Pochwalony 21.04.2017 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Witam serdcznie szanownych forumowiczów! Jest to mój pierwszy temat na forum, więc bardzo proszę o łagodne potraktowanie mnie. Nie jestem pewien, czy temat założyłem w dobrym dziale. Planuję w najbliższym czasie zabudować wnękę w przedpokoju i założenia są takie, aby front stanowiły drzwi przesuwne. Z racji na to, iż szafa będzie dość wąska, drzwi miałyby być złożone tylko z jednego skrzydła. Kolejnym założeniem jest, aby było jak najbardziej estetycznie, aby powierzchnia frontu pokrywała się z powierzchnią ściany obok. Widok z góry poniżej: https://zapodaj.net/8fc43542b8d25.jpg.html Drzwi takie miałyby być otwierane dwoma ruchami. Pierwszym miałoby być zwolnienie mechanizmu przesuwnego, np docisk frontu (strzałka na rysunku przedstawia siłę): 1. https://zapodaj.net/554c1d33eb8e8.jpg.html 2. https://zapodaj.net/a5a1aaa8bbb18.jpg.html Po zwolnieniu mechanizmu można byłoby takie drzwi normalnie przesunąć w bok: 3. https://allegro.zapodaj.net/484ffdf16c63.jpg.html Żeby jeszcze bardziej ułatwić zrozumienie wykombinowanego przeze mnie mechanizmu chciałbym go porównać do tego, który działa w drzwiach na przykład tramwaju, pokazane na filmikach poniżej: Moja gorąca prośba do was, to pomoc w odnalezieniu takiego mechanizmu, o ile oczywiście taki istnieje. Pozdrawiam i czekam na propozycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sawadi 23.04.2017 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Istnieje taki mechanizm, widziałam w kuchniach sprzedawanych w Max-Fliz (nie wiem czy wolno zamieszczać nazwę?). Nie wiem jak się nazywa. Też byłam zainteresowana, ale nie chcieli (delikatnie mówiąc) uchylić rąbka tajemnicy. Pięknie to chodzi - płynnie, bez wysiłku. Niestety nie udało mi się znaleść nic podobnego, ale to było już jakiś czas temu, więc może coś się zmieniło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pochwalony 23.04.2017 16:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Dzięki, w takim razie spróbuje się czegoś dowiedzieć w tym sklepie. Jeżeli naprawdę coś takiego Szanowna Pani widziała i jest pewna że to ten sposób działania, to zawsze coś Lecz czekam na każdą kolejną podowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sawadi 23.04.2017 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 (edytowane) Drzwiczki (zlicowane z reszta frontów) wysuwały się do przodu, po czym równolegle do frontu przesuwały w bok. mówisz i masz - znalazłam! Systemy drzwi przesuwnych HETTICH http://www.dacter.pl/drzwi/inline_xl13.jpg a wcześniej tyle szukałam... Edytowane 23 Kwietnia 2017 przez Sawadi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pochwalony 23.04.2017 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 No to bardzo dobra wiadomość, lecz... Gdzie Pani widziała ten mebelek, w sensie w jakim mieście, bo z tego co widzę to i tak nie ma go w mojej okolicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sawadi 23.04.2017 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 wystarczy poszukać "Systemy drzwi przesuwnych HETTICH" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pochwalony 23.04.2017 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Dzięki wielkie, prawdę mówiąc to ja nawet nie wiedziałem jak to znaleźć, bo szukałem na różnych stronach różnych producentów, ale wszyscy mieli takie proste układy jedynie. Dzięki wielkie raz jeszcze, jak mi się już uda to dam znać, a może nawet wrzucę tutaj zdjęcia i filmik. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 24.04.2017 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 Hettich seria inline, troszkę drogi niestety ten system. No i nie wiem czy on spełni twoje oczekiwania - z tego co zrozumiałem chcesz mieć gładką od podłogi do sufitu ścianę a obok zabudowaną w ten sam sposób wnękę. Tylko zauważ że ten akurat system hetticha potrzebuje mieć dolną i górną prowadnicę na całej długości ruchu skrzydła. To niestety zepsuje czystą linię zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pochwalony 24.04.2017 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 No to by dość popsuło zamysł, jeżeli te prowadnice musiałbym przeciągnąć po ścianie to fakt. Ale napiszę bezpośrednio do nich, zobaczę co mi sami odpiszą. Jak macie jakiś link do produktu to też wrzućcie, zawsze to będzie tutaj już dla potomnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 24.04.2017 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 Youtube + hettich inline - pełna wizualizacja jak montować i jak działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pochwalony 24.04.2017 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 No to faktycznie już prawie to o co mi chodzi, ale nie wiem czy to będzie działać w przypadku jednego skrzydła najeżdżającego na ścianę.Myślę, że nawet nie dałoby rady takiej prowadnicy założyć na ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 24.04.2017 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 Tak, myślę że hettich inline u Ciebie nie zda egzaminu. Trzeba szukać czegoś innego, o ile występuje w naturze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pochwalony 24.04.2017 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 No właśnie też się tego obawiam, że raczej nie znajdę tego idealnego dla mnie rozwiązania.. Ale jeżeli istnieje to MURATORZY POMÓŻCIE! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pochwalony 16.05.2017 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2017 Witam wszystkich po raz ostatni w tym temacie.Ostatecznie po skontaktowaniu się z przedstawicielem Hettich przedstawiono mi bardzo podobny do mojego zapotrzebowania system zwany HorizonPlus (http://www.hettich.com/blaetterkataloge/bkwc/?cat=TA_2013&lang=en_DE#page_654). Niestety został całkowicie wycofany z polskiego rynku z oferty Hettich, lecz jest nadal dostępny od swojego rodzimego producenta z Włoch (niestety nazwy producenta zapomniałem). Nie jest to produkt Hettich, a jedynie kiedyś przez niego sprzedawany, tak jak około 10% asortymentu tego zacnego producenta jakim Hettich niewątpliwie jest.Ostatecznie zdecydowałem się zamontować Wing Line 77.Pozdrawiam serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts