MrKyrtap 21.04.2017 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Witam, spotkałem się niedawno z takim projektem instalacji elektrycznej dla nowego domu w której projektant zapomniał o różnicówce na obwody świetlne.Są tam bodajże 3 rożnicówki 25A na gniazda, wył. różnicowonadprądowe dla płyty i gniazda 3f, ale nie ma tam nic z tych rzeczy dla oświetlenia. Tu moje pytanie, czy to jest poprawne podejście, czy może projektant popełnił błąd. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 21.04.2017 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Projektant miał rację. Ale częściowo.Nie musiał dawać RCD do płyty kuchennej, jeżeli ma być ona podłączona na stałe, z pominięciem gniazda/wtyki. Chyba że z tego obwodu poprowadzono zasilanie do piekarnika poprzez wtyczkę.Natomiast jest obowiązek dla instalacji nowych zastosować RCD dla wszystkich gniazd wtykowych do 20 A oraz oświetlenia łazienki.Podawałem w sąsiednim wątku : PN-HD 60364-4-41 i p. 411.3.3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts