Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pogoń za marzeniami - ruszamy!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 904
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Projekty zakupione.

Powoli zaczynam przymierzać się do usytuowania na działce.

Powiedzcie mi jaką odległość macie u siebie od płotu? Minimum to 6 metrów (na rysunku zaznaczone A)...

Nie wiem czy nie dać tam 7 metrów, abym spokojnie mógł na podjeździe auto zaparkować nie otwierając garażu.

No i teraz ile metrów dać na dojazd do tyłu prawo mówi, że minimum 4 metry. Na przejazd busem itp może być mało. Mowa o odległości na schemacie zaznaczonej B.

Planuję dać tam 5 metrów, ale chyba dam 6, bo jak posadzimy jakieś tuje czy inne krzaki to może być mało...

Co sądzicie?

http://obrazki.elektroda.pl/3615261400_1493552400.png

Edytowane przez Kamil_

Plan majówkowy wykonany :)

Działka ogrodzona!

ogrodzenie_1.jpgogrodzenie_2.jpg

I czekamy na papierologię, może po drodze jeszcze jakąś szopę postawię czy coś innego, zobaczymy :)

Cały czas zastanawiam się jakie czarne mazidło zastosować do hydroizolacji, bo słyszałem, ze dysperbit komuś pękał i odpadał płatami :)

No i jaki styropian zastosować? Nie chcę jakiś po 500 zł za m2.

Na całość i tak planuję dać siatkę z klejem i całość znowu mazidłem i na to folia kubełkowa, bo wrzucanie samej folii bezpośrednio na styropian jakoś do mnie nie przemawia.

Co o tym sądzicie?

O izolowaniu fundamentów są całe tematy na forum, i o tym czy i jaki styropian stosować, czy z jednej, a może z dwóch stron.

Na pewno przyda się szopa, ja zbijałem z teściem z desek, które miał z rozbiórki ale można załatwić jakiś używany blaszak. Jest czas póki prace ruszą, no ale betoniarkę, rusztowania, drabinę czy inne narzędzia trzeba gdzieś trzymać, żeby nóg nie dostały.

Projekty mam już w ręce (oczywiście 4 kpl)...

Otworzyłem przeglądnąłem i się mega przeraziłem.... :(

Pół godziny analizowałem zbrojenie i nie mogłem połapać się o co chodzi w tym wszystkim...

Dopiero zaskoczyłem, ze projekt zakłada lanie całych fundamentów, a nie tylko stopy i bloczków :)

pokoje_1.jpg

Ogólnie jestem trochę podłamany i nie wiem czy dam radę -- ale cóż trzeba! :)

Ja biorę wszystko etapami, czyli jak zacząłem, zgłębiałem fundamenty, nie wnikałem co do innych etapów, bo bym się załamał, wszystko jest w głowie, a psychika jest ważna i samozaparcie + regularność i dyscyplina planu działania

Rozwiązywanie problemów na bieżąco i szukanie informacji

Edytowane przez RysiekWLKP

Nie przejmuj się, to chyba każdy samorób przerabiał ;) U nas tak samo było, z początku lekkie przerażenie, a potem robota etapami bez skakania w przyszłość.

Natomiast warto sobie na początku zaplanować umeblowanie pomieszczeń, przyspiesza to późniejsze stawianie działówek i planowanie instalacji.

Witam się w Twoim dzienniku :)

Co do projektu to się nie łam, ja monolit (też z archonu) chyba za piątym razem zaczaiłem, tzn to zbrojenie choć nadal nie wiem czy kratownica ma być i tak + ta gigantyczna ilość zaznaczonego zbrojenia :p

Agregat taki sam chciałem kupić ale na razie nie mam potrzeby, szwagry mają agregaty, jeden dość mocny, drugi mały i poręczny ale wystarcza. Jestem w 100%przekonany, że lepiej finansowo wychodzi kupno przeciętnego agregatu zamiast taryfy budowlanej.

Fundamentu u mnie oczywiście są takie same jak i u Ciebie =monolit. I gdybym miał je robić raz jeszcze to albo bym je wylał w całości albo zrobił płytę fundamentową. Wymurowanie samodzielnie fundamentów z ciężkich po ok 30kg bloczków bez betoniarki/ prądu to mega wyzwanie fizyczne ale da się. Ostatecznie, gdybym jednak murował to bym urabiał zprawę na blasze w sporej ilości na raz a potem dozował wodę lub kupił gotową z worka. No i dodatkowo dawałbym jednak chociaż odrobinę wapna + darował sobie murowanie poniżej +3'C (a murowałem od -2/ w nocy sporo niżej bywało).

Pozdrawiam Karol

Witaj również!

Nie ukrywam, ze widzę w Tobie trochę siebie - uparty i chce jak najlepiej często zadając milion pytań :)

Ja murował będę z gotowej zaprawy murarskiej w workach (mama pracuje w firmie produkującej takie rzeczy, więc wyjdzie mnie to podobnie niż mieszanie samemu, jak nie taniej). Dla samoroba rewelacja! Na busa zapakuję z 30 worków, jadę na budowę odpalam agregat odpalam betoniarkę woda mieszam i mogę od razu działać :)

Chcę całość mieszać w betoniarce - dlatego mam agregat chociaż papiery o prąd złożyłem i czekam na propozycję umowy od Taurona :)

Jak już Cię tutaj mam powiedz mi jakie zbrojenie dawałeś na stopę? Jakie miałeś strzemiona? Ile cm na ile?