Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czemu Supra temptoris 3D zerdzewiala? Prosze o pomoc.

muramarek

Recommended Posts

Dzien dobry wszystkim

Dzis chcialem sie podzielic ,,przebojami,, z firma Creon I kominkiem firmy Supra temptoris 3d. Pisze ten post byscie mi pomogli co mam zrobic by tego uniknac na przyszlosc, ale po kolei:

Kupilem wklad Supra temptoris 3D, spalilem 3m^3 grabu (sezonowany) Kominek stoi w domu I robi sie lazienka,blaty, lustra.... Potem byla przerwa w paleniu I po 6 miesiacach otwieram wklad I niespodzianka. Rdza z kominka odpada platami. Cale wnetrze wkladu jest skorodowane. Na zewnatrz jak nowy a wewnatrz jakby mial 30lat. Zaplacilem za wklad przeszlo 6tysiecy I sie okazala straszna lipa jakosciowa. Firma creon w odpowiedzi na pisemna moja reklamacje napisali, ze nie ma podstaw do reklamacji. Sirma Supra z francji tez sie wypiela. Nie chce nikogo oczerniac ale wnioski nasuwaja sie same. Tak sie wiec stalo, ze teraz szukam pomocy u WAS. Prosze powiedzcie co mam zrobic by to jakos wygladalo I by tego nie bylo w przyszlosci. Fotografie mowia za siebie.

3.jpg

2.jpg

1.jpg

Dzien dobry wszystkim

Dzis chcialem sie podzielic ,,przebojami,, z firma Creon I kominkiem firmy Supra temptoris 3d. Pisze ten post byscie mi pomogli co mam zrobic by tego uniknac na przyszlosc, ale po kolei:

Kupilem wklad Supra temptoris 3D, spalilem 3m^3 grabu (sezonowany) Kominek stoi w domu I robi sie lazienka,blaty, lustra.... Potem byla przerwa w paleniu I po 6 miesiacach otwieram wklad I niespodzianka. Rdza z kominka odpada platami. Cale wnetrze wkladu jest skorodowane. Na zewnatrz jak nowy a wewnatrz jakby mial 30lat. Zaplacilem za wklad przeszlo 6tysiecy I sie okazala straszna lipa jakosciowa. Firma creon w odpowiedzi na pisemna moja reklamacje napisali, ze nie ma podstaw do reklamacji. Sirma Supra z francji tez sie wypiela. Nie chce nikogo oczerniac ale wnioski nasuwaja sie same. Tak sie wiec stalo, ze teraz szukam pomocy u WAS. Prosze powiedzcie co mam zrobic by to jakos wygladalo I by tego nie bylo w przyszlosci. Fotografie mowia za siebie.

Prawie każdy wkład wykonany z metalu, będzie podobnie reagował w warunkach jakie opisałeś. Palenie (zniszczenie powłok malarskich), długa przerwa eksploatacyjna w warunkach podwyższonej wilgoci (budowa)....To dość powierzchowna opinia, bez zagłębiania się w szczegóły, które mogły pogłębić problem....Samochód używany, stojący w garażu, też podobno szybciej rdzewieje, od będącego w ciągłym ruchu.....

Z tego co kojarzę palenisko w całości jest żeliwne. Zatem jeżeli pokryło się korozją nic tragicznego się jeszcze nie stało. Proszę unikać wilgoci gdyż żeliwo wyjątkowo podatne jest na rdzę.

Osobiście zalecam wyczyścić szczotką drucianą środek oraz dokładnie odkurzyć. Następnie szmatką nanieść olej lniany.

Wnętrze zostanie zakonserwowane a podczas wypalania zostanie ciemna powłoka. Należy się liczyć z tym iż trochę na początku podymi.

• 5 weeks później...
Fajnie. Dzikeuje za info. z tego jest wniosek, ze niepotrzebnie zakupilem kosztowny wklad, bo bym mial takie same ,,przeboje,, z wkladem najtanszym? Ok dziekuje za info. I jeszcze pytanko, ile osika musi lezakowac by nadala sie jako ,,kominowy czysciciel,,?
Każde drewno przed włożeniem do kominka, powinno leżeć pod przewiewną wiatą, połupane - minimum 2 lata. Bez względu na cel w jakim to robisz. Darek zwrócił uwagę na możliwą przyczynę szybkiego rdzewienia...Warto to sprawdzić!

• 2 weeks później...
Witam.

Supra Temporis może i kiedyś była szczytem techniki i przez to także kosztownym wkładem ... Mirafiori onegdaj także (takie auto było kiedyś dawno) ...

Pozdrawiam.

Nooo...teraz Panie u nas takie technikie robio, że hej! ;)

• 1 month później...
z tego jest wniosek, ze niepotrzebnie zakupilem kosztowny wklad I jeszcze pytanko, ile osika musi lezakowac by nadala sie jako ,,kominowy czysciciel,,?
Na czas budowy mi doradzono : kup Pan najtańszy wkład używany sprawny bo szkoda psuć nowy drogi sprzęt Posłuchałem się i tak zrobiłem. zimą mogłem robić elektrykę ,tynki i inne w komfortowych warunkach nie obawiając się o wkład . pozniej taki wkład można sprzedać bez straty. Niestety nie wszystko Nam wychodzi tak jakbyśmy tego chcieli i czasami zdaży się błąd że coś za wsześnie albo za pozno ,lub z niewłaściwym fachowcem - Taki urok budowania.

Osika to drewno w którym jest mało drewna w drewnie więc znacznie szybciej odda wodę niż gatunki gęste typu dąd ,grab,akacja.

W sprzyjajacych warunkach pod przewiewnym dachem-drobno porąbane pół roku i można palić. polecam nabyć miernik wilgoci i sprawdzać zanim się zacznie palić.

Edytowane przez cozmo

Na czas budowy mi doradzono : kup Pan najtańszy wkład używany sprawny bo szkoda psuć nowy drogi sprzęt Posłuchałem się i tak zrobiłem. zimą mogłem robić elektrykę ,tynki i inne w komfortowych warunkach nie obawiając się o wkład . pozniej taki wkład można sprzedać bez straty. Niestety nie wszystko Nam wychodzi tak jakbyśmy tego chcieli i czasami zdaży się błąd że coś za wsześnie albo za pozno ,lub z niewłaściwym fachowcem - Taki urok budowania.

Osika to drewno w którym jest mało drewna w drewnie więc znacznie szybciej odda wodę niż gatunki gęste typu dąd ,grab,akacja.

W sprzyjajacych warunkach pod przewiewnym dachem-drobno porąbane pół roku i można palić. polecam nabyć miernik wilgoci i sprawdzać zanim się zacznie palić.

To bardzo dobra rada! Ja mam kilkanaście takich używanych wkładów i montuję je tymczasowo tym, którzy widzą potrzebę ogrzewania budowy w ten sposób. To leży również w moim interesie, by budowlańcy, kurz i wilgoć, nie zniszczyły urządzenia docelowego.

• 5 years później...