grzegorz2 07.09.2004 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2004 witammam problem. Otóż na dopływie wody do zbiornika cwu jest zawór bezpieczeństwa. Sęk w tym, że "działa" ten zawór chyba za często - na dobę upuszcza mi 4-5 litrów wody (zawór jest na cisnienie 0,6 MPa). Czy tak ma być, czy coś jest skopane w instalacji, czy to wina zbyt wysokiego cisnienia w wodociągach (to wykonawca: "to nie ja, to oni!!!")?pozdrawiamGrzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik 07.09.2004 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2004 Witam! A masz na dolocie do zbiornika cwu zamontowany zbiornik wyrównawczy (naczynie wzbiorcze)? Musi być przeznaczony do wody pitnej (biały). Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 07.09.2004 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2004 to chyba normale jeśl nie masz naczynia wzbiorczego, a masz zawór zwrotny, podczas podgrzeqania wody jej objętość wzrasta albo zastosuj reduktor ciśnienia na instalacji jesli ciśnienie w sieci jest zbyt wysokie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 07.09.2004 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2004 A może należałoby jeszcze wcześniej zamontować reduktor ciśnienia na 0,2 MPa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 07.09.2004 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2004 Ano nie mam tego zbiornika wyrównawczego - firma instalacyjna chyba przyoszczędziła na mnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kanadyjczyk 07.09.2004 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2004 witam mam problem. Otóż na dopływie wody do zbiornika cwu jest zawór bezpieczeństwa. Sęk w tym, że "działa" ten zawór chyba za często - na dobę upuszcza mi 4-5 litrów wody (zawór jest na cisnienie 0,6 MPa). Czy tak ma być, czy coś jest skopane w instalacji, czy to wina zbyt wysokiego cisnienia w wodociągach (to wykonawca: "to nie ja, to oni!!!")? pozdrawiam Grzegorz Miałem ten sam problem. Wezwałem moich wykonawców i nie potrafili tego naprawić. A sprawa jest prosta jeżeli masz zamontowane naczynie wzbiorcze na instalacji c.w.u. a powinieneś je mieć sprawdź, cz na górz ma taki plastikowy stożek (jeśli jest to naczynie reflexa to ma na pewno). trzeba go ściągnąć do góry (śrubokręt się przyda ) i pokazuje się naszym oczom zaworek wypisz wymaluj podobny do takiego jakie mają koła samochodu (a może jest taki sam ). Teraz należy wyłączyć pompkę cyrkulacji, zakręcić zawory główne zimnej wody, i używając zwykłej pompki samochodowej z manometrem podpompować nasze naczynko. W instrukcji jest opisane do jakiego ciśnienia ale ja metodą prób i błędów dojechałem do 2 atm. No i po zawodach. Ale jeżeli nie masz naczynia strzeż się i zamontuj go niezwłocznie. W razie pytań pisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kanadyjczyk 07.09.2004 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2004 Ano nie mam tego zbiornika wyrównawczego - firma instalacyjna chyba przyoszczędziła na mnie... Stary jakie przyoszczędziła, zapieprzaj do nich i niech ci oddają pieniądze albo zamontują naczynie (naczynie MUSI BYĆ) inaczej zawór przejmuje objętość rozszeżającej się wody i będzie ciekł cały czas. I ostrzegaj innych przed tą "firmą" niech kury macają a nie robią instalację, fachowcy Biip biip biip . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 28.02.2007 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 u mnie cieknie jakieś 1 l na dobę, nie wiem czy mam takie naczynie wzbiorcze (bo chyba nie jest to otwarte naczynie wzbiorcze z instalacji CO). Czy woda która cieknie przez zawór bezpieczeństwa to woda ze zbiornika CWU czy też woda z instalacji CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 28.02.2007 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 jeżeli to to samo, co u mnie, to przyczyną było niesprawne naczynie wzbiorcze (w ramach oszczędności wykonawca założył jakieś stare); po wymianie problem znikł; u Ciebie może być zbyt niskie (albo wysokie) ciśnienie w tym naczyniu, albo też jakaś usterkapozdrawiamgrzegorzPS. u mnie to naczynie stoi sobie na zbiorniku cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts