Kamil_ 13.03.2018 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Możesz gdzie chcesz dać, ale musi rura iść maksymalnie do metra w domu.Ja mógłbym dać licznik na końcu garażu, ale musiałbym rurą wchodzić od tułu domu (po zewnątrz) budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 13.03.2018 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 A jaki przepis to określa? Bo po prostu ciekaw jestem. Czy to wymóg lokalnych wodociągów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 14.03.2018 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Wszystko powinno być we warunkach przyłącza które dostaliście do PnB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 14.03.2018 07:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Mi powiedział to zolw82, że u niego tak jest. Zadzwoniłem do ZGK się upewnić i miał rację: Czyli mój przepust, który zrobiłem, nie spełniał warunków. Musiałbym tak zrobić, co mijało się z sensem: Ostatecznie zrobiłem tak (czyli wodomierz będzie wkuty w ścianę w ładnej skrzynce, a z niego w posadzce doprowadzona rura do kotłowni, gdzie będą zestawy filtracyjne oraz stacja uzdatniania wody): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walec7_7 14.03.2018 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Kawał dobrej roboty! Jest trochę zabawy ale fajnie to idzie Co do wodomierza dokładnie trzeba się zapoznać z warunkami. U mnie np. nie ma że metr za ścianą ale jest napisane że musi być za ścianą zewnętrzną i nie może przechodzić przez inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 14.03.2018 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Dzięki. O to mi chodziło, bo też sobie wymyśliłem jak Ty pierwotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micbarpia 14.03.2018 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Kamil_ chodzi o to ze pierwsza wersja nie spelniała warunkow o zabudowie kafelkami itd? bo przeciez przy scianie zewnetrznej byla a piwnicy chyba nie masz wiec nie rozumiem? moglbys tez poprowadzic nad przewodem odsloniety fragment podlogi (np kratka odplywowa) i to chyba by wystarczylo? jesli czegos nie zrozumialem to prosze wytlumacz bo u mnie tez sie nie da uniknac przeciagniecia pod podloga garazu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 14.03.2018 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 micbarpia pierwsza wersja nie przeszłaby, bo musisz założyć licznik maksymalnie do 1 metra w obrębie budynku (u mnie rura szłaby przez cały garaż).Oni to tłumaczą tak, że w takiej wersji mógłbym zrobić sobie "lewe" przyłącze.Więc musiałbym kopać po zewnątrz (patrz schmaty wyżej) co mijało się z celem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micbarpia 14.03.2018 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 ok dzieki, swoja droga kolejny "mega" paragraf.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 15.03.2018 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 @micbarpia, najlepiej dopytaj w lokalnych wodociągach, bo co zakład to inne zasady. W niektórych nie możesz nawet sam rury wprowadzić, tj. pracownik wodociągów musi być przy tym żebyś sobie przed licznikiem właśnie nie zrobił lewego przyłącza. U mnie przy rozbiórce zdjęli licznik i dali go mi. Mam sobie wprowadzić rurę, założyć licznik i zadzwonić żeby przyjechali zaplombować. Powiedzieli, że przy kładzeniu rury nie potrzebują być. Podjadę jeszcze zapytać dla pewności co tą lokalizacją. @Kamil_ sorry za OT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 17.03.2018 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2018 Ja przerabiałem tą kwestię już dwa razy. Nie były to wodociągi miejskie, a gminy. W obu przypadkach nic nie mówili o lokalizacji samego licznika, ale konserwator gminny musi być obecny przy podłaczaniu. Najlepiej było się dogadać z samym konserwatorem, żeby on zrobił przyłącze jako fuche i nie marwić się, że coś mu się nie spodoba. Pierwsze przyłącze to nieogrzewany domek letniskowy i licznik trafił do studzienki. Drugie to obecna budowa i zrobienie przyłącza rękoma konserwatora miało ten plus, że zostało wykonane do budynku, który jeszcze nie istniał. Miałem wodę na działce już na etapie zdięcia humusu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawskip 17.03.2018 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2018 Drugie to obecna budowa i zrobienie przyłącza rękoma konserwatora miało ten plus, że zostało wykonane do budynku, który jeszcze nie istniał. Miałem wodę na działce już na etapie zdięcia humusu Gdzie w tym przypadku był licznik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 18.03.2018 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Kamil_ jakiego w końcu Ytonga kupiłeś ??Na materiały oprócz wysokich cen jest już taki popyt że jak hurtownie zamawiają teraz to realizacje dopiero na maj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 18.03.2018 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Otóż to, kiepsko z materiałem. Mi się udało kupić przed podwyżką. Kupiłem PP4 0,6 czyli klasy 600 Miała być 500, ale brałem co było dostępne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 18.03.2018 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Ja t zamówienie złożyłem w tamtym tyg i cenę tez dobrą dostałem... Mam ten sam co ty.... chcieliśmy budować z tego Energo, ale pani konstruktor zaczęła kręcić nosem ze to za delikatne i będzie trzeba żelbetowe rdzenie stawiać... Byłem zdziwiony, że przy parterówce takie problemy nam robi. Moja Ania się nasłuchała i później to już nawet nie miałem co myśleć o tym Energo, więc wzięliśmy też 600, bo akurat mieli na stanie Z tym podejściem wody to niezłe ja nawet nie spojrzałem szczerze mówiąc a rurę już mam pod płytą i idzie pod całym domem Mam nadzieję, że nie będzie kłopocikow.... jutro muszę zerknąć jak to u nas jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 30.03.2018 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Masakra! Wybór dachówki to udręka.. Miała być płaska, ale jak zobaczyłem jakie to krzywe, to po prostu odpuściłem... Obejrzałem ostatnimi czasy około dużo dachów, razem z kolegą zolw82 Ostatecznie zamówiona i zapłacona: Braas Topas 13V angoba antracytowy http://www.monier.pl/typo3temp/_processed_/csm_Topas13_antracytowy_8b53c096e8.jpg Od wtorku szykuję wszystko na zalewanie chudziaka A kupiłem też poziomnicę laserową z odbiornikiem (niwelator) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 30.03.2018 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Fajna dachówka ale na niej też bedzie widać krzywizny. Plaskie dachówki można znaleźć równe ale nie wiem czy takie Cie interesują bo to wówczas są cementowe. Ceramika zawsze się pokrzywi. Są dekarze, którzy i z krzywej dachówki piękny dach zrobią ale zejdzie im czasu i jak np w moich okolicach kosztują sporo bo 50zl/mb (okna, obróbki blacharskie czy nawet giętarka z metra bieżącego dodatkowo płatne). Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 30.03.2018 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 karster każda, ale to każda dachówka ceramiczna jest krzywa... Tylko na jednych widac mniej, na drugich więcej. Ja na temat dachu i dachówki nie chcę już gadać - zmęczył mnie ten temat fest.... Mam 280 m2 dachu na chacie (chata + garaż) do tego 170 m2 garaż za domem. Masakra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 31.03.2018 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Oj tam oj tam no masz tych metrow. Ja mam tylko jeden dach ale i jest duży bo 312mkw. Tylko że mnie temat wyboru dachówki dopiero czeka nie mogę już patrzeć na tą papę u siebie. W Toruniu jest salon wystawowy Weinebergera i zamierzam tam pojechać Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 02.04.2018 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Jutro od rana jadę ostatni raz zagęścić podłoże oraz wyrównać. W środę chcę zalać chudziaka Powiedzcie mi jaką folię/papę izolacyjną dawać na bloczki (pod ytonga)? Są lepsze gorsze? Jakie szerokości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts