Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najlepszy najtańszy grafitowy styropian ?

Filip80

Recommended Posts

nadal mam wątpliwości .... czy kupić tanio czy drogo ?

z droższych wersji:

1) Styropian grafitowy Austrotherm EPS 031 FASSADA PREMIUM - 215m3

2) Swisspor EPS 031 LAMBDA MAX fasada - 213m3

3) Swisspor EPS 031 LAMBDA WHITE fasada - 228m3

4) Styropmin EPS 031 Passive λ Pro 31 - 204m3

5) Swisspor ? Supor Thermo plus fasada 032 - 189m3

z tańszych styromap 032 - 178m3

nadal mam wątpliwości .... czy kupić tanio czy drogo ?

z droższych wersji:

1) Styropian grafitowy Austrotherm EPS 031 FASSADA PREMIUM - 215m3

2) Swisspor EPS 031 LAMBDA MAX fasada - 213m3

3) Swisspor EPS 031 LAMBDA WHITE fasada - 228m3

4) Styropmin EPS 031 Passive λ Pro 31 - 204m3

5) Swisspor ? Supor Thermo plus fasada 032 - 189m3

z tańszych styromap 032 - 178m3

Jak Cię stać to kupuj tanio. Pamiętaj jednak, że to może się zemścić.

Polecam Knauf 0,032 - płaciłem o ile pamiętam w ubiegłym roku 175zł/m3, bardzo dobry, prosty, w miarę twardy (w porównaniu do yetico 0,032 z castoramy po 140zł to nawet bardzo twardy) i rzeczywiście srebrzysty, grafitowy a nie z dosypaną sadzą, gdy kupowałem to był podobno jedyny styropian ze znakiem "pewny styropian" czy jakoś tak ;), jakoś inni producenci się nie kwapili do tego programu przystąpić. Na oko nie ustępował austrothermowi a wtedy tez był 40zł tańszy na m3.

Brałem też biały 0,038 - ten był ekstremalnie tani, coś ok 155zł/m3, eps70 a na oko jak po nim chodziłem i chodzę nadal używając w różnych miejscach zamiast rusztowania - wcale nie miększy od podłogowego eps100 swisspora, który mi sie skurczył na podłodze zanim podłogówkę betonem zalałem ;)

Nie zawsze to co jest tanie, lub w miarę tanie musi być dobrej jakości. Przypomina mi się system elewacyjny jednej z firm walczących o rynek, zdecydowałem się na próbkę ich możliwości, ociepliłem garaż od wew. i do tej pory żałuję. W tej pogoni za ceną wykazałem się na szczęście odrobiną rozsądku i zew. ściany są na Caparolu.

Jeśli jesteś zdecydowany na zakup właśnie tej firmy styropian to dobrze. Po zakupie podziel się z nami opinią.

Ja będę dalej przystawał za opinią, że tylko sprawdzone rozwiązania są dobre....

Edytowane przez Tomaszs131

Tomaszs131

dobrze mowi :) wodki mu dac.

Knauf ... powaznie. Dobry i niedrogi styropian.

To tak jak Caparol - dobry i niedrogi system.

Polacznie syro Knauf+chemia Caparol to powaznie dobrej jakosci elewacja za rozsadne pieniadze.

• 2 months później...