Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przemakają fundamenty, co robić ?

borusek

Recommended Posts

Przepraszam jeśli nie tu zamieściłem.

Po dwóch ostatnich bogatych w opady latach, wiosnach zauważyłem w najniższych partiach domu, że podmakają mi dwie ściany. na odcinku 1-2 metra każda. Zauważyłem bo to ściany położone najniżej w budynku, w obniżeniu korytarzyka do garażu. Niestety ściany podmakają jesienią i na wiosnę. Teren na którym domek stoi dość podmokły rzec by można.

Dom kupowałem gotowy, nie miałem wpływu na jakość robót izolacyjnych i weryfikacji. Zaufałem wykonawcy-sprzedawcy, ze zrobione jak trzeba.

Jak teraz ratować dom, ratować nerwy ;). Dom zamieszkuje trochę więcej niż 4 lata, ale jeszcze nie 5 lat. Czy podlega to pod jakąś rękojmie ? bo gwarancja 2 letnia się przecież skończyła. Czy może jest to wada ukryta i można dochodzić roszczeń.

Od czego zacząć ? Od ekspertyzy ? Jakiej kto ją zrobi ? Jak się naprawia takie fuszerki i czy w ogóle się to da naprawić ?

z góry dziękuję za porady

Naprawić pewnie się da ale najpierw trzeba poprawnie zdiagnozować przyczynę żeby nie wywalać kasy na marne. Daj zdjęcia tych newralgicznych punktów z wewnątrz i z zewnątrz i opisz więcej może coś nam nasunie na myśl. Przyczyną może być uszkodzenie lub brak właściwej izolacji pionowej i poziomej, uszkodzony drenaż itp. Co do gwarancji rękojmi to się nie znam ;)

• 2 weeks później...
Z wykonawcą szczerze mówiąc już nie mam sil rozmawiać, co najwyżej pismo pisać, bo mnie człowiek swoim niechlujstwem i cwaniactwem umęczył okrutnie. W kropce jestem, bo i pisać na tą chwilę nie wiem jak. Dom ma 5 lat. Był kupiony, a nie przez mnie budowany. Edytowane przez borusek