MACIUŚKA 07.09.2004 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2004 Zamierzam własnie kupic działkę -szukam w postach i nic o tym nie znajduję... napiszcie proszę: - co dostarczyc do notariusza? - czy na notariuszu spoczywa obowiązek sprawdzenia w ks.wieczystych braku obciązeń ( czy tylko on zgarnia kase bez odpowiedzialności ) - ile u notariusza muszę zapłacić? - czy udało sie Wam wynegocjować niższą kwote ? - czy przed podpisaniem aktu notar. braliscie geodete aby wymierzył (upewnił nas) wymiary działki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbysioR 07.09.2004 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2004 Odpowiedz, ile zapBacisz uzyskasz z tego kalkulatorka:http://www.nawigator.biz/kalkulator.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarq11 07.09.2004 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2004 Zamierzam własnie kupic działkę -szukam w postach i nic o tym nie znajduję... pokombinuj z zapytaniami, ja wszystko znalazłem (no prawie) napiszcie proszę: - co dostarczyc do notariusza? - czy na notariuszu spoczywa obowiązek sprawdzenia w ks.wieczystych braku obciązeń ( czy tylko on zgarnia kase bez odpowiedzialności ) - ile u notariusza muszę zapłacić? - czy udało sie Wam wynegocjować niższą kwote ? - czy przed podpisaniem aktu notar. braliscie geodete aby wymierzył (upewnił nas) wymiary działki ? pytanie czy notariusza ktoś ci polecił? najlepiej jak notariusz ci powie co potrzebuje od ciebie (ja na poczatek mailowałem z notariuszem poleconym przez sprzedawców jako zaznajomionego z tematem ich działek - dodam że był calkiem konkretny, może trochę zapracowany) jeśli chodzi o księgi to jak chcesz wiedzięć co w nich jest tuż przed podpisaniem to najlepiej jak to samemu sprawdzisz, za mnie sprawdził agent z banku gdy sprawdzał mnie i działke do kredytu, uważaj gdy złożysz wniosek o odpis/wypis - mi nikt nie powiedział że muszę wykazać "interes prawny" i jako ze nie figurowałem w KW odmówiono mi po 3 tygodniach (miało trwać 4 tyg.) odpisu. - ale pewnie z wglądem na miejscu w sądzie jest trochę inaczej. ja nie brałem geodety sprawdziłem tylko że są słupki bo był to świerzy podział dużego pola, i pokrywało się to z mapką z ewidencji gruntów. nizszej ceny jakoś nie udało mi sie wynegocjować, ale nie chciało mi sie wtajemniczać innego notariusza skoro ten był już zaznajomiony z gruntem i sytuacja prawną sprzedajacych (było ich 4 i mieli pełnomocnictwa wystawione w tej kancelarii) co mnie zdenerwowało? to że wszyscy mówia że kosztuje to tyle i tyle plus wypisy i ZAPOMINAJĄ DODAĆ ŻE TA STRONA KSERO WYPISU Z PIECZATKĄ KOSZTUJE 6 PLN, CO U MNIE DALO CHYBA Z 360 PLN PRZY PIERWSZEJ UMOWIE I JESZCZE WIĘCEJ PRZY DRUGIEJ, nadal mnie ta GRABIEŻ w majestacie prawa bulwersuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MACIUŚKA 07.09.2004 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2004 jesteś z wielkopolski. Ja jestem z poznania - może więc - jesli jestes blisko polecisz mi jakiegoś notariusza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarq11 07.09.2004 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2004 jesteś z wielkopolski. Ja jestem z poznania - może więc - jesli jestes blisko polecisz mi jakiegoś notariusza http://www.rejent.poznan.pl/ po prawej masz wyszukiwarkę moim notariuszem był Wojciech Zieliński. odpowiada na maile jeśli kupujesz od kogoś u kogo to nie pierwsza sprzedana dzialka, spytaj czy ma jakiegos stałego notariusza, szybciej ci pójdzie. notariusz to osoba zaufania publicznego i powinien byc bezstronny - to po to żeby nie ciagnąć tematu "mój notariusz puścił ich w skarpetkach" (pewnie przypadki notariuszy-przestepcow sa znane - bo tak takich "kolesi" co realizują "określone interesy" należy nazywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts