Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie macie koszty ogrzewania za rok?

rustin

Recommended Posts

Ależ ja teraz też nie widzę. Jakbyn wcześniej więcej czytała, to może gazu też bym nie miała. Z drugiej strony ja nie widzę sensu babrania się z węglem, czy jakimkolwiek paliwem stałym jak mam gaz

Witam,

Przy wyborze rodzaju ogrzewania należy z jednej strony mieć na uwadze roczne koszty eksploatacyjne, a z drugiej aspekty związane z obsługą danego urządzenia. Kotły gazowe jako rozwiązanie w pełni bezobsługowe są oczywiście droższe w użytkowaniu, niż kocioł węglowy, lecz podejmując decyzję musimy zadać sobie pytanie, czy oszczędność płynąca z ogrzewania budynku będzie wymierna do nakładu pracy jaką poniesiemy przy eksploatacji.

Do czynności eksploatacyjnych przy kotle węglowym należą: dostarczenie paliwa, czyszczenie kotła z popiołu oraz czyszczenie samej kotłowni, co jest uciążliwe w sezonie grzewczym. Wracając do samego paliwa, nigdy nie mamy pewności, czy zakupiony przez nas węgiel ma odpowiednią kaloryczność, dodatkowo musimy przeznaczyć oddzielne pomieszczenie do przechowywania opału. Natomiast instalacja gazowa jest całkowicie bezobsługowa.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers

• Odpowiedzi 147
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Teraz bym się nie bawił i grzał prądem a to co zmarnowałem na węgiel wsadziłbym w ocieplenie. Przyłącze prądu masz i musisz mieć a przyłącze gazu do czego?? Jak prądem grzejesz podobnie do gazu.(Śmiałem się z Arturka a teraz podzielam jego zdanie eh)

Mądry Polak po szkodzie.

Czytajmy dobre przykłady na FM, by nie robić takich baboli jak kulibob.

Mądry Polak po szkodzie.

Czytajmy dobre przykłady na FM, by nie robić takich baboli jak kulibob.

A to jakaś ofensywa w moim kierunku??

Moja chałupa nie jest tak zła. Na tle norm wypada nie najgorzej. Z Waszymi elektrycznymi domkami nie mogę się mierzyć, ale i tak uważam że jest nieźle.To że nie mam reku to tylko kwestia chęci jego zrobienia i założenia.

Moja opinia jest taka, że każdy dom grzany ekogroszkiem, węglem, z kominkiem z PW, to dom ZŁY. Każdy, który puszcza regularnie bąki z komina, to dom ZŁY.

Można mieć gaz, butlę w ogrodzie, pompę ciepła, ogrzewanie elektryczne.

Szkoda, że nie ma przycisku "Lubię to!" - aż mnie skręca teraz - nie dość, że w zimie buro od dymów, bo oczywiście, że nikt nie pali śmieci w piecach, to teraz też, przecież na wieczór trzeba sobie wodę nagrzać i to samo - czarne dymy z komina... A człowiek na wieś się wyprowadził, bo zdrowiej między innymi miało być... Co ciekawe, pieniądze na kostkę, ogrodzenie, czy nowy tynk się znajdują, na wymianę pieca i poprawę ocieplenia już nie bardzo.

Moja opinia jest taka, że każdy dom grzany ekogroszkiem, węglem, z kominkiem z PW, to dom ZŁY. Każdy, który puszcza regularnie bąki z komina, to dom ZŁY.

Można mieć gaz, butlę w ogrodzie, pompę ciepła, ogrzewanie elektryczne.

Można też mieć odrobinę kultury i nie obrażać użytkowników, którzy posiadają w/w systemy grzewcze. Urządzenia grzewcze można kupić w sklepie w odróżnieniu od kulturalnego zachowania.

Za to budowanie domu i nie posiadanie ogrzewania niezależnego od prądu lub wymagającego go bardzo mało to jest rozsądne. A narzekanie że ktoś kopci jest dla mnie niezrozumiałe jak się kupowało działkę to chyba było wiadomo gdzie?? Trzeba było kupić działkę na totalnym zadupiu i tam promować ekobzdury. Zakładanie gazu jak się ma prąd też jest mądre??

A narzekanie że ktoś kopci jest dla mnie niezrozumiałe jak się kupowało działkę to chyba było wiadomo gdzie?? Trzeba było kupić działkę na totalnym zadupiu i tam promować ekobzdury.

Chyba cię pogięło. Jeden smrodziarz potrafi zasmrodzić całą okolicę, więc daruj sobie te "mądrości".

Z ciekawości.

Jak to policzyłeś?

Notuje stan licznika, zużycie m3, kWh oraz opłatę z każdej faktury w exelu (z każdego roku osobno).

Jeśli ilość kWh na fakturach jest wiarygodne - to dzieląc roczna opłatę przez ilość kWh otrzymuje powyższy koszt kWh.

No chyba, ze się mylę.

Prąd też doliczyłeś?

Jakie to ma znaczenie przy podłogówce wodnej?

Notuje stan licznika, zużycie m3, kWh oraz opłatę z każdej faktury w exelu (z każdego roku osobno).

Jeśli ilość kWh na fakturach jest wiarygodne - to dzieląc roczna opłatę przez ilość kWh otrzymuje powyższy koszt kWh.

No chyba, ze się mylę.

Pytałem dlatego, że masz bardzo małe koszty 1 kWh.

Z reguły to 0,23 - 0,24 zł/kWh.

Poza tym z porównania sezonów wynika spadek ceny gazu o ponad 10%. Nie było takiej obniżki.

Na pewno liczysz porównywalne okresy i uwzględniasz wszystkie opłaty stałe?

Pytałem dlatego, że masz bardzo małe koszty 1 kWh.

Z reguły to 0,23 - 0,24 zł/kWh.

Poza tym z porównania sezonów wynika spadek ceny gazu o ponad 10%. Nie było takiej obniżki.

Na pewno liczysz porównywalne okresy i uwzględniasz wszystkie opłaty stałe?

No nie chce mi wyjść inaczej. Jeśli jesteś zainteresowany wyślij mi emalia na pw to prześle Ci zrzut i ew skorygujesz moje wyliczenia.

Ano takie, że grzejący prądem czy pompami ciepła je wliczają. Wtedy masz dopiero całkowity koszt kWh.

Uczciwość pompiarzy na tym forum powala :p ale niech Ci będzie :)

Kocioł GB072-14, zwykła pompa - zużycie ok 165kwh, grundfos alpha2 - zużycie ok 85kwh (na sezon)

Doliczając powyższy koszt :

2015-2016 - 0.23zl

2016-2017 - 0.20zl