Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie macie koszty ogrzewania za rok?

rustin

Recommended Posts

Jak zwykle wszyscy mają racjęi jeden wielki śmietnik. Prosiłem o linki, nie chce się wam to po co wogole piszecie. Ale wypełnić parę pól to już problem.

Już dawno powinieneś zainwestować w OZC.

Wiedziałbyś przynajmniej, jakie masz straty na wentylację i o ile byłyby mniejsze przy WM :lol:

Ten kaltulatorek podał taki, śmieszny wynik: ponad 8500 kWh, http://cieplowlasciwie.pl/wynik/2e8h , a ja w poprzednim sezonie grzewczym zużyłem 430m3 gazu... w tym może 480...

• Odpowiedzi 147
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dlaczego dla gazu podajecie 24 grosze za kWh? Ja w Wlkp wg ostatniego rachunku mam 17,5 grosza. Za ostatni rok wyszło mi 19,5 grosza za kWh, wszystko z opłatami stałymi.

W jakiej taryfie?

Dzieliłeś faktury roczne przez ilość zużytych m3?

Doliczyłeś prąd na pompki obiegowe i koszt serwisu?

od 1 października do dzisiaj 1546zł CO i CWU + ok 1m3 grubszej gałęzi uchy i 50kg brykietu w kozie. Wyszło mi mniej niż na ciepło właściwe a sezon zimowy się przeciąga.

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/2e9b Nie wiem czemu tylko metraż nie pokrywa się z projektowym i mierzonym różnica 3m2 ale to mało ważne. Wentylacja grawitacyjno mechaniczna z GWC. nawiew 100150m3/h kratki wentylacyjne w kominach regulowane na zimę zmniejszane otwory..

Z tego co pamiętam to mamy podobne budy więc masz jakieś odniesienie

Edytowane przez kulibob

Napiszę prosto : dom piętrowy dwupoziomowy budowany w latach 90 tych. nieocieplony , ściana 40 cm pustak żużlowy 25cm + bloczek cegła 12,5 cm + luka powietrzna. Okna Wołomin 2 szyby z lat 90 tych ( w lipcu zmiana całej stolarki) projekt z otwartymi holami ( czytaj: przedpokojami , dół z półpiętrem ponad 20m2, góra tyle samo) od parteru prześwit do samej góry). Salon bez drzwi, pokój śniadań + kuchnia bez drzwi . Obecnie powierzchnia ogrzewana to około 220-230m2 + CWU , łącznie z garażem i pralnią. Piec z podajnikiem ślimakowym od 2004r (Ogniwo Biecz 28 KW) Co roku średnie spalanie około 5T ekogroszku , w tym roku wyjdzie więcej. Przy tej obecnej cenie jest to kwota około 4700 zł za ekogroszek. .Ze względu na to że sypialnie są na górze i ciepło się tam kumuluje a dach jest dość względnie ocieplony przez co do spania jest nieraz dość gorąco, na noc ,czyli około 23 przeważnie wyłączam piec i o godz. 7 rano załączam komputer , a piec się sam rozpala Zależy to oczywiście od węgla , miałem i takie które po 5 godz. już się nie rozpaliły natomiast Rettopal odpala nawet po 11 godz. niestety jest to słabej jakości paliwo.Przez lata metodą prób i błędów wyselekcjonowałem odpowiednie paliwo z małą zawartością popiołu i dobrą kalorycznością( popiół wywalam raz na 2 tygodnie po 3 wiadra 20 litrowe) Zakładając, że ogrzewałbym dom cały czas czyli w nocy ,ilość opału wzrosła by nawet do 7 T. W lecie robię modernizację dacyu , zmiana blachy i wełny na pianę PUR oraz wymiana okien na 3 szybowe , dlatego liczę , że koszty spadną przynajmniej o 30%, ale to zobaczymy bo dojdzie mi prawie 80m2 powierzchni do grzania.

Nie liczę tego, mam podane na fakturze. Na ostatniej było:

Współczynnik konwersji: 11.163[kWh/m3],

To jest teoria, 10kWh to przyzwoity wynik. Jeszcze dochodzi koszt prądu i przeglądu kotła.

Oczywiście wszystkich opłat stałych również.

Najlepiej po roku wszystko zsumować i podzielić przez ilość kWh

czy aby na pewno?????????????

100-150 m3/h :) zależy od zapchania filtrów max na wietrzenie wyszło z pomiarów ok 450m3

Uważam że ten kalkulator może nie jest za dokładny ale jest najlepszy z dostępnych. OZC to pieniądze w błoto za te 300zł lepiej kupić wełny i dorzucić na dachu, kupić węgiel lub wydać na lizaki.

Edytowane przez kulibob

Równie dobrze mógłbym powróżyć z fusów, efekt byłby podobny :)

Ni żebym bronił OZC (sam nie robiłem), ale jak widać błędy (nie wiadomo czyje) sięgają 100%.

Wróżenie z fusów:) na czymś trzeba się oprzeć a że darmowe to ok

A co zmieni 1000kwh/rok

150zł rocznie na węglu?

250na gazie

300-500 na prądzie

Przy standardowo ocieplonym domu jakie ma znaczenie 1000kwh? Około NF40 to już zaczyna robić się spory procent.

W standardowy dom jak ima rustin te 300zł lepiej wydać na dodatkowe docieplenie stryszku czy chociaż tuje z kierunku północnego i zachodniego jako wiatrochron niż nakogoś kto niewiadomo czy dobrze to policzy. Bo gwarancji na to żę obliczenia będą dobre też niemasz. Jak facet ma się pomylić o 20% to wolę ciepłowłaściwe.

A czy u innych koszty pokrywają się z OZC??? I zimy są różne więc jak to jest liczone??

Gorzej będzie, jak sie rustin wynikami z ciepławiaściwie przerazi, zamiast gazu zrobi węgiel, a potem będzie sobie pluł w brodę...

:p

Jeśli nie ma możliwości podłączenia PC to ekogroszek wyjdzie najlepiej a roboty i syfu takiego strasznego z tego niema ja co niektórzy piszą. Przynajmniej przy spalaniu na moim poziomie. Pytanie czy rustin już zmarnował kasę na przyłącze gazu.

Mam eko groch nie narzekam tylko że za drogo(mógłby palić tonę anie dwie na sezon :() i mam nadzieję że plaga eko nawiedzonych nie dojdzie do mnie zbyt szybko z tym zakazem palenia. Chociaż jak widzę cepów biegających po wiosce waseczkach to mnie...

Edytowane przez kulibob

Bez sensu inwestować w schyłkowe źródło energii...

Uważam, że tam gdzie jet dostęp do gazu, powinien być zakaz instalowania kotłów na węgiel w nowopowstających domach.

W takich tylko gaz, albo PC

PC,prąd ok ale gaz...?? Koszt inwestycji porównywalny z węglem koszt eksploatcji dużo wyższy. Poco zakładać gaz jak prądem można już niewiele drożej??Do tego PV.....

Teraz bym tak zrobił więcej ocieplenia i grzanie prądem ale mam to co mam i mogę to tylko ulepszać. Zdechnie kocioł to pomyślimy o PC a może prąd klima i jakiś upgrade domu(parę pomysłów jeszcze mam), ale na pewno nie gaz który mam w drodze

W planie miejscowym uchwalonym jeszcze w 2005 roku mam zapis:

"W zakresie zaopatrzenia w ciepło ustala się - indywidualny system zaopatrzenia w ciepło przy zastosowaniu ekologicznych nośników energii (gaz, paliwa płynne i inne o niskiej zawartości siarki, energia elektryczna oraz niekonwencjonalne źródła energii). "

W nowych domkach wszyscy mają gaz, ale co z tego skoro 3 stare domy zadymiają w promieniu 500 metrów ...