d_krzysiek 20.04.2017 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 Witam, Bardzo proszę o poradę w kwestii modernizacji starego domu i wyposażenia go w ogrzewanie ciepłym (nie gorącym) powietrzem. Stan na dzień dzisiejszy: -Dom parterowy 7x13m (strop 3m) -Po wymianie dachu i stropu (strop: deska sufitowa nad tragarzami lub regips) -Podłoga na poddaszu jeszcze nie jest zrobiona - mogę w łatwy sposób umieścić sprzęt do ogrzewania -Brak izolacji zewnętrznej. -Dom używany od wiosny do jesieni (weekendowo) -Ogrzewanie - 2 piece typu koza (zaznaczone na rysunku cyframi 1 i 2) Plany na przyszłość -Izolacja zewnętrzna (ściany + sufit + fundamenty) -ogrzewanie centralne W przyszłośći planuję zbudować centralne ogrzewanie w następujący sposób: Kominek z płaszczem wodnym + bufor ciepła w piwnicy + nagrzewnica woda powietrze wraz z wentylatorem i rozprowadzeniem + zawory, filtry, sterowniki etc. Opjonalnie dodatkowa nagrzewnica elektryczna i zasysanie świeżego powietrza z zewnątrz. Być może podłogówka w łazience. Kominek będzie stał w punkcie oznaczonym "1" Ze względu na finanse na dzień dzisiejszy chciałbym założyć sam wentylator i kanały rozprowadzające tak by wykorzystać "kozy" do ogrzewania całego domu a w przyszłości dołożyć pozostałe elementy instalacji. I tu pojawiają się pytania: 1 - lokalizacja wlotów/wylotów ich ilość. Ściany są po malowaniu więc nie chcę ich kuć. Mogę zrobić nawiewy tylko w suficie. Wstępnie planowałem umieszczenie nawiewów przy oknach (na rysunku kolory pomarańczowy i niebieski). Czy w największym pomieszczeniu nie umieścić dodatkowego wlotu lub wylotu? 2 - Jakie przyjąć średnicę i prędkości wylotowe z anemostatów tak by powietrze nagrzało cały pokój a nie zalegało przy suficie? 3 - jaka średnica rur? Zależy mi na cichej pracy instalacji. Do rozprowadzenia ciepłego powietrza chciałem użyć rur elastycznych izolowanych 200mm. 4 - Jaki wentylator? Z obliczeń mocy grzewczej wyszło mi że wentylator ok 800m3/h powinien wystarczyć. Na razie planuję kupić coś bardzo taniego a w przyszłości wymienić na cichy i lepszy wentylator. 5 - co oprócz podcięcia drzwi zrobić aby zapewnić prawidłową cyrkulację powietrza w całym domu? Pozdrawiam, Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts