Konsultant marki Junkers 06.06.2017 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Ależ ja teraz też nie widzę. Jakbyn wcześniej więcej czytała, to może gazu też bym nie miała. Z drugiej strony ja nie widzę sensu babrania się z węglem, czy jakimkolwiek paliwem stałym jak mam gaz Witam, Przy wyborze rodzaju ogrzewania należy z jednej strony mieć na uwadze roczne koszty eksploatacyjne, a z drugiej aspekty związane z obsługą danego urządzenia. Kotły gazowe jako rozwiązanie w pełni bezobsługowe są oczywiście droższe w użytkowaniu, niż kocioł węglowy, lecz podejmując decyzję musimy zadać sobie pytanie, czy oszczędność płynąca z ogrzewania budynku będzie wymierna do nakładu pracy jaką poniesiemy przy eksploatacji. Do czynności eksploatacyjnych przy kotle węglowym należą: dostarczenie paliwa, czyszczenie kotła z popiołu oraz czyszczenie samej kotłowni, co jest uciążliwe w sezonie grzewczym. Wracając do samego paliwa, nigdy nie mamy pewności, czy zakupiony przez nas węgiel ma odpowiednią kaloryczność, dodatkowo musimy przeznaczyć oddzielne pomieszczenie do przechowywania opału. Natomiast instalacja gazowa jest całkowicie bezobsługowa. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 07.06.2017 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Teraz bym się nie bawił i grzał prądem a to co zmarnowałem na węgiel wsadziłbym w ocieplenie. Przyłącze prądu masz i musisz mieć a przyłącze gazu do czego?? Jak prądem grzejesz podobnie do gazu.(Śmiałem się z Arturka a teraz podzielam jego zdanie eh) Mądry Polak po szkodzie. Czytajmy dobre przykłady na FM, by nie robić takich baboli jak kulibob. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 07.06.2017 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 I co to ci da? Nie można prościej? 1kWh z węgla to około 16gr 1kWh z gazu to około 24gr I wszystko jasne. A ja za kWh płacę około 8gr. Z moich fakrur - koszt 1kwh gazu 2015-2016 - 0.22zl 2016-2017 - 0.19zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 07.06.2017 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Mądry Polak po szkodzie. Czytajmy dobre przykłady na FM, by nie robić takich baboli jak kulibob. A to jakaś ofensywa w moim kierunku?? Moja chałupa nie jest tak zła. Na tle norm wypada nie najgorzej. Z Waszymi elektrycznymi domkami nie mogę się mierzyć, ale i tak uważam że jest nieźle.To że nie mam reku to tylko kwestia chęci jego zrobienia i założenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.06.2017 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Z moich fakrur - koszt 1kwh gazu 2015-2016 - 0.22zl 2016-2017 - 0.19zl Prąd też doliczyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 07.06.2017 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Moja chałupa nie jest tak zła. Moja opinia jest taka, że każdy dom grzany ekogroszkiem, węglem, z kominkiem z PW, to dom ZŁY. Każdy, który puszcza regularnie bąki z komina, to dom ZŁY. Można mieć gaz, butlę w ogrodzie, pompę ciepła, ogrzewanie elektryczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 07.06.2017 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Moja opinia jest taka, że każdy dom grzany ekogroszkiem, węglem, z kominkiem z PW, to dom ZŁY. Każdy, który puszcza regularnie bąki z komina, to dom ZŁY. Można mieć gaz, butlę w ogrodzie, pompę ciepła, ogrzewanie elektryczne. Szkoda, że nie ma przycisku "Lubię to!" - aż mnie skręca teraz - nie dość, że w zimie buro od dymów, bo oczywiście, że nikt nie pali śmieci w piecach, to teraz też, przecież na wieczór trzeba sobie wodę nagrzać i to samo - czarne dymy z komina... A człowiek na wieś się wyprowadził, bo zdrowiej między innymi miało być... Co ciekawe, pieniądze na kostkę, ogrodzenie, czy nowy tynk się znajdują, na wymianę pieca i poprawę ocieplenia już nie bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 07.06.2017 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Moja opinia jest taka, że każdy dom grzany ekogroszkiem, węglem, z kominkiem z PW, to dom ZŁY. Każdy, który puszcza regularnie bąki z komina, to dom ZŁY. Można mieć gaz, butlę w ogrodzie, pompę ciepła, ogrzewanie elektryczne. Można też mieć odrobinę kultury i nie obrażać użytkowników, którzy posiadają w/w systemy grzewcze. Urządzenia grzewcze można kupić w sklepie w odróżnieniu od kulturalnego zachowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 07.06.2017 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Za to budowanie domu i nie posiadanie ogrzewania niezależnego od prądu lub wymagającego go bardzo mało to jest rozsądne. A narzekanie że ktoś kopci jest dla mnie niezrozumiałe jak się kupowało działkę to chyba było wiadomo gdzie?? Trzeba było kupić działkę na totalnym zadupiu i tam promować ekobzdury. Zakładanie gazu jak się ma prąd też jest mądre?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.06.2017 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 A narzekanie że ktoś kopci jest dla mnie niezrozumiałe jak się kupowało działkę to chyba było wiadomo gdzie?? Trzeba było kupić działkę na totalnym zadupiu i tam promować ekobzdury. Chyba cię pogięło. Jeden smrodziarz potrafi zasmrodzić całą okolicę, więc daruj sobie te "mądrości". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 07.06.2017 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Z moich fakrur - koszt 1kwh gazu 2015-2016 - 0.22zl 2016-2017 - 0.19zl Z ciekawości. Jak to policzyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 07.06.2017 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 (edytowane) Chyba cię pogięło. Jeden smrodziarz potrafi zasmrodzić całą okolicę, więc daruj sobie te "mądrości". Nie lubię [moderowano] że każdy komin jest zły. Edytowane 7 Czerwca 2017 przez Tomaszs131 Wulgaryzmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 07.06.2017 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Panowie trzymajcie się proszę tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 12.06.2017 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2017 Z ciekawości. Jak to policzyłeś? Notuje stan licznika, zużycie m3, kWh oraz opłatę z każdej faktury w exelu (z każdego roku osobno). Jeśli ilość kWh na fakturach jest wiarygodne - to dzieląc roczna opłatę przez ilość kWh otrzymuje powyższy koszt kWh. No chyba, ze się mylę. Prąd też doliczyłeś? Jakie to ma znaczenie przy podłogówce wodnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 12.06.2017 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2017 Notuje stan licznika, zużycie m3, kWh oraz opłatę z każdej faktury w exelu (z każdego roku osobno). Jeśli ilość kWh na fakturach jest wiarygodne - to dzieląc roczna opłatę przez ilość kWh otrzymuje powyższy koszt kWh. No chyba, ze się mylę. Pytałem dlatego, że masz bardzo małe koszty 1 kWh. Z reguły to 0,23 - 0,24 zł/kWh. Poza tym z porównania sezonów wynika spadek ceny gazu o ponad 10%. Nie było takiej obniżki. Na pewno liczysz porównywalne okresy i uwzględniasz wszystkie opłaty stałe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.06.2017 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2017 Jakie to ma znaczenie przy podłogówce wodnej? Ano takie, że grzejący prądem czy pompami ciepła je wliczają. Wtedy masz dopiero całkowity koszt kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 12.06.2017 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2017 Ano takie, że grzejący prądem czy pompami ciepła je wliczają. Wtedy masz dopiero całkowity koszt kWh. A ile prądu ten kociołek gazowy zje? Można to śmiało pominąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 12.06.2017 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2017 Jakie to ma znaczenie przy podłogówce wodnej? Żadne, no bo pompka w kotle jest przecież napędzana turbiną gazową... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.06.2017 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2017 A ile prądu ten kociołek gazowy zje? Można to śmiało pominąć. To ma nawet swoją nazwę. Mówią na to kreatywna księgowość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 12.06.2017 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2017 Pytałem dlatego, że masz bardzo małe koszty 1 kWh. Z reguły to 0,23 - 0,24 zł/kWh. Poza tym z porównania sezonów wynika spadek ceny gazu o ponad 10%. Nie było takiej obniżki. Na pewno liczysz porównywalne okresy i uwzględniasz wszystkie opłaty stałe? No nie chce mi wyjść inaczej. Jeśli jesteś zainteresowany wyślij mi emalia na pw to prześle Ci zrzut i ew skorygujesz moje wyliczenia. Ano takie, że grzejący prądem czy pompami ciepła je wliczają. Wtedy masz dopiero całkowity koszt kWh. Uczciwość pompiarzy na tym forum powala ale niech Ci będzie Kocioł GB072-14, zwykła pompa - zużycie ok 165kwh, grundfos alpha2 - zużycie ok 85kwh (na sezon) Doliczając powyższy koszt : 2015-2016 - 0.23zl 2016-2017 - 0.20zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts