tomlom 18.04.2017 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2017 Witam. Mam stary dom z bala. Dwa ponieszczenia po ok. 50 m2. Parter i poddasze. W sumie ok 100 m2. Poniewaz chce dom odwiedzac w weekendy zima chce zamontowac tani system ogrzewania. Myslalem o wkladzie kominkowym ba parterze i rozprowadzeniem grawitacyjnym ciepla izolowanymi rurami na podasze. Co o tum myslicie. Przyznaje ze zalezy mi na niskich kosztach systemu. Czy polecacie jakies konkretne wklady, na co uwazac podczas montazu, jakie sa szacunkowe koszty tego systemu. A moze inny system grzewczy? To stary dom z bala w gorach. Dziekuje za wszelkie sugestie, ktore beda jak namniej skomplikowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 19.04.2017 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 Napisz coś o układzie pomieszczeń na górze, czy są zamykane, czy otwarte i jaką masz komunikację góry z dołem. Ja mam dom (całoroczny) z otwartą klatką schodową i DGP na górę, efekt jest taki, że DGP jest cały czas zamknięte, bo w sypialni się za gorąco robi, a ta ilość ciepła, która dostaje się z dołu klatką schodową jest w sam raz. Jeżeli zrezygnował byś z DGP, to wystarczył by jakiś wolnostojący piecyk, albo rozbudowana koza i mocno byś przyoszczędził na wydatkach. Na weekendowe grzanie nie potrzebujesz jakiejś strasznej akumulacji, a dom z bala powinien dobrze trzymać ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 19.04.2017 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 Podpisując się pod tym co napisał Krakers dodam, że paradoksalnie zwykła koza żeliwna czy blaszana będzie najlepszym urządzeniem grzewczym w Twoim wypadku. Oprócz najniższej ceny, najszybciej odda ciepło, nie stworzy w domu z bala problemów pożarowych takich, jakie bywają przy kominku czy DGP. W starym domu trzeba przejrzeć komin czy nadaje się do eksploatacji. No i dokładnie przeczytać instrukcję montażu kozy, ze szczególnym zwróceniem uwagi na podane w niej odległości od elementów palnych budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomlom 19.04.2017 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 Dwa pomieszczenia jedno na parterze jedno na piętrze oprócz tego wejście do domu. Tam są też schody na piętro I mała łazienka. Do pomieszczeń na dole I na górze są drzwi. W łazience planuję grzejnik elektryczny ponieważ jest to pomieszczenie zamykane.Mógłbym przesłać rzuty na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomlom 19.04.2017 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 Dzięki za pomysł. Zastanawiam się tylko czy ta koza nagrzeję gore. Komin będzie nowy. Chyba że rurę z kozy wpuścić dopiero na poddaszu w komin. Mogłaby nagrzewać gore. Tylko jak zaizolować rurę biegnącą przez strop.Mam kozę w domu (oprócz insatlacji gazowej) ale jak grzeję tylko kozą to zawsze jest pare stopni róznicy między dołem a górą. U mnie w domu z bala dół to bale ok 18 cm, gore chcę docieplić przy dachu I dać wszędzie deski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 19.04.2017 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 Koza żeliwna wielkości żeliwnego wkład, grzeje tak jak wkład. Nic mniej, nic bardziej....Poza tym domek jest mały. Brak DGP możliwy jest w nowoczesnych domach, które mają otwartą klatkę schodową (na salon, jadalnię i kuchnię - tworzące jedno pomieszczenie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts