Marek17 19.04.2017 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 Witam wszystkich forumowiczów Mam do zrobienia kawałek dojazdu do swojej działki (ok. 70m). Potrzebuję zrobić najpierw utwardzenie żeby przez dwa lata mogły po tym jeździć ciężarówki (i gruszka z betonem) do budowy domu. Za dwa lata będę tam chciał zrobić docelową nawierzchnię. Droga na wsi, ma być 3m szerokości, bez krawężników, chodnika i innych dodatków. Podłoże jest wysadzinowe (gliny pylaste), jak popada nie da sie obecnie po drodze przejechać .... Po "wertowaniu" internetu wyszły mi takie możliwości rozwiązania warstw drogi (pomijam korytowanie): 1) Tradycyjnie: - geowłóknina separacyjna - na nią 10-15cm gruzu lub odpadów betonowych - na wierzch 20-25cm tłucznia / klińca 2) Stabilizacja - stabilizacja (mieszanie gruntu ze spoiwem hydraulicznym na głębokość ok. 25cm) - na to 10 cm tłucznia/klińca Druga opcja wydaje się lepsza, ale ciężko jest znaleźć firmę która przywiezie sprzęt potrzebny do mieszania gruntu na tak małą robotę Znalazłem też alternatywę - w betoniarniach można zamówić gotową "stabilizację" - czyli mieszankę piaskowo-cementową którą wylewa się na glebę. Tylko ciężko dotrzeć do informacji jaka powinna być grubość takiej gotowej stabilizacji. Mam więc kilka pytań do osób które miały kontakt z tą technologią: - Jaka powinna być grubość takiej stabilizacji? - Czy sypać na to jeszcze tłuczeń? - Zakładam że pod taką stabilizację nie dajemy już separacji? - Stabilizacja jest dostępna w kilku wariantach - 1,25MPa, 2,5MPa, 5MPa. Czym to się różni i jaki wybrać? Czy robić różne warstwy? Będę bardzo wdzięczny za jakieś porady od osób bardziej doświadczonych w temacie Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 20.04.2017 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 - Jaka powinna być grubość takiej stabilizacji? Taka jak mieszanej na miejscu - Czy sypać na to jeszcze tłuczeń? Tak, 15-20cm - Zakładam że pod taką stabilizację nie dajemy już separacji? Nie dajemy - Stabilizacja jest dostępna w kilku wariantach - 1,25MPa, 2,5MPa, 5MPa. Czym to się różni i jaki wybrać? Czy robić różne warstwy? 2,5 wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Grażyna 20.07.2017 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2017 Czy do utwardzenia drogi dojazdowej nadają się odpady z frezowania asfaltu i jaka warstwa takiego materiału musiała by zostać ułożona- grunt rodzimy piaskowy, przepuszczalny ??? Czy jako podbudowę pod kostkę można stosować również takie odpady z frezowania asfaltu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts