Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drenaż - ława schodkowa - proszę o wskazówki

marekkowalik

Recommended Posts

Witam. W związku z tym, że jestem na etapie fundamentów (dom częściowo podpiwniczony) potrzebuję Waszej pomocy m. in. w temacie wykonania drenażu wokół budynku gdzie znajduje się ława schodkowa. Z tego co wyczytałem na forum drenaż powinien być wykonany na dwóch poziomach ław, tzn. nie powinien biec równo z ławą wzdłuż schodków gdyż będzie za duży spadek rury drenarskiej. Wyczytałem też, że na wysokości schodków powinno się zrobić studzienkę na przejściu z poziomu wyższego na niższy ławy. Czy może ktoś mi pomóc rozwikłać mój problem? z góry dziękuję za wszelką pomoc i uwagi. W załączeniu szkic ławy schodkowej (linia czerwoną zaznaczyłem do jakiego mniej więcej poziomu będzie fundament obsypany ziemią)

Schodki.jpg

Witam ponownie. W związku z powyższym postem załączę jeszcze dwa zdjęcia. Narysowałem przebieg rury drenarskiej wzdłuż ławy schodkowej oraz studzienki. Czy w taki sposób to powinno być wykonane? Czy studzienka na wysokości schodków powinna być w tym miejscu? Wzdłuż ławy poziomej rura drenarska obsypana będzie żwirkiem a jak powinno być na wysokości schodków - czy żwirek też powinien być przy schodkach czy tylko powinien opasać rurę drenarską? Na drugim zdjęcie pokazałem przekrój drenażu. Dziękuję za wszelką pomoc. PozdrawiamSchodki z drenami.jpgLawa z drenami.jpg

• 2 weeks później...
  • 4 years później...