Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z ogrzewaniem

rufff

Recommended Posts

Witam,

Mam problem z ogrzewaniem mianowicie mam wrażenie że podłogówka bardzo słabo grzeje. Napiszę wiecej o ogrzewaniu :

Piec kondensacyjny gazowy, na górze grzejniki na dole ogrzewanie podłogowe/

Wszystko jest na jednym rozdzielaczu z pompą cyrkulacyjną i zaworem mieszającym. 4 pętle.

Dziś włączylem ogrzewanie i po 5 h pracy pieca podłoga jakby nadal zimna ( może za krótko grzałem, nie mam pojęcia) dodam jeszcze ze ostatnio mialem wyłączone ogrzewanie przez 3 tyg. Czy to możliwe ze podłoga się tak wychłodziła że potrzeba wiecej czasu zeby poczuć ciepło od podłogi ?

Jeszcze moze dosc istotna informacja, byly zdemontowane grzejniki, dziś je odpowietrzałem. Czy możliwe jest że dostało się powietrze do podłogówki i dlatego tak slabo sie nagrzewa?

z góry dziekuje za odpowiedź

Jeśli na powrocie było 30C to niezłą moc dałeś w tą podłogę. Takie temperatury to na -35C na podwórku.

Podłoge lepiej grzać na małej mocy ale długo - mniejsze ryzyka że będą powstawały gwałtowne naprężenia(istotne np w przypadku parkietu)

Przy takiej pogodzie jak teraz tj 0C w nocy 7C w dzień wystarczy jeśli na zasilaniu będziesz miał 32C a na powrocie 27C

Niech zgadne Banino? :-) spisaliśmy sie na OLX.

Pewnie jest tak że wiekszość pary idzie w grzejniki bo pompce obiegowej łatwiej tam puścić wodę.

Zakręć wszystkie grzejniki i zobacz czy wtedy lepiej rozgrzeje się podłogówka.

Jak tak to musisz przykręcić trochę przepływ na grzejniki jakiś głównym zaworem i dać więcej ciepłej wody na podłogówke.