Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cieknie z zaworu bezpiecze?stwa...

Recommended Posts

witam

mam problem. Otóż na dopływie wody do zbiornika cwu jest zawór bezpieczeństwa. Sęk w tym, że "działa" ten zawór chyba za często - na dobę upuszcza mi 4-5 litrów wody (zawór jest na cisnienie 0,6 MPa). Czy tak ma być, czy coś jest skopane w instalacji, czy to wina zbyt wysokiego cisnienia w wodociągach (to wykonawca: "to nie ja, to oni!!!")?

pozdrawiam

Grzegorz

witam

mam problem. Otóż na dopływie wody do zbiornika cwu jest zawór bezpieczeństwa. Sęk w tym, że "działa" ten zawór chyba za często - na dobę upuszcza mi 4-5 litrów wody (zawór jest na cisnienie 0,6 MPa). Czy tak ma być, czy coś jest skopane w instalacji, czy to wina zbyt wysokiego cisnienia w wodociągach (to wykonawca: "to nie ja, to oni!!!")?

pozdrawiam

Grzegorz

Miałem ten sam problem.

Wezwałem moich wykonawców i nie potrafili tego naprawić. A sprawa jest prosta jeżeli masz zamontowane naczynie wzbiorcze na instalacji c.w.u. a powinieneś je mieć sprawdź, cz na górz ma taki plastikowy stożek (jeśli jest to naczynie reflexa to ma na pewno). trzeba go ściągnąć do góry (śrubokręt się przyda :lol: ) i pokazuje się naszym oczom zaworek wypisz wymaluj podobny do takiego jakie mają koła samochodu (a może jest taki sam :p ). Teraz należy wyłączyć pompkę cyrkulacji, zakręcić zawory główne zimnej wody, i używając zwykłej pompki samochodowej z manometrem podpompować nasze naczynko. W instrukcji jest opisane do jakiego ciśnienia ale ja metodą prób i błędów dojechałem do 2 atm. No i po zawodach.

Ale jeżeli nie masz naczynia :evil: strzeż się i zamontuj go niezwłocznie. W razie pytań pisz.

Ano nie mam tego zbiornika wyrównawczego - firma instalacyjna chyba przyoszczędziła na mnie... :evil:

Stary jakie przyoszczędziła, zapieprzaj do nich i niech ci oddają pieniądze albo zamontują naczynie (naczynie MUSI BYĆ) inaczej zawór przejmuje objętość rozszeżającej się wody i będzie ciekł cały czas. I ostrzegaj innych przed tą "firmą" niech kury macają a nie robią instalację, fachowcy Biip biip biip :x .

• 2 years później...

jeżeli to to samo, co u mnie, to przyczyną było niesprawne naczynie wzbiorcze (w ramach oszczędności wykonawca założył jakieś stare); po wymianie problem znikł; u Ciebie może być zbyt niskie (albo wysokie) ciśnienie w tym naczyniu, albo też jakaś usterka

pozdrawiam

grzegorz

PS. u mnie to naczynie stoi sobie na zbiorniku cwu