Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pogoń za marzeniami - ruszamy!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 904
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kamil masz już wybrane co dajesz jako krycie wstępne dachu ? Deski czy membrana ? Jak membrana to co jest twoim "faworytem" ? Ja jak zwykle w czarnej d..., bo jakiś zwyczaj głupi mamy od początku i lecimy etapami na bierząco. No i z wiązarami nam sie ponad miesiąc wcześniej pojawią a tu nic na dach ni mamy :rolleyes:

Szpilki M10. Kupuj na Allegro polowe taniej niż w hurtowniach...

Co do dachu to sam nie wiem.

Na dechy mnie nie stać, a z drugiej strony jak mam żałować kiedyś to człowiek głupieje.

Jakaś porządna membranę chciałem.

Planuje pianę dać wiec chyba deski tez odpadają...

Na chwile obecna cały mózg skupia się na stropie heh

Dla mnie deskowanie + papa (pewnie podwójnie, aby były zakłady) to przerost formy nad treścią...

Dodatkowe obciążenie dachu, dodatkowa robocizna, to po co dawać tą dachówkę dla ozdoby???

Nie mówię u najtańszej membranie deweloperskiej.

U mnie pewnie się skończy na jakieś porządnej membranie + piana zamiast wełny.

My tu gadu gadu, a robota na budowie nie idzie.

Upały takie, ze na tej mojej pustyni w środku pola po prostu nie da się wytrzymać.

Nie lepiej dać membranę na krokwie, później "kontrłate" o wymiarach krokwi o wysokości 3-4cm, na to deskowanie, papa, kontrłaty, łaty i dachówka? Wentylacja desek będzie, piana nie dochodzi do desek. Ja tak u siebie będę robił

To już zdecydowanie nie jest tanie rozwiązanie ;)

Nie lepiej dać membranę na krokwie, później "kontrłate" o wymiarach krokwi o wysokości 3-4cm, na to deskowanie, papa, kontrłaty, łaty i dachówka? Wentylacja desek będzie, piana nie dochodzi do desek. Ja tak u siebie będę robił

Przecież to rozwiązanie to majątek!

Taa i najlepiej jeszcze przed dachówką dać blachodachówkę i może od razu karpiówkę przed docelową dachówką :)

Dajcie spokój....

Mam u siebie dach 130m2, w miarę tania membrana na cały dach (tylko po to żeby od wew. nie bawić się w odizolowanie desek przed pianką - wentylacja) to koszt 300zł. Papa na dach może z 1500zł. Dodatkiem tutaj jest "kontrłata" o wymiarach takich jak krokwia i gr. 3-4cm. Koszt np 600zł. Nie wiem czy to dużo ale na pewno od wew. nie będę musiał bawić się w robienie wentylacji desek przy tym sposobie. Na to karpiówka jak już ktoś podał...

Poza tym przez 1 rok mogę żyć w niewykończonym domu, bez zajebist.... płytek na pokaz tylko po to żeby dobrze zrobić dach którego za swego życia już nie będę dotykał... Oszczędzać można na innych mniej istotnych rzeczach... Przynajmniej nie będę płakał że mi deski na deskowaniu puchną, gniją, że robaki są, że to nie oddycha przez pianę itp itd

Edytowane przez bcgarage

No tak przy "daszku" 130m2 można sobie poszaleć, ale przy takim jak mój 300m2 to już za deski i papę wychodzi pewnie około 8.000 PLN, więc już troszkę boli.... Chociaż nie powiem przez chwilę się zastanawiałem. ale..... jednak będzie tylko "szmata". Poddasze będzie nie zamieszkałe, ocieplenie po stropie więc sama membrana powinna wystarczyć.