MGPW88 21.04.2017 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 (edytowane) Cześć wszystkim , jak w temacie, czy waszym zdaniem istnieje możliwość jednoczesnego ogrzewania domu przez oba źródła ciepła? mieszkam w starym domu którego głównym źródłem ciepła jest kocioł CO - 20 kw, dodatkowo mam zamontowany kocioł gazowy do grzania wody z opcją ogrzewania. Zastanawiam się czy dałoby się korzystać z obu kotłów jednocześnie Piec węglowy odpowiadałby, powiedzmy za około 70% ogrzewania a w momentach kiedy by wygasał pracę przejmowałby kocił gazowy ustawiony na temperaturę wody 40C.Tak długo jak temperatura wody przekraczałaby 40C piec gazowy nie podejmowałby pracy ale stanowiłby zabezpieczenie przed wychładzaniem domu. Co myślicie o takim rozwiązaniu? Edytowane 21 Kwietnia 2017 przez MGPW88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 22.04.2017 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 Będzie działać. Pytanie tylko czy masz układ otwarty (z naczyniem przelewowym gdzieś na poddaszu / strychu) czy zamknięty (z naczyniem przeponowym. Kocioł gazowy w układzie otwartym nie będzie działał, będzie potrzebny jeszcze wymiennik ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 22.04.2017 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 Ja mam taki układ jednak bez automatyki. Na codzień grzeję węglem a kiedy nie chę palić węglem włączam gaz.Układ otwarty bez żądnej automatyki. Do właczenia gazu muszę wystudzić kocioł na węgiel, zakręcam na nim zawory, zaś odkręcam na gazowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samorób- 23.04.2017 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Będzie działać. Pytanie tylko czy masz układ otwarty (z naczyniem przelewowym gdzieś na poddaszu / strychu) czy zamknięty (z naczyniem przeponowym. Kocioł gazowy w układzie otwartym nie będzie działał, będzie potrzebny jeszcze wymiennik ciepła. Bzdura , są kotły działające w układzie otwartym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 23.04.2017 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 I właśnie aby nie kombinować z zamykaniem i otwieraniem zaworów powinien być jeden układ ( zamknięty ) i sprzęgło albo dwa układy (otwarty i zamknięty) i wymiennik ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 23.04.2017 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Adaś. Jaki masz kocioł gazowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 23.04.2017 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 jeśli pytanie było do mnie to mam żeliwny - G124x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts