Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pogoń za marzeniami - ruszamy!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 904
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Budujemy szybko dlatego gips bardzo ładnie wpisał się w nowoczesne technologie.

Jest łatwy do nakładania , gładzenia, robimy płyty gips/karton itd. itp.

Ale ma dużo wad a podstawową jest chłonięcie wody , której za bardzo nie chce oddawać.

Ostatnio przeciekał mi dach i nasączyła się płyta gipsowa. Po kilku dniach pojawiła się na krawędziach pleśń.

Popytaj rzemieślników ( płytkarzy i parkieciarzy ) co sądzą o podłożach gipsowych.

Bez porównania lepszym rozwiązaniem ( i zdrowszym ) są zaprawy cementowe i cementowo-wapienne.

Budujemy szybko dlatego gips bardzo ładnie wpisał się w nowoczesne technologie.

Jest łatwy do nakładania , gładzenia, robimy płyty gips/karton itd. itp.

Ale ma dużo wad a podstawową jest chłonięcie wody , której za bardzo nie chce oddawać.

Ostatnio przeciekał mi dach i nasączyła się płyta gipsowa. Po kilku dniach pojawiła się na krawędziach pleśń.

Popytaj rzemieślników ( płytkarzy i parkieciarzy ) co sądzą o podłożach gipsowych.

Bez porównania lepszym rozwiązaniem ( i zdrowszym ) są zaprawy cementowe i cementowo-wapienne.

Mało kto chce teraz robić cementowo-wapienne :(

Wiem, bo szukaliśmy do siebie i 3 ekipy się wykruszyły, zostały nam same od tynków gipsowych. Wzięliśmy wzmocnione(diamant) i na razie schną bez problemu, opinie są bardzo dobre. Może nie warto bać się nowszych technologii ;)

Bierz beton komórkowy w normie tlmb i będziesz zadowolony. Idealny oczywiście nie jest ale jest naprawdę dobrze. Ja robię z h+h i wychodzi prosto. Sąsiad ma ceramikę i są france takie krzywe że na połączeniach pióro wpust mysza może przejść. A i cały czas mówi że wilgoć mu ciągnie do środka

Kończę powoli kanalizację i będę zaczynał układac wodę. Jak się cieszę, ze muszę kuć w BK a nie w silce czy porothermie! Wbrew pozorom BK 600 też sie tak łatwo nie poddaje. Robiłem bruzdy na rurki fi50 (czyli bruzda 6-7cm głębokości) w ścianie działowej 12cm. Z drugiej strony nic nie pękło. Chciałbym widzieć podobny manewr w przypadku ceramiki :D

Wszyscy piszą o tym wyciszeniu....

A jest ktoś w stanie wyrazić, ale w jakiś procentach?

Typu ściana z Porothermu będzie np. X X procent cichsza od gazobetonu?

Po prostu chciałbym mniej więcej wiedzieć jaka to jest różnica, jakiego rzędu?

Edytowane przez Kamil_

Panowie mam poważny dylemat czy budować z Porothermu czy może jednak z Ytong?

Jedni chwalą to, drudzy co innego :(

nie budowałem z ceramiki, ale ją widziałem na budowie, na youtub-ie i w dziennikach kolegów - jedno można stwierdzić - porażka

nie znajduję żadnej zalety

Ile osób nie pytałem co postawili z ceramiki (bo im wszyscy mówili że zdrowa) drugi raz by błędu nie popełnili takiego - ale co kto lubi

BK do obróbki to marzenie robisz co chcesz - wada to co chłopaki wymienili już

Ja mam BK zewnątrz i dla akustyki wewnątrz silka (też dla akumulacji)

owszem ciężko w silce się obrabia ale masa ściany i jej wytrzymałość super sprawa (od słońca tak się nagrzewała że jeszcze późnym wieczorem była mile ciepła.

Wszyscy piszą o tym wyciszeniu....

A jest stanie ktoś w to wyrazić ale w jakiś procentach?

Typu ściana z Porothermu będzie np. X X procent cisza od gazobetonu.

Po prostu chciałbym mniej więcej wiedzieć jaka to jest różnica jakiego rzędu?

sprawdź w parametrach ile db masz przy tych dwóch materiałach, niestety to nie jest takie proste bo na akustykę wpływa milion rzeczy i trzeba jakiś fakultet trzasnąć żeby naprawdę ogarnąć,

tak czy inaczej jak porównywałem BK 24 (z tym że 400) to silka 12 cm tak samo wygłuszała.

Edytowane przez marcko

Chciałeś budować z dryfixa a więc specjalnie dla ciebie przekopałem internety i znalazłem

R A2R – wartość projektowa wskaźnika w dB ściany zewnetrzne

dryfix 25 40dB

Gazobeton 24cm kl.600. 42dB

Ściany wewnętrzna 11,5cm

dryfix 11,5. 37dB

gazobeton 11,5 kl.600. 38dB

W obu przypadkach białe wypada lepiej ! Dodam jeszcze jeden parametr U

Dryfix 25 U=0,95

Ytong PP4/06 U=0,60

W przypadku izolacyjności to ytong bije rywala na głowę.

A ja budowalem z obu materiałow ( część ścian działowych muruje obecnie z solbetu na szary klej z wora). Narzekałem na dryfix ale jakbym budował raz jeszcze to już bym wiedział z czego budować... i wcale nie z tego białego gówna - sory. Porogówno ma swoje wady ale to jak się buduje na piankę i to jak bk jest krzywe, nierówne, kruche, slabe i pływa na kleju przelewa szalę goryczy.

Pozdrawiam

Karol