kulibob 22.04.2017 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 wpisałem sobie dane. obciążenie cieplne policzył całkiem trafne, w zasadzie zgadza się z OZC - wyszło 3,4 kW. realne zmierzone obciążenie cieplne u mnie to około 2 kW. natomiast zużycie energii to wg strony 54 kWh/m2, w rzeczywistości w zeszłym roku miałem 23 kWh/m2, w tym będzie około 24 kWh/m2. problem polega pewnie na tym, że ten kalkulator nie uwzględnia ustawienia względem stron świata i zysków od okien. Tu się zgodzę pod pewnymi względami ten kalkulator ma za mało opcji. Strony świata okien, rolety czy budynek stoi w szczerym polu czy jest wmiarę osłonięty, brak stref buforowych np nieogrzewany garaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 22.04.2017 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 Dom 120 metrów , ogrzewany kominkiem z płaszczem wodnym 6,5 metra drewna x 220 zł = 1430 zł strasznie drogo. rozumiem, że to koszt za cały rok razem z CWU latem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 22.04.2017 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 Całe życie marzyłem o grzaniu kominkiem cwu latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 22.04.2017 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 Dom 120 metrów , ogrzewany kominkiem z płaszczem wodnym 6,5 metra drewna x 220 zł = 1430 zł Hehe patrzę co tak deptają Twoją cenę 1430zł że to drogo za ogrzewanie a tu widzę że masz płatny profil i wszystko jasne. Choćbyś nawet napisał że masz ogrzewanie za 10zł to itak będzie że drogo. Bo tak po polsku to jest zdeptać, zniszczyć, żeby nie miał lepiej niż ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.04.2017 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 Każdy liczy swoją chatą. A komfort gazu osiągniesz przy prądzie jak i PC. Ale prze węglu już nie A jak ktoś ma dużą budę, to prąd będzie dla niego średnio atrakcyjny, z kolei PC to jednak wydatek większy niż gaz i to w dodatku jednorazowy - a koszt gazu możesz rozbić na kilka etapów (między innymi dlatego wybrałem gaz, a nie PC). Dlatego gaz jest niezgorszym kompromisem, co potwierdza to forum - bo jak widzę większość tych, co gaz mają w ulicy jednak z niego korzystają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 22.04.2017 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 Ale prze węglu już nie A jak ktoś ma dużą budę, to prąd będzie dla niego średnio atrakcyjny, z kolei PC to jednak wydatek większy niż gaz i to w dodatku jednorazowy - a koszt gazu możesz rozbić na kilka etapów (między innymi dlatego wybrałem gaz, a nie PC). Dlatego gaz jest niezgorszym kompromisem, co potwierdza to forum - bo jak widzę większość tych, co gaz mają w ulicy jednak z niego korzystają. Tylko że gaz teraz używać jest niepolitycznie, Miałą być budowana ogromna elektrownia w Polsce właśnie gazowa, ale temat został anulowany i w to samo miejsce postawią węglówkę. Bo jak rusek wybuduje drugą rurę pod Bałtykiem to nam cenę gazu zrobi x2, i wcale Ruskim się nie dziwie jak Jarek w kółko ich prowokuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.04.2017 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 Gazoport też nam Rusek zablokuje ? Pięć lat grzeję gazem i przez ten czas jego cena systematycznie spada.Zanim miną obecnie obowiązujące kontrakty na zakup gazu z RU, to Jarek będzie wspomnieniem...Jako sprzedawca pomp ciepła musisz straszyć, ale jakieś granice śmieszności są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 22.04.2017 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 Gazoport też nam Rusek zablokuje ? Pięć lat grzeję gazem i przez ten czas jego cena systematycznie spada. Zanim miną obecnie obowiązujące kontrakty na zakup gazu z RU, to Jarek będzie wspomnieniem... Jako sprzedawca pomp ciepła musisz straszyć, ale jakieś granice śmieszności są Cytat: "Zakończyła się budowa gazoportu w Świnoujściu. Instalacja weszła w fazę rozruchu. Gazoport zacznie funkcjonować w przyszłym roku i znacznie zwiększy bezpieczeństwo kraju, ale katarski gaz będzie drogi. " Gazoport nie ma nam zapewnić taniego gazu. Ma na zapewnić gaz a cena wtedy nie będzie grała roli jak wogóle go nie będzie. Zapytaj się ukraińców po ile teraz mają gaz a po ile mieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 22.04.2017 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 ... Po prostu kwh za droga w stosunku do inwestycji a bezosobowość nie była dla mnie priorytetem przynajmniej teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.04.2017 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 Cytat: "Zakończyła się budowa gazoportu w Świnoujściu. Instalacja weszła w fazę rozruchu. Gazoport zacznie funkcjonować w przyszłym roku i znacznie zwiększy bezpieczeństwo kraju, ale katarski gaz będzie drogi. " Gazoport nie ma nam zapewnić taniego gazu. Ma na zapewnić gaz a cena wtedy nie będzie grała roli jak wogóle go nie będzie. Zapytaj się ukraińców po ile teraz mają gaz a po ile mieli. I co, ten katarski gaz jest 2x droższy ? Bo słyszałem, że 15%, więc Rosjanie, żeby sprzedać będą musieli mieć jeszcze lepszą cenę. Więc nie strasz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.04.2017 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 Po prostu kwh za droga w stosunku do inwestycji a bezosobowość nie była dla mnie priorytetem przynajmniej teraz Kwestia priorytetów. Dla mnie bezobsługowość i czystość to podstawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 23.04.2017 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 No widzisz rustin, wszyscy przeciwko tobie Piszemy bo jeden ignorant nie potrafi przyjąć do wiadomości, że takie wklepywanie swoich danych, dla zaspokojenia twoich wydumanych pomysłów nie ma kompletnie sensu. Myślisz że twórcy tego kalkulatora się mylą i że ty znajdziesz odpowiedź ile procent i w którą stronę? Widzisz ignorancie, inni mogli napisać i wrzucić linka ty jesteś tylko trollem forumowym bo nic nie wniosles do tego tematu po za swoją ignorancja i bezczelnościa. Wyniki którzy wrzucili duża mówią, jak widać ignoranci nie potrafią myśleć i tego zrozumieć. Cieplowlasciwie.pl jest fajnym i prostym kalkulatorem, który zawyza zużycie i to jest kluczowe zakończenie tematu i mojego pytania. Lepiej że za wyza niż za niza bo można przyjąć ten wariant a jak będzie mniej to jeszcze lepiej. Dzięki wszystkim którzy pisali o swoich domach, zużyciu i wklejali linki. Trollom ponownie dziękuję za robienie śmietnika, ale skądś posty muszą nabić i jakoś zająć sobie czas w internecie skoro w rzeczywistym świecie i ludźmi nie potrafią żyć tylko wirtualnie,co mnie nie dziwi bo sam bym takich znajomych nie chciał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 23.04.2017 17:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Gorzej będzie, jak sie rustin wynikami z ciepławiaściwie przerazi, zamiast gazu zrobi węgiel, a potem będzie sobie pluł w brodę... Właśnie dzięki temu, że wszystkim zawyza wręcz przeciwnie, jestem zaskoczony że np za gaz w rzeczywistości będa mniejsze opłaty a te które mi wyszły w tym kalkulatorze są akceptowalne, mówię o gazie. Co do ozc, szkoda mi kasy, wolałem dołożyć do czegoś na budowie bo to ile mam strat mało mnie obchodzi na etapie gdzie dom już jest na etapie kładzenia płytek a nie ocieplenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.04.2017 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Jeżeli koszty ogrzewania ze stronki są OK to nie ma się nad czym zastanawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 23.04.2017 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Jeżeli koszty ogrzewania ze stronki są OK to nie ma się nad czym zastanawiać. Właśnie po to był ten temat, niektorzy nie potrafią czytać ze zrozumieniem albo po prostu potrafią tylko hejtowac bo w rzeczywistości maja ciężkie życie. A tak dzięki kilku osobom, między innymi Tobie dowiedziałem się że koszty które wyliczyło to górna granica przy średniej temp dobowej 22', myślę że to jest dość ciepło przyjęte, w dzień 23 a w nocy 21. Tak mamy teraz. Nie bałem się kosztów ogrzewania podanych przez stronę, tylko tego że będzie tysiąc więcej. A w tedy z 3.5tys robi się 4.5 a to już sporo przy gazie i rachunkach przy nowym, w miarę dobrze ocieplonym domu, grubości podane są na pierwszej stronie w linku np w posadzce mam grafit swisspora a wełna isover 0.035, więc myślę że względnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 23.04.2017 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 (edytowane) Właśnie po to był ten temat, niektorzy nie potrafią czytać ze zrozumieniem albo po prostu potrafią tylko hejtowac bo w rzeczywistości maja ciężkie życie. A tak dzięki kilku osobom, między innymi Tobie dowiedziałem się że koszty które wyliczyło to górna granica przy średniej temp dobowej 22', myślę że to jest dość ciepło przyjęte, w dzień 23 a w nocy 21. Tak mamy teraz. Nie bałem się kosztów ogrzewania podanych przez stronę, tylko tego że będzie tysiąc więcej. A w tedy z 3.5tys robi się 4.5 a to już sporo przy gazie i rachunkach przy nowym, w miarę dobrze ocieplonym domu, grubości podane są na pierwszej stronie w linku np w posadzce mam grafit swisspora a wełna isover 0.035, więc myślę że względnie. Raczej spodziewaj się tego co na stronce ewentualnie taniej na więcej bym nie liczył. Jeśli max 3k cię satysfakcjonuje to ok Edytowane 23 Kwietnia 2017 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 23.04.2017 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Jak pisałem 3k jest dla mnie akceptowalne. Zastanawia mnie dlaczego piszesz ze gaz to wyrzucenie kasy w błoto,tylko PC. Podłączenie 5 tys, kocioł 5 tys. Pompę ciepła trzeba dać ponad 20k. Kiedy będzie zwrot, po 10 latach? Chyba, że źle rozumuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 23.04.2017 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 (edytowane) Jeśli za gaz rocznie zapłacisz 3k to za pc ok 1k(jeśli upchniesz wszytko w II taryfie) różnice policz sobie sam.Grzejąc samym prądem osiągniesz wynik niewiele gorszy niż gazem a koszt inwestycji dużo niższy.(warunek II taryfa).Przyłącza gazu nie potrzebujesz a prądu i tak musisz mieć Edytowane 23 Kwietnia 2017 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.04.2017 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 Wyniki którzy wrzucili duża mówią... Tak, bardzo dużo mówią. Mówią że rozbieżność sięga 100% ale to cię widzę nie zniechęca Przecież ci, którzy je wrzucili sami twierdzą, że ten kalkulator jest bardzo nieprecyzyjny. Wycieczek osobistych na poziomie gimbazy nie komentuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 24.04.2017 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 Jeśli za gaz rocznie zapłacisz 3k to za pc ok 1k(jeśli upchniesz wszytko w II taryfie) różnice policz sobie sam. Grzejąc samym prądem osiągniesz wynik niewiele gorszy niż gazem a koszt inwestycji dużo niższy.(warunek II taryfa). Przyłącza gazu nie potrzebujesz a prądu i tak musisz mieć Moim zdanie II taryfa tak długo jest tania, jak długo jest stosunkowo mały w niej pobór. Jeśli coraz więcej ludzi będzie ogrzewać domy prądem w taniej taryfie, to w końcu i ona przestanie być tania. A wtedy gaz może być bardziej opłacalny. To tylko teoria, lecz całkiem realna w niedalekiej przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts