Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poprawa montażu drzwi zewnętrznych.

Recommended Posts

Witam.

Mam zamontowane drzwi zewnętrzne na piankę. Mam pytanie. Jak będzie najlepszy sposób poprawy montażu? Myślałem o wymianie pianki na taśmę rozprężną Illbruck trio+ tylko nie wiem czy dam radę teraz wkleić tą taśmę do środka i przykleić ją do profilu drzwi. Zresztą profil nie jest gładki - ma uskoki. Drugi sposób to wywalenie piany, wklejenie taśmy okiennej zewnętrznej i wewnętrznej oraz ponowna aplikacja piany. Który sposób będzie lepszy, a może jakieś inne rozwiązanie?

Chciałem to zrobić przed położeniem kleju na styro. Drzwi od strony wewnętrznej też jeszcze nie obrobione.

Dzięki.

IMG_0467.jpgIMG_04651.jpg

Edytowane przez kubek86

Nie jestes w stanie wymienic pianki na tasmę rozpręzna bez ich calkowitego zdemontowania. Na zdjęciu zbyt mało widać zeby cos doradzić.

Można dokleic tasmy na wierzchu ramy bez usuwania pianki tylko zostje kwestia czy uda sie je potem zakryc tynkiem / elewacja. Mozna tez od wewnątrz zamiast tasmy zastosować np powloke uszczelniającą illbruck sp925 i bedzie to najlatwiejszy sposob poprawy sytuacji

Od środka też można fać folię. Ale faktycznie- masa uszczelniająca będzie prostsza w aplikacji.

Rozumiem że Inwestor ma okna zamontowane z taśmami i chce drzwiami dorównać do wyższego poziomu?

Nie jestes w stanie wymienic pianki na tasmę rozpręzna bez ich calkowitego zdemontowania. Na zdjęciu zbyt mało widać zeby cos doradzić.

Można dokleic tasmy na wierzchu ramy bez usuwania pianki tylko zostje kwestia czy uda sie je potem zakryc tynkiem / elewacja. Mozna tez od wewnątrz zamiast tasmy zastosować np powloke uszczelniającą illbruck sp925 i bedzie to najlatwiejszy sposob poprawy sytuacji

Pierwsze zdjęcie to ściana zewnętrzna. Będę tam doklejał jeszcze styro ok 3 cm tak by całkowicie zakryć pianę montażową, natomiast drugie zdjęcie to zdjęcie od środka widać tam narożnik od tynków wewnętrznych. Czy illbruck sp925 można też stosować na zewnątrz, bo mogę jeszcze ją zaaplikować ją na pianę od strony zewnętrznej?

Od środka też można fać folię. Ale faktycznie- masa uszczelniająca będzie prostsza w aplikacji.

Rozumiem że Inwestor ma okna zamontowane z taśmami i chce drzwiami dorównać do wyższego poziomu?

Inwestor niestety nie był świadomy. Inwestor ma zamontowany ciepły parapet po oknami. Jak Inwestor uświadomił sobie, że można było troszkę lepiej to było niestety za późno bo tynki wewnętrzne były już wykonane.

SP925 jest tylko do wewnątrz, gdyz jest paroszczelne.

Od zewnątrz naklej folie na wierzch ramy a potem zakryjesz to styropianem.

Chodzi o folie zewnętrzną do ciepłego montażu czy inną np. PE?

Mam jeszcze trochę membrany dachowej która jest paroprzepuszczalna. Może ją dać?

Edytowane przez kubek86