Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pogoń za marzeniami - ruszamy!

Recommended Posts

mother_nature - również witaj :)

Wczoraj byliśmy również na wycieczce (180 km w jedną stronę), aby na żywo zobaczyć SSZ innej pary, która również zdecydowała się na projekt w Srebrzykach :)

Co prawda z pojedynczym garażem, ale najważniejsze były dla nas aby obejrzeć na żywo wymiary całości.

W teorii te 140 m2 brzmiało bardzo groźnie, a na żywo nie jest to przesadnie wielki dom.

Dlatego czekamy na promocje (często Archon daje promocje -200 zł na różne święta itp - mam nadzieję, że na majówkę będzie) i kupujemy projekt:

Dom w srebrzykach (G2)

https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-srebrzykach-g2-m21f2222013fba

lustrzane-odbicie-2-projekt-dom-w-srebrzykach-g2__281lo.jpgprojekt-dom-w-srebrzykach-g2__25718.jpgwidok-1-projekt-dom-w-srebrzykach-g2__280.jpg

Oczywiście musimy go trochę zaadaptować do naszych potrzeb , ale o tym będzie dłuższy post niebawem :)

• Odpowiedzi 904
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Skąd masz te info?

Rewelacja!

Planuję również zakupić dodatkowy garaż, bo lubię grzebać w warsztacie :)

Garaż 3-stanowiskowy G8

https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-garaz-3-stanowiskowy-g8-m403084e913d5a

50% na garaże.

Info ze źródła ;)

Ale nie odpowiadam, jeśli coś do piątku pozmieniają :p

Widzę że już i o rekuperacji myślisz i słuszna droga ja jeszcze hudego nie zalałem a już myślę o dachu ale co do głowy wpadnie to już zostanie,warto na początku pomyśleć o dobrej izolacji i może zagłębić się w temat pomp ciepła taniej niż gazem choć koszta poczatkowo trochę większe.Pozdrawiam

Tak czytam tu i tam. A dlaczego już teraz? Bo nie wiem czy wylewać ławy pod kominy, bo jak będzie rekuperacja, to zapominam o kominach :)

Im więcej czytam tym mi ciut lżej i więcej niewiadomych ahhh....

A inni kupują od dewelopera na najtańszym materiale za 500-600 tys i się cieszą :)

Bez żadnych zmartwień itp. A tu człowiek zasypia i myśli o rekuperacji, izolacji, styropianach, papach izolacyjnych wykopach itp :)

No cóż :p

Bez żadnych zmartwień itp. A tu człowiek zasypia i myśli o rekuperacji, izolacji, styropianach, papach izolacyjnych wykopach itp

No cóż

HAHAH Jak bym sam siebie widział, a jak żona sie dziwiła, że już teraz takie rzeczy trzeba wiedzieć. Dużo tego jeszcze przed Tobą ale nie martw się z czasem jakoś łatwiej te decyzję podejmować.

Skąd masz te info?

Rewelacja!

Garaż 3-stanowiskowy G8

https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-garaz-3-stanowiskowy-g8-m403084e913d5a

A czy nie lepiej budować garaże i budynki gospodarcze, powiększone kotłownie w bryle domu (u mnie 2 stanowiskowy garaż z kotłownią 49m2) z punktu widzenia podatku od nieruchomości. Za oddzielny budynek gospodarczy, który nie służy do celów mieszkalnych o powierzchni 50m2 płaci się więcej podatku na rok niż za 250m2 dom. Stawki 1:10

Pozdrawiam

Rychu

A czy nie lepiej budować garaże i budynki gospodarcze, powiększone kotłownie w bryle domu (u mnie 2 stanowiskowy garaż z kotłownią 49m2) z punktu widzenia podatku od nieruchomości. Za oddzielny budynek gospodarczy, który nie służy do celów mieszkalnych o powierzchni 50m2 płaci się więcej podatku na rok niż za 250m2 dom. Stawki 1:10

Pozdrawiam

Rychu

Ale jeśli jest to siedlisko tak jak u mnie to podatek jest nie duży

Witaj Kamilu :)

Spełniać marzenia trzeba i warto. Z samodzielnego budowania jest ogromna satysfakcja, choć nie zawsze wszystko idzie po naszej myśli ;)

Badania geotechniczne nie wszędzie są obowiązkowe, ja ich robić nie musiałam. Nie buduję się jednak w "szczerym polu" i wiedziałam co mnie czeka po wykopaniu dołka.

Powodzenia! Będę kibicować :)

U mnie było podobnie, badań nie robiłem, wykopałem 2 dziury i na tej podstawie oceniono, jednakże obok wszędzie inne budowy po sąsiedzku, a więc teren nie mógł się znacznie różnić. Będę trzymał kciuki za powodzenie projektu. Na wątku jest kopalnia wiedzy w innych dziennikach, można też pytać, bo na wszystkim nie sposób się znać.

Ale jeśli jest to siedlisko tak jak u mnie to podatek jest nie duży

dokładnie tak, ale jak nie to warto tę kwestie rozważyć

Cześć. Warto zaraz pomyśleć o kanale w garażu do prac motoryzacyjnych, ja wymurowałem swój z bloczków fundamentowych, w projekcie go nie mam, nie zmieniałem, bo nie ma to wpływu na konstrukcje bryły. Zresztą kierownik mówił, co nie ma wpływu na konstrukcję można śmiało zmieniać, nikt tego tak dokładnie sprawdzał nie będzie, ważne żeby bryła była jak w projekcie :)

PS. Czekam na pierwsze zdjęcia z prac. Z twoich wypowiedzi czuć wielką determinację, a to najważniejsze. Dom nie mały, może jeszcze garaż dojdzie. Sam buduje 243m2 powierzchni użytkowej, w tym 49 m2 garaż i kotłownio warsztat. Satysfakcja bezcenna, no i korzyści ekonomiczne, nigdy nie przypuszczałem, że będzie tak tanio, w końcu budując sam zgarniasz wszystkie marże, a właściwie to zostają po prostu jako dobra premia w twojej sakiewce. Zdrówka i pozdrówka. Rysiek

Edytowane przez RysiekWLKP

nigdy nie przypuszczałem, że będzie tak tanio

Rysiek, teraz to jeszcze przed wykończeńczniówką to łatwo kontrolwac koszty gdye jest kilka sporych kwot. Podobno kasa zaszyna się szybko rozchodzić gdy zaczyna się dużo małych wydatków.

A w kwestii promocji na projekt. Ja kupiłem w Z500 i tam zawsze na "święta" robią zniżki :)

Pozdrawiam

Rychu

Taki już mam w bryle domu, po zmniejszeniu kotłowni będzie miał około 40 m2 :)

Ale to nadal za mało jak dla mnie :)

Lubię grzebać, motocykle wueska, żuk itp... Zresztą zobacz sam: http://www.zuk-kazik.pl/kompleksowy-remont-nadwozia/

garaz.jpg

Warto zaraz pomyśleć o kanale w garażu do prac motoryzacyjnych, ja wymurowałem swój z bloczków fundamentowych, w projekcie go nie mam, nie zmieniałem, bo nie ma to wpływu na konstrukcje bryły. Zresztą kierownik mówił, co nie ma wpływu na konstrukcję można śmiało zmieniać, nikt tego tak dokładnie sprawdzał nie będzie, ważne żeby bryła była jak w projekcie :)

Kanał również mam na uwadze, ale kupię raczej gotowca, aby mi nic nie przeciekało (mamy tutaj gliniaste tereny i poziom wód jest wysoki).

Dlatego skłaniam się ku temu:

http://allegro.pl/kanal-samochodowy-szczelny-odlew-betonowy-dl-5-54-i6686203990.html#thumb/8

Możecie przybliżyć mi bardziej to siedlisko?

Jak to zrobić? I co to jest?

Co do podatku od wolnostojącego garażu to dzwoniłem do gminy i faktycznie cena z kosmosu (prawie 8 zł za metr) czyli przy moim projekcie daje około 720 zł rocznie!!!

ROZBÓJ W BIAŁY DZIEŃ!

Normalnie masakra!

Taki już mam w bryle domu, po zmniejszeniu kotłowni będzie miał około 40 m2 :)

Ale to nadal za mało jak dla mnie :)

Lubię grzebać, motocykle wueska, żuk itp... Zresztą zobacz sam: http://www.zuk-kazik.pl/kompleksowy-remont-nadwozia/

[ATTACH=CONFIG]387641[/ATTACH]

Kanał również mam na uwadze, ale kupię raczej gotowca, aby mi nic nie przeciekało (mamy tutaj gliniaste tereny i poziom wód jest wysoki).

Dlatego skłaniam się ku temu:

http://allegro.pl/kanal-samochodowy-szczelny-odlew-betonowy-dl-5-54-i6686203990.html#thumb/8

Możecie przybliżyć mi bardziej to siedlisko?

Jak to zrobić? I co to jest?

Co do podatku od wolnostojącego garażu to dzwoniłem do gminy i faktycznie cena z kosmosu (prawie 8 zł za metr) czyli przy moim projekcie daje około 720 zł rocznie!!!

ROZBÓJ W BIAŁY DZIEŃ!

Normalnie masakra!

Wygogluj sobie( Siedlisko a podatek) i jest nawet na forum temat ja akurat jestem w pracy i z fona nie bardzo idzie mi wklejanie linkòw.Pozdrawiam

Jak patrze na pierwszą stronę to widzę jakbyś kupił działkę 1200m2 od rolnika, który ją podzielił (miał pole i podzielił), on podzielił ją w celu zagospodarowania i gmina się zgodziła i wpisała to w plan zagospodarowania przestrzennego, że tam będą budynki mieszkalne. Ty kupiłeś działkę, która teraz widnieje jako rolna, ale jak wystąpisz o pozwolenie na budowę wtedy zmieni się ona na budowlaną, znaczy tylko na papierku w gminie. Siedlisko to dom, który buduje rolnik na działce rolnej bez zmiany jej charakteru z rolnego na budowlany. Jak jest jak opisałem to nic się nie zrobi, bo plan zagospodarowania przestrzennego gminy z góry zakłada, iż tam będą działki budowlane i domy mieszkalne. I podatki do gminy od wolnostojących garaży i budynków gospodarczych oraz domów. Rolnicy są faktycznie na innych zasadach jak pisał Gargi12.

Ty jesteś praktycznie w granicy z Wrocławiem, siedliska już tam wyginęły...:(

Linki fajne, ja mam kanał 210x85cm, jestem amatorem naprawiaczem, ty masz grubszą sprawę.

Rysiek, teraz to jeszcze przed wykończeńczniówką to łatwo kontrolwac koszty gdye jest kilka sporych kwot. Podobno kasa zaszyna się szybko rozchodzić gdy zaczyna się dużo małych wydatków.

Ja jestem za murzynami i wszystkimi nacjami. Dopiero strop, skręcam zbrojenie, skręcam i skręcam i końca tego nie widać. Zdrówka i pozdrówka

ROZBÓJ W BIAŁY DZIEŃ!

Normalnie masakra!

Rozbój dokonuje dostawca prądu na naszych budowach narzucając taryfę budowlaną i kosmiczne opłaty. Ja pierwszy rok i stan 0, ujechałem po sąsiedzku, ale u ciebie jak na razie jesteś przodownikiem w terenie i przecierasz szlak. Zorientuj się co do mocy przyłączeniowej na plac budowy, bo od tego dostawca nalicza opłaty, żeby nie było opłat stałych 200zł/2 miesiące, ja mam 120zł/2 miechy. I tak uważam, że to rozbój na żywca. Potem moc zwiększę. Witam w klubie :)

Sam rozważam rezygnację i rozwiązanie umowy, daj znać jak ci się agregat sprawuje...i jak to wychodzi.

Pokochajmy agregaty, rachunki za prąd tak często przychodzą...:)

Edytowane przez RysiekWLKP

Z tym podatkiem to można to jeszcze ominąć jak byłbym rolnikiem. Ale nim nie mogę być bo nie mam pola, a nawet jakbym załatwił pole to musiałbym przejść na KRUS, a mam własną działalność i dupa!

Będzie trzeba płacić i tyle!

Agregat to ponoć sprawdzony chińczyk z allegro. Pali na dotyk, na razie przepracował maksymalnie godzinę. Jestem zadowolony bo kupiłem taki mocniejszy około 3.00 kW, w razie czego ma mi też małą betoniarkę pociągnąć :)

Dzisiaj wypełniamy papierki do Tauronu i chcemy kupić projekt, bo ma być promocja :)

Z tym podatkiem to można to jeszcze ominąć jak byłbym rolnikiem. Ale nim nie mogę być bo nie mam pola, a nawet jakbym załatwił pole to musiałbym przejść na KRUS, a mam własną działalność i dupa!

Będzie trzeba płacić i tyle!

Agregat to ponoć sprawdzony chińczyk z allegro. Pali na dotyk, na razie przepracował maksymalnie godzinę. Jestem zadowolony bo kupiłem taki mocniejszy około 3.00 kW, w razie czego ma mi też małą betoniarkę pociągnąć :)

Dzisiaj wypełniamy papierki do Tauronu i chcemy kupić projekt, bo ma być promocja :)

Żona dostała działkę 2h i żadnego krusu nie płacimy tylko podatek coś okoo 250 zł rocznie i żona też ma własną działalność ,tylko u nas w gminie miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego przewiduje tylko zabudowe siedliskową

Wczoraj prace ostro poszły do przodu!

50% ogrodzenia zrobione...

Zaczęło się idealnie, pogoda dopisywała mimo, że prognoza przewidywała, że ma lać od rana.

Przyjechałem na działkę i zacząłem testy maszyny do otworów --- BAJKA :)

bud001.jpgbud002.jpgbud003.jpg

Po chwili telefon do szwagra i działamy!

Nawet moja mama przyjechała z pomocą, przydaje się każda para rąk nawet podawanie wkrętów z nałożoną podkładką przyśpiesza znacznie pracę.

Siatkę mocowałem jak wspomniałem wyżej za pomocą wkrętów 35 mm z podkładkami od "papiaków".

Niestety warunki pogodowe się popsuły i przelotnie padał deszcz, co mnie trochę irytowało, ale cóż!

bud004.jpgbud005.jpg