karster 23.07.2018 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2018 To chyba nie jest problem. Ja mam chyba 4,8m albo właśnie cos ok 4,85 i cena raczej standard, zdaje sie cos ok5,5kzl. PozdrawiamKarol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 24.07.2018 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2018 Kamil masz już wybrane co dajesz jako krycie wstępne dachu ? Deski czy membrana ? Jak membrana to co jest twoim "faworytem" ? Ja jak zwykle w czarnej d..., bo jakiś zwyczaj głupi mamy od początku i lecimy etapami na bierząco. No i z wiązarami nam sie ponad miesiąc wcześniej pojawią a tu nic na dach ni mamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jabolek 25.07.2018 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2018 Szpilki robisz z pręta m8 czy m10? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 25.07.2018 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2018 Szpilki M10. Kupuj na Allegro polowe taniej niż w hurtowniach... Co do dachu to sam nie wiem.Na dechy mnie nie stać, a z drugiej strony jak mam żałować kiedyś to człowiek głupieje.Jakaś porządna membranę chciałem.Planuje pianę dać wiec chyba deski tez odpadają... Na chwile obecna cały mózg skupia się na stropie heh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 25.07.2018 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2018 Membrana może iść na dechy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 25.07.2018 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2018 Może, tylko po co? Nie trafia do mnie idea deskowania pod membranę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 25.07.2018 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2018 Do mnie nie trafia membrana. Jakoś tak mi sie kojarzy z czymś co ma być szybko niekoniecznie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 25.07.2018 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2018 Do mnie nie trafia membrana. Jakoś tak mi sie kojarzy z czymś co ma być szybko niekoniecznie dobrze. Mi też. Więc albo szybko i tanio - membrana, albo jak deskowanie to i papa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 26.07.2018 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2018 Dla mnie deskowanie + papa (pewnie podwójnie, aby były zakłady) to przerost formy nad treścią...Dodatkowe obciążenie dachu, dodatkowa robocizna, to po co dawać tą dachówkę dla ozdoby??? Nie mówię u najtańszej membranie deweloperskiej.U mnie pewnie się skończy na jakieś porządnej membranie + piana zamiast wełny. My tu gadu gadu, a robota na budowie nie idzie.Upały takie, ze na tej mojej pustyni w środku pola po prostu nie da się wytrzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocbeat 26.07.2018 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2018 Ja zawsze mieszkałem w domu gdzie była membrana z latami plus blachodachowka i nic się nie działo. Teraz też położyłem membranę i łaty, zostało blachę przykręcić ale od jutra zaczynam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 26.07.2018 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2018 Spoko, dyskusji papa vs membrana były już dziesiątki. Nie ma co tego powtarzać. Chodzi tylko o to, że jak deski to nie membrana. Tym bardziej, że dobra membrana nie będzie znacznie tańsza od papy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bcgarage 27.07.2018 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Nie lepiej dać membranę na krokwie, później "kontrłate" o wymiarach krokwi o wysokości 3-4cm, na to deskowanie, papa, kontrłaty, łaty i dachówka? Wentylacja desek będzie, piana nie dochodzi do desek. Ja tak u siebie będę robił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jabolek 27.07.2018 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Myślałem o podobnym rozwiązaniu u Siebie, jednakże mając na uwadze koszt deskowania na dachu 270m2 i nie będąc przekonanym do jego zalet uznałem to bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 27.07.2018 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Nie lepiej dać membranę na krokwie, później "kontrłate" o wymiarach krokwi o wysokości 3-4cm, na to deskowanie, papa, kontrłaty, łaty i dachówka? Wentylacja desek będzie, piana nie dochodzi do desek. Ja tak u siebie będę robił To już zdecydowanie nie jest tanie rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micbarpia 27.07.2018 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 W pierwszym momencie myslalem ze to post z cyklu: lata na to membrana potem znowu lata kontrlata dachowka znowu membrana itd... I ze dla jaj piszesz:)jestem zaskoczony ze tak sie robi ale to moze byc warte przemyslenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 27.07.2018 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Czasami robi się tak od środka. Do deskowania nabijasz łate i na to membrana paropszepuszczalna. Ma to wykluczyć możliwość zapchania szczeliny wentylacyjnej wata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 27.07.2018 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Nie lepiej dać membranę na krokwie, później "kontrłate" o wymiarach krokwi o wysokości 3-4cm, na to deskowanie, papa, kontrłaty, łaty i dachówka? Wentylacja desek będzie, piana nie dochodzi do desek. Ja tak u siebie będę robił Przecież to rozwiązanie to majątek! Taa i najlepiej jeszcze przed dachówką dać blachodachówkę i może od razu karpiówkę przed docelową dachówką Dajcie spokój.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 27.07.2018 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 A Ty pewnie myślałeś, że pod dachówkę by miała iść zwykła papa, a nie gont bitumiczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bcgarage 30.07.2018 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2018 (edytowane) Mam u siebie dach 130m2, w miarę tania membrana na cały dach (tylko po to żeby od wew. nie bawić się w odizolowanie desek przed pianką - wentylacja) to koszt 300zł. Papa na dach może z 1500zł. Dodatkiem tutaj jest "kontrłata" o wymiarach takich jak krokwia i gr. 3-4cm. Koszt np 600zł. Nie wiem czy to dużo ale na pewno od wew. nie będę musiał bawić się w robienie wentylacji desek przy tym sposobie. Na to karpiówka jak już ktoś podał... Poza tym przez 1 rok mogę żyć w niewykończonym domu, bez zajebist.... płytek na pokaz tylko po to żeby dobrze zrobić dach którego za swego życia już nie będę dotykał... Oszczędzać można na innych mniej istotnych rzeczach... Przynajmniej nie będę płakał że mi deski na deskowaniu puchną, gniją, że robaki są, że to nie oddycha przez pianę itp itd Edytowane 30 Lipca 2018 przez bcgarage Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 30.07.2018 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2018 No tak przy "daszku" 130m2 można sobie poszaleć, ale przy takim jak mój 300m2 to już za deski i papę wychodzi pewnie około 8.000 PLN, więc już troszkę boli.... Chociaż nie powiem przez chwilę się zastanawiałem. ale..... jednak będzie tylko "szmata". Poddasze będzie nie zamieszkałe, ocieplenie po stropie więc sama membrana powinna wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts