogęścisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 18.10.2017 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 Witam. Widzę kolega na podobnym etapie co ja http://www.wsk.audiobas.pl/budowa/murowanie_56.jpg Nie ryzykuj przemarznięcia ścian fundamentowych. Kup styropian (powodzenia w wyborze) przyklej go na klej w pistolecie i na to folia kubełkowa. Temat zrobić raz, a porządnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 18.10.2017 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 W chwili obecnej to co jest pomalowane to stało w 90% ponad 3 tygodnie Obejrzyj filmy np Łukasza Budowlańca on z dnia na dzień buduje i nic się nie dzieje Nie ma czasu na czekanie niestety zima za pasem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 21.10.2017 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2017 Ja już dziś tez wpisałem na listę, aby zakupić rury kanalizacyjne fi50 + uchwyty Też daję dwa wejścia, jedno na przewód główny, reszta na przewody do zasilenia bramy, jakiegoś oświetlenia zewnętrznego itp Z drugiej stronie wyjście na przewód zasilający do warsztatu no i jeszcze rura fi75, ale to juz pod ławą do rury na wodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 22.10.2017 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Nie dawajcie kolanek 90* tylko 2 x 45*Przez 90 ciężko będzie coś przepchnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 22.10.2017 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 albo 3x30*, łagodniejszy łuk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 22.10.2017 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 A najlepiej to arota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 22.10.2017 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Z arotem jest taki problem że na czas budowy ciężko go uszczelnić przed wodą, zwłaszcza w przepuście. Na rurę pcv dajesz zaślepkę i jest szczelnie nawet w ziemi, poza tym arota nie przedłużysz w razie potrzeby , ale za to jest elastyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 22.10.2017 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 A widzisz a po sąsiedzku płytową zagęszczarka poszerzyli sobie fundamenty.ale jak wszystko ok to nic tylko się cieszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 22.10.2017 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 (edytowane) Z arotem jest taki problem że na czas budowy ciężko go uszczelnić przed wodą, zwłaszcza w przepuście. Na rurę pcv dajesz zaślepkę i jest szczelnie nawet w ziemi, poza tym arota nie przedłużysz w razie potrzeby , ale za to jest elastyczny. Oczywiście, że da się uszczelnić, zobacz na zdjęcie moich arotów. Edytowane 22 Października 2017 przez cob_ra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts