yaro137 18.04.2017 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2017 Witam. Pod podłogą mam w projekcie 25cm styropianu. Kanał dolotowy będzie w dolnej warstwie styropianu. Zastanawiam się co zrobić w miejscu gdzie wypadnie kominek. Zostawić tam gołą wylewkę, czy dać podłogę wyciągając rurę dolotową? Jak zostawię golą to będzie trzeba pewnie coś podmurować. Jak dam styropian to nie wiem czy nie będzie za ciężko pod kominkiem? Jak to się robi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 18.04.2017 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2017 Sporo ludzi rezygnuje ze styropianu w obrysie kominka. Trochę zależy to od gruntu pod domem, trochę od usytuowania kominka. Na środku budynku, penetracja zimna jest dość wątpliwa...Można dać twardszy styropian, jeśli kominek ciężki...Przy zwykłym kominku można się nie wygłupiać, i zrobić styro jak w całym domu. Kominek z wkładem 100-130 kg i obudową z płyt krzemianowych, jest lżejszy od szafy z talerzami i sztućcami.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro137 18.04.2017 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2017 Dzięki bardzo za odpowiedź. Kominek będzie bardziej ozdobny niż do ogrzania pomieszczeń. powierzchni jakieś 85m2 a kominek przewiduję z gilotynowym otwieraniem 10kW max. Zatem nie powinien być strasznie cięźki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 21.04.2017 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Ja u siebie dla pewności dałem zamiast styro XPS a zamiast kominka i ak staneła koza Tylko wydaje mi się że nie chodzi tutaj o sam kominek ale też o obudowę która może być cięższa bo na-przykład z szamotu, klinkieru itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 21.04.2017 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Ja pod kominkiem dałem 10 cm XPSa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts