Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zrobić dobrą podbudowę pod drogę

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów :)

Mam do zrobienia kawałek dojazdu do swojej działki (ok. 70m).

Potrzebuję zrobić najpierw utwardzenie żeby przez dwa lata mogły po tym jeździć ciężarówki (i gruszka z betonem) do budowy domu.

Za dwa lata będę tam chciał zrobić docelową nawierzchnię.

Droga na wsi, ma być 3m szerokości, bez krawężników, chodnika i innych dodatków.

Podłoże jest wysadzinowe (gliny pylaste), jak popada nie da sie obecnie po drodze przejechać ....

Po "wertowaniu" internetu wyszły mi takie możliwości rozwiązania warstw drogi (pomijam korytowanie):

1) Tradycyjnie:

- geowłóknina separacyjna

- na nią 10-15cm gruzu lub odpadów betonowych

- na wierzch 20-25cm tłucznia / klińca

2) Stabilizacja

- stabilizacja (mieszanie gruntu ze spoiwem hydraulicznym na głębokość ok. 25cm)

- na to 10 cm tłucznia/klińca

Druga opcja wydaje się lepsza, ale ciężko jest znaleźć firmę która przywiezie sprzęt potrzebny do mieszania gruntu

na tak małą robotę :(

Znalazłem też alternatywę - w betoniarniach można zamówić gotową "stabilizację" - czyli mieszankę piaskowo-cementową

którą wylewa się na glebę. Tylko ciężko dotrzeć do informacji jaka powinna być grubość takiej gotowej stabilizacji.

Mam więc kilka pytań do osób które miały kontakt z tą technologią:

- Jaka powinna być grubość takiej stabilizacji?

- Czy sypać na to jeszcze tłuczeń?

- Zakładam że pod taką stabilizację nie dajemy już separacji?

- Stabilizacja jest dostępna w kilku wariantach - 1,25MPa, 2,5MPa, 5MPa. Czym to się różni i jaki wybrać? Czy robić różne warstwy?

Będę bardzo wdzięczny za jakieś porady od osób bardziej doświadczonych w temacie :)

Marek

- Jaka powinna być grubość takiej stabilizacji?

Taka jak mieszanej na miejscu

- Czy sypać na to jeszcze tłuczeń?

Tak, 15-20cm

- Zakładam że pod taką stabilizację nie dajemy już separacji?

Nie dajemy

- Stabilizacja jest dostępna w kilku wariantach - 1,25MPa, 2,5MPa, 5MPa. Czym to się różni i jaki wybrać? Czy robić różne warstwy?

2,5 wystarczy

• 3 months później...