rufff 22.04.2017 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 Witam, Mam problem z ogrzewaniem mianowicie mam wrażenie że podłogówka bardzo słabo grzeje. Napiszę wiecej o ogrzewaniu : Piec kondensacyjny gazowy, na górze grzejniki na dole ogrzewanie podłogowe/Wszystko jest na jednym rozdzielaczu z pompą cyrkulacyjną i zaworem mieszającym. 4 pętle. Dziś włączylem ogrzewanie i po 5 h pracy pieca podłoga jakby nadal zimna ( może za krótko grzałem, nie mam pojęcia) dodam jeszcze ze ostatnio mialem wyłączone ogrzewanie przez 3 tyg. Czy to możliwe ze podłoga się tak wychłodziła że potrzeba wiecej czasu zeby poczuć ciepło od podłogi ? Jeszcze moze dosc istotna informacja, byly zdemontowane grzejniki, dziś je odpowietrzałem. Czy możliwe jest że dostało się powietrze do podłogówki i dlatego tak slabo sie nagrzewa? z góry dziekuje za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 22.04.2017 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 Daj jakieś zdjęcia tej instalacji.Podłogówka nie powinna się zapowietrzyć, bo jest niżej niż grzejniki. Po 5h coś już powinno być czuć, sprawdź przepływy na rotametrach i temperaturę zasilania i powrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rufff 22.04.2017 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 dokładnie czego potrzebujesz zdjęcia ? pamietam ze na zasilaniu bylo cos 50 stopni jakoś tak a na powrocie ponad 30 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 22.04.2017 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 Jeśli na powrocie było 30C to niezłą moc dałeś w tą podłogę. Takie temperatury to na -35C na podwórku. Podłoge lepiej grzać na małej mocy ale długo - mniejsze ryzyka że będą powstawały gwałtowne naprężenia(istotne np w przypadku parkietu) Przy takiej pogodzie jak teraz tj 0C w nocy 7C w dzień wystarczy jeśli na zasilaniu będziesz miał 32C a na powrocie 27C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rufff 22.04.2017 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 podejrzane mi sie wydalo że rurki od powrotu dwóch pętli czuć bylo że są ciepłe a kolejne dwie jakby zimne. Nie mam pojecia dlaczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rufff 22.04.2017 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 a ile czasu potrzeba aby kafle na podłodze się nagrzały ? bo po 5 h nie czułem żeby były ciepłe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 22.04.2017 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 Niech zgadne Banino? spisaliśmy sie na OLX. Pewnie jest tak że wiekszość pary idzie w grzejniki bo pompce obiegowej łatwiej tam puścić wodę. Zakręć wszystkie grzejniki i zobacz czy wtedy lepiej rozgrzeje się podłogówka. Jak tak to musisz przykręcić trochę przepływ na grzejniki jakiś głównym zaworem i dać więcej ciepłej wody na podłogówke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rufff 22.04.2017 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 tak pisaliśmy jak będę w domu to sprawdzę tak jak piszesz. Tylko nie wiem który zawór to główny przepływu dla grzejników ? to będzie w tej skrzynce z rozdzielaczem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 22.04.2017 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 dokładnie czego potrzebujesz zdjęcia ? pamietam ze na zasilaniu bylo cos 50 stopni jakoś tak a na powrocie ponad 30 stopni. Mogą być rozdzielaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 23.04.2017 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Witam, Piec kondensacyjny gazowy, na górze grzejniki na dole ogrzewanie podłogowe/ Wszystko jest na jednym rozdzielaczu z pompą cyrkulacyjną i zaworem mieszającym. 4 pętle. I tu jest problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rufff 23.04.2017 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 w czym dokładnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 23.04.2017 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Jeden rozdzielacz na grzejniki i podłogówkę. Pokaż zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts