Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja na działce - propozycja wykonania

Recommended Posts

Witam wszystkich specjalistów,

Mam taki problem: Na mojej działce chciałbym wykonać instalację elektryczną. Rzeczy, które chciałbym wykonać to:

1. Przedłużyć kabel do domku (aktualnie jest zbyt krótki).

2. Rozdzielić prąd na 4 różne odbiorniki prądu.

Wszystkie przedłużenia chciałbym wykonać za pomocą kostek Wago. Do przedłużenia kabla kostka 2 wejściowa (wszystko zabezpieczone w szczelnej obudowie), a do rozdziału na 4 różne odbiorniki kostka z 5 wejściami.

Proszę o informację, czy schemat z załączonego obrazka ma sens? Dodam, że do działki doprowadzony jest kabel 2 żyłowy.

Dziękuję za info zwrotne.

Schemat.jpg

Witam

Czy rozwiązanie ma być docelowe czy prowizoryczne?

Jak prowizoryczne na chwilę to połączenie w ziemi można wykonać na kostkach WAGO i wszystko umieścić w hermetycznej puszce z dławikami.

Lepiej jednak polutować i nałożyć koszulki termokurczliwe z klejem na przewody i całość też zabezpieczyć większą koszulką z klejem aby powłoka kabla była odtworzona. Jest to jednak zadanie dla doświadczonego elektryka.

Jak ma być to rozwiązane na stałe czyli docelowe proponuję jak wyżej polutować a w domku wykonać instalację z "prawdziwego zdarzenia" z wyłącznikiem różnicowo-prądowym i zabezpieczeniami przeciążeniowymi, ale jest to zadanie dla elektryka.

Z resztą czy na chwilę czy na stałe WAŻNE jest, aby to co się robi było bezpieczne dla użytkowników.

Nie wiadomo też co jest na początku kabelka, który chcesz przedłużyć, czy jest tam odpowiednie zabezpieczenie i czy jest wyłącznik różnicowo-prądowy zabezpieczający przed porażeniem prądem elektrycznym.

Twoje rozwiązanie byłoby prawie poprawne dla napięcia 24V.

Pozdrawiam

Marek

Witam,

W końcu konkretna odpowiedź. Na początku kabla, w rozdzielni głównej jest tylko bezpiecznik do, którego jest możliwość podłączenia tylko 2 przewodów, pomimo, że mam kabel 3 żyłowy. Nie wiem zatem, czy istnieje możliwość zamontowania wyłącznika różnicowo prądowego. Ma to być tylko instalacja na działce rekreacyjnej, ale oczywiście musi zapewnić bezpieczeństwo. Jeżeli jest możliwość, to proszę o jakieś wskazówki, jak mogę rozdzielić prąd na kilka odrębnych obwodów, by np. podłączyć kilka niezależnych źródeł światła. Czy zastosowanie kostek Wago w tym przypadku jest wyjątkowo niebezpieczne?

• 2 weeks później...

Ja mam inny dylemat. Będą mi podłanczać z słupa prąd do skrzynki i co lepiej i taniej wyjdzie .

Słup jest po drugiej stronie drogi gdzie wsio sa zezwolenia na pociągnięcie prądu i zrobić w roku działki skrzynke od której podciągnąć kabel do domu jakieś 12m. Czy lepiej kazać im podciągnąć kabel na środek domku i wtedy prosto do garażu do skrzynki i długość 8m. Wiem że po działce też ktoś musi mi wykonać przyłącz i chyba jakiś projekt. jesli trzeba moge narysować jak to wygląda orientacyjnie.