Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek - który wybrać?

Marta Zet

Recommended Posts

Witam.

Stoję przed wyborem wkładu kominkowego. Waham się pomiędzy ARYSTO a10 450x670 a HAJDUK Smart 1V 450x570.

Kominek będzie użytkowany ~2h dziennie, tylko okazjonalnie dłużej. Z tego, co udało mi się ustalić to Hajduk ma dwa deflektory oraz umożliwia sterowanie powietrzem pierwotnym i wtórnym, natomiast nt. Arysto wiem tyle, że ma sterowanie powietrza pierwotnego i sterowanie zamykania szybra.

Bardzo proszę o podpowiedź, który wkład jest Waszym zdaniem lepszy i który wybrać.

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hmmm... co prawda ja kominek już wybrałem, ale brat mnie porył, że dobór drzwiczek kominkowych jest też bardzo ważny. Szukam sobie konkretnego modelu na :spam:l/ i nie mam bladego pojęcia jakie kryteria są ważne i jak dokonać dobrego wyboru, czy ktoś mógłby pomóc? Edytowane przez Tomaszs131
Link reklamowy

Chyba się właśnie mylisz kolego doczytałem właśnie że nowe normy mówią o tym że wkład musi mieć sprawność na poziomie co najmniej 80%. Pytanie tylko czy chodzi tylko o sprawność czy jeszcze są jakieś kruczki o których nie doczytałem?

Większej bzdury nie czytałem. Buduj więc dom i kominek wg wytycznych i ...w zimie w sandałach będziesz chodził.

To zaznajom się z tą bzdurą za nim cokolwiek napiszesz:

http://edziennik.malopolska.uw.gov.pl/WDU_K/2017/787/akt.pdf (koniec drugiej strony)

Przeczytałem ale ten przepis tyczy się Małopolski i na tym koniec. Sprawność wkładów kominkowych to bardziej teoria i wiara w to co producent napisał, niż rzeczywisty tego stan, czyli w papierach jest 81% i gitara, ten stan jest nie do zweryfikowania w toku jakiej kolwiek kontroli. Czyli kolejny martwy w praktyce przepis.