Regius 22.01.2018 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 Jak już pojawił się temat instalacji wodociągowych, to co sądzicie o rozprowadzeniu wody na rozdzielaczach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 22.01.2018 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 Jak już pojawił się temat instalacji wodociągowych, to co sądzicie o rozprowadzeniu wody na rozdzielaczach? ja uważam że to bardzo dobra opcja. Jak rury tanie to elegancko, zawsze mniejsze ryzyko awarii i mozna poszczególne punkty zamknac w razie jakiś robót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 22.01.2018 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 Ja będę robił wodę na rozdzielaczach w sumie będą 3 rozdzielacze do wody:- zimna woda- ciepła woda- cyrkulacja Mój szwagier hydraulik, mówi, że za dużo czytam, ale tak zrobię.Przynajmniej żadnych złączek nie będę miał zalanych w podłodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zolw82 22.01.2018 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 to ile tych rozdzielaczy bedzie ? Na parterze i na pietrze tez ? A w łazienkach bedziesz robil osobne nitki do umywalki, prysznica wanny i kibelka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 22.01.2018 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 Ja będę robił wodę na rozdzielaczach w sumie będą 3 rozdzielacze do wody: - zimna woda - ciepła woda - cyrkulacja Cyrkulację zrób po prostu powrót z rozdzielacza cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 22.01.2018 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 Cyrkulację zrób po prostu powrót z rozdzielacza cwu. Za dużo to nie da, bo z rozdzielacza do umywalki (czy tam innego odbiornika) będzie też kawałek. Głównie tutaj wiedzę czerpałem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zolw82 22.01.2018 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 Przy systemie rozdzielaczowym spory on musi byc, bo licząc minimum to na parterze bedzie przynajmniej 7 sekcji i na pietrze 5-6 sekcji i razy 3 rozdzielacze, Dla mnie to za duzo roboty i kasy, nie lepiej zrobic system trojnikowy stosując rozne średnice rur ? Np. Przy PP zgrzewanych 32/25/20 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19TOMEK65 23.01.2018 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Budujemy szybko dlatego gips bardzo ładnie wpisał się w nowoczesne technologie. Jest łatwy do nakładania , gładzenia, robimy płyty gips/karton itd. itp.Ale ma dużo wad a podstawową jest chłonięcie wody , której za bardzo nie chce oddawać.Ostatnio przeciekał mi dach i nasączyła się płyta gipsowa. Po kilku dniach pojawiła się na krawędziach pleśń. Popytaj rzemieślników ( płytkarzy i parkieciarzy ) co sądzą o podłożach gipsowych. Bez porównania lepszym rozwiązaniem ( i zdrowszym ) są zaprawy cementowe i cementowo-wapienne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 24.01.2018 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 Budujemy szybko dlatego gips bardzo ładnie wpisał się w nowoczesne technologie. Jest łatwy do nakładania , gładzenia, robimy płyty gips/karton itd. itp. Ale ma dużo wad a podstawową jest chłonięcie wody , której za bardzo nie chce oddawać. Ostatnio przeciekał mi dach i nasączyła się płyta gipsowa. Po kilku dniach pojawiła się na krawędziach pleśń. Popytaj rzemieślników ( płytkarzy i parkieciarzy ) co sądzą o podłożach gipsowych. Bez porównania lepszym rozwiązaniem ( i zdrowszym ) są zaprawy cementowe i cementowo-wapienne. Mało kto chce teraz robić cementowo-wapienne Wiem, bo szukaliśmy do siebie i 3 ekipy się wykruszyły, zostały nam same od tynków gipsowych. Wzięliśmy wzmocnione(diamant) i na razie schną bez problemu, opinie są bardzo dobre. Może nie warto bać się nowszych technologii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 01.02.2018 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Panowie mam poważny dylemat czy budować z Porothermu czy może jednak z Ytong? Jedni chwalą to, drudzy co innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 01.02.2018 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Wg mnie Ytong lepszy pod każdym względem, no może oprócz wytrzymałości na ściskanie i troszke akustyki. Ciekaw jestem kto w domu jednorodzinnym przekracza możliwości betonu komórkowego.... może 0,0001% budów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 02.02.2018 02:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Buduj z BK. Brak wad imo. Szybko, łatwo i przyjemnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocbeat 02.02.2018 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Bierz beton komórkowy w normie tlmb i będziesz zadowolony. Idealny oczywiście nie jest ale jest naprawdę dobrze. Ja robię z h+h i wychodzi prosto. Sąsiad ma ceramikę i są france takie krzywe że na połączeniach pióro wpust mysza może przejść. A i cały czas mówi że wilgoć mu ciągnie do środka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 02.02.2018 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Kończę powoli kanalizację i będę zaczynał układac wodę. Jak się cieszę, ze muszę kuć w BK a nie w silce czy porothermie! Wbrew pozorom BK 600 też sie tak łatwo nie poddaje. Robiłem bruzdy na rurki fi50 (czyli bruzda 6-7cm głębokości) w ścianie działowej 12cm. Z drugiej strony nic nie pękło. Chciałbym widzieć podobny manewr w przypadku ceramiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 02.02.2018 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Jeżeli martwi Cię akustyka to działówki zrób z silikatu. Chyba, że budujesz się w głośnym otoczeniu to ściany nośne również możesz zrobić z silikatu. Jak problem nie występuje to beton komórkowy 600. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 02.02.2018 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Hej. BK oczywiście chyba że masz głośne otoczenie to silikaty, działówki podobnie ja mam wredną silkę tylko ze względu na akustykę ale jak to nie problem to rób z BK. BK super materiał w obróbce ścian stawiasz moment ale jednak wyciszenie słabe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 02.02.2018 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 (edytowane) Wszyscy piszą o tym wyciszeniu....A jest ktoś w stanie wyrazić, ale w jakiś procentach?Typu ściana z Porothermu będzie np. X X procent cichsza od gazobetonu? Po prostu chciałbym mniej więcej wiedzieć jaka to jest różnica, jakiego rzędu? Edytowane 2 Lutego 2018 przez Kamil_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcko 02.02.2018 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 (edytowane) Panowie mam poważny dylemat czy budować z Porothermu czy może jednak z Ytong? Jedni chwalą to, drudzy co innego nie budowałem z ceramiki, ale ją widziałem na budowie, na youtub-ie i w dziennikach kolegów - jedno można stwierdzić - porażka nie znajduję żadnej zalety Ile osób nie pytałem co postawili z ceramiki (bo im wszyscy mówili że zdrowa) drugi raz by błędu nie popełnili takiego - ale co kto lubi BK do obróbki to marzenie robisz co chcesz - wada to co chłopaki wymienili już Ja mam BK zewnątrz i dla akustyki wewnątrz silka (też dla akumulacji) owszem ciężko w silce się obrabia ale masa ściany i jej wytrzymałość super sprawa (od słońca tak się nagrzewała że jeszcze późnym wieczorem była mile ciepła. Wszyscy piszą o tym wyciszeniu.... A jest stanie ktoś w to wyrazić ale w jakiś procentach? Typu ściana z Porothermu będzie np. X X procent cisza od gazobetonu. Po prostu chciałbym mniej więcej wiedzieć jaka to jest różnica jakiego rzędu? sprawdź w parametrach ile db masz przy tych dwóch materiałach, niestety to nie jest takie proste bo na akustykę wpływa milion rzeczy i trzeba jakiś fakultet trzasnąć żeby naprawdę ogarnąć, tak czy inaczej jak porównywałem BK 24 (z tym że 400) to silka 12 cm tak samo wygłuszała. Edytowane 2 Lutego 2018 przez marcko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zolw82 02.02.2018 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Chciałeś budować z dryfixa a więc specjalnie dla ciebie przekopałem internety i znalazłem R A2R – wartość projektowa wskaźnika w dB ściany zewnetrzne dryfix 25 40dBGazobeton 24cm kl.600. 42dB Ściany wewnętrzna 11,5cm dryfix 11,5. 37dBgazobeton 11,5 kl.600. 38dB W obu przypadkach białe wypada lepiej ! Dodam jeszcze jeden parametr U Dryfix 25 U=0,95Ytong PP4/06 U=0,60 W przypadku izolacyjności to ytong bije rywala na głowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 02.02.2018 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 A ja budowalem z obu materiałow ( część ścian działowych muruje obecnie z solbetu na szary klej z wora). Narzekałem na dryfix ale jakbym budował raz jeszcze to już bym wiedział z czego budować... i wcale nie z tego białego gówna - sory. Porogówno ma swoje wady ale to jak się buduje na piankę i to jak bk jest krzywe, nierówne, kruche, slabe i pływa na kleju przelewa szalę goryczy. PozdrawiamKarol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts