gawel 22.04.2017 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 Jak to jest że ja siedzę w domu na gaciach i podkoszulku a kobieta pod kocem a na parterze 23*C. gdzie jest granica?? 23 st jak się siedzi i nic nie robi to jest ok ale ja np sprzątać nie omeg w takiej temperaturze bo sie pocę. No cóż jest na to rozwiązanie tzreba się wynieśc do Chorwacji tak jest ciepło a konkretnie do Dalmacji i też mam taki cichy plan aby miec tam mieszkanko lub domek na zimowe pogody bo w sierpniu tam nie wytrzymam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 22.04.2017 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 i pewnie jeszcze boi się poprosić Ciebie abyś nagrzał więcej bo awantura w chałupie gotowa ... No jasne biedna i uciśniona, moja była sama płaci za grzanie swojego dupska i nagle jej się ciepło zrobiło jak sama musi za swoje ciepło płacić w bloku z resztą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.04.2017 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 jasne, jak będziesz miał w chacie 18 stopni ciepła to zapłacisz jeszcze mniej Jak ci dupa przymarznie i żonka się w końcu zbuntuje to jej dogrzejesz kominkiem Koszty przecież zależą też od temperatury w domu jaką chce się osiągnąć. Najważniejsze żeby nie wypowiadać się w tematach, o których nie ma się bladego pojęcia. Jak podniosę temperaturę to drożej zapłacę za kWh? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.04.2017 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 Odbiegamy od tematu Poprostu uważam że gaz jest najgorszym z możliwych wyjść i takie jest moje zdanie. Amen Najgorszym jest węgiel. Niedługo ogrzewane nim będą już tylko skanseny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarysiaMarysia 22.04.2017 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 No jasne biedna i uciśniona, moja była sama płaci za grzanie swojego dupska i nagle jej się ciepło zrobiło jak sama musi za swoje ciepło płacić w bloku z resztą. ale masz satysfakcję. Jeszcze napisz, że jest brzydka i ma cellulit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 22.04.2017 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 i pewnie jeszcze boi się poprosić Ciebie abyś nagrzał więcej bo awantura w chałupie gotowa ... A ja mam umrzeć z przegrzania ruszysz łapą po pilota i poł litra wody trzeba wypić?? Do lutego mieliśmy 23,8 ale jakoś dogadaliśmy na 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.04.2017 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 ale masz satysfakcję. Jeszcze napisz, że jest brzydka i ma cellulit. O widzisz, to są tematy w których się chyba sprawnie poruszasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 22.04.2017 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 Najgorszym jest węgiel. Niedługo ogrzewane nim będą już tylko skanseny Przesadzasz. To będzie interes ekolodzy będą do mnie przyjeżdżać i badani prowadzić jak to za Kaczki było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarysiaMarysia 22.04.2017 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 Przesadzasz. To będzie interes ekolodzy będą do mnie przyjeżdżać i badani prowadzić jak to za Kaczki było. Liwko to ponoć sprzedawca pomp więc jak mu każą tak będzie pisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.04.2017 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 Liwko to ponoć sprzedawca pomp więc jak mu każą tak będzie pisał. Ja cukier sprzedaję, nie chce Marysia kupić więcej cukru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 22.04.2017 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 Temat zapowiadał się ciekawie, ale jak zwykle robi się tutaj śmietnik.Mnie, podobnie jak autora tematu, też interesuje na ile wyliczenia z cieplowlasciwe.pl są dobre do szacowania zużycia energii przez budynek. Do tej pory w miarę rzetelnie podeszli do sprawy Przemek Kardyś zapotrzebowanie wyliczone: 54kWh/m2*rok faktyczne: 34kWh/m2*rok i fotohobbyzapotrzebowanie gazu wyliczone ~900m3, faktyczne: ~450m3 W obu przypadkach wychodzi, że kalkulator zawyża zużycie o jakieś 50%. Ciekawe, może chodzi o zyski bytowe. A może po prostu kalkulator zawyża obliczenia.Fajnie byłoby, jakby jeszcze ktoś, kto już mieszka co najmniej rok, napisał o swoim zużyciu energii/opału w stosunku do tego kalkulatora. PS. Temat o wyższości jednego ogrzewania nad drugim jest w innych wątkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 22.04.2017 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 Przecież wczoraj jeden przedmówców napisał, że ten kalkulator jest wadliwy i jego wyniki mają w granicach 50% błędu czyli są do dupy. A Ty z uporem maniaka zmuszasz, aby ktoś odnosił się do tego gniota napisz na priv co mam ci super wpisać to wpiszę i będziesz zadowolony. obojetne za jakie źródło ciepła nie płacisz według wskaźników zużycia za m2/rok tylko za ilość zużytego ośnika ciepła i to jest istotne a nie takie pierdoły. Oszacowanie natomiast mocy grzewczej urządzeń i zapotrzebowania możesz zrobić na OZC i tam nie ma kosmicznych odchyleń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 22.04.2017 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 (edytowane) No dobrze zużyłem ok 5000 kwh na cele ogrzewcze dom ma 130m2 czyli zapotrzebowanie faktyczne wyliczone z faktur za 2016 rok wynosi u mnie 38kwh/m2/rok W tym roku zima była bardziej surowa wyjdzie pewnie 6000kWh czyli 46kwh/m2/rok No i co mam się żalić czy chwalić bo nie rozumiem co mi to daje. Edytowane 22 Kwietnia 2017 przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 22.04.2017 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 (edytowane) zrobiłem te ankietę jest fajna i wyszło 46kw/m2/rok. Edytowane 22 Kwietnia 2017 przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 22.04.2017 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 (edytowane) zrobiłem te ankietę jest fajna i wyszło 46w/m2/rok. ale z cuw ale liczenie cuw na m2/rok jest jakies kulawe na samo cuw zuzywam rocznie ok 3000 kwh*25 groszy=750 zł/ rok czyli 32 zł na osobę na miesiąc Edytowane 22 Kwietnia 2017 przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 22.04.2017 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 Mi wyszlo bez CWU 139kWh/m2*rok 19 584kWh = 71GJ całkowite roczne zużycie energii na ogrzewanie Hm... w sumie sie nie zgadza... ale zawsze moge pozmieniac parametry aby pasowalo do kWh i rachunkow sporo co to za dom ? wychodzi 2,5 raza tyle co u mnie ale w sumie Kosztowo ok ? te 3000 to samo ogrzewanie czy całkowite zużycie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 22.04.2017 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 Kwintesencja sztuki budowlanej z lat 80' Srednia z 6 lat na CO & CWU to ca 7500kWh/rok Aha,... i dane z tamtej strony raczej sie nie zgadzaja... ale nie robilem tego baaardzo dokladnie ja tez nie okna cięzko wpisać na przykład poza tym nie m a ogrzewania elektrycznego bez kotła takiego jak mam ja mi zapotzrebowanie wyliczyło 9kw a mam tej chwili 7,5 z cuw bez 6 kw czym grzejesz bo jakoś nie pamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 22.04.2017 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 Wydawalo mi sie ze mozna wpisac elektryczne... nie? PC P/W nie pc to pc gratuluje i zazdraszczam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 22.04.2017 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 wpisałem sobie dane. obciążenie cieplne policzył całkiem trafne, w zasadzie zgadza się z OZC - wyszło 3,4 kW. realne zmierzone obciążenie cieplne u mnie to około 2 kW. natomiast zużycie energii to wg strony 54 kWh/m2, w rzeczywistości w zeszłym roku miałem 23 kWh/m2, w tym będzie około 24 kWh/m2. problem polega pewnie na tym, że ten kalkulator nie uwzględnia ustawienia względem stron świata i zysków od okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 22.04.2017 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 (edytowane) Dom 120 metrów , ogrzewany kominkiem z płaszczem wodnym 6,5 metra drewna x 220 zł = 1430 zł Edytowane 22 Kwietnia 2017 przez Zdun Darek B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts