Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybó kotła gazowego dwufunkcyjnego

kozioleczek4

Recommended Posts

Dzień dobry forumowicze,

Trapi mnie wybór kotła gazowego zapewne dwufunkcyjnego.

Trochę danych: dom 108m sam parter. 20 grafitu na ścianach, 16 na podłodze i 25 na stropie. Ogrzewanie w 100% podłogówka tylko gaz. Okna 3 szyby. Dom w zachodniej, cieplejszej części Polski. Pobory to jedna łazienka i kuchnia. Do łazienki 5m do kuchni 6m. Dlatego moim wyborem byłby chyba kocioł 2F z wbudowanym zasobnikiem wody. I tutaj mam dylemat, bo jak jakiś kocioł jest dobry np.:

https://ogrzewanie-domu.pl/pl/p/Saunier-Duval-Isotwin-Condens-F-30-B1/971

ten ma dużą moc minimalną ( co jest chyba ważne przy domu z takimi parametrami - zależy mi, żeby piec chodził ciągle a nie taktował ). Ogólnie ten kocioł moim zdaniem ma tylko wadę z tą mocą minimalną. Fajne rozwiązanie to wymiennik płytowy.

Drugi jaki biorę pod uwagę to:

http://termotechnika.internetdsl.pl/product.php?id_product=9

Jednak do końca nie wiem jaki ma zasobnik wody. Czy ma płytowy czy wężownicowy czy wogóle go ma. Ciężko znaleźć informację. Za to modulacja wspaniała. Budżet mam około 8000 zł. Ewentualnie rozważę 1F, ale przy małej rodzinie 2+1 raczej nie ma to sensu.

Czy ktoś z Was drodzy forumowicze posiada taki kocioł 2F z wbudowanym zasobnikiem? Może trafiliście na jakiś konkretniejszy ranking? Przed zakupem pierwszego wstrzymuje mnie tylko ta moc minimalna. Byłym wdzięczny za pomoc.

Pozdrówki

Temat był juz wałkowany niedawno ale nie wiem jak go znaleźć.:)

Na twoim miejscu nie ma w sumie wyboru jak najprostszy i najtańszy układ tzn:

kocioł 1 f do podłogówki o małej mocy z dużą modulacja co najmniej od 2kw + proste sterowanie sterownikiem wewnętrznym umieszczonym np w salonie;

do cuw podgrzewacz pojemnościowy gazowy np taki http://www.adamus.kqs.pl/galerie/b/bojler-gazowy-ariston-sga_6618.jpg

http://www.adamus.kqs.pl/index.php?k28,bojlery-zasobniki-gazowe i tu z pojemnością bym nie przesadzał bo to wydajne i szybkie urządzenie cena ok 1,5 tys.

Korzyści z tego takie że łatwiej i taniej dobrać urządzenia,

zmniejszenie ryzyka awarii o 50%;

cuw nawet w przypadku braku prądu o ile jest woda z wodociągu;

mniejsze zużycie kotła co - praca tylko w sezonie grzewczym.

No ok, ale nie lepiej rozwiązać tematu systemowo kocioł1F+zasobnik w pakiecie? Np. http://hydro-gaz.com.pl/produkt/1188.beretta-exclusive-green-he-25-rsi.html + jakis mały zasobnik 80l? Interesuje mnie ekonomiczność rozwiązań. Bo Kotła 2F z małym wbudowanym zasobnikiem nie mogę znaleźć z odpowiednią mocą minimalną

No ok, ale nie lepiej rozwiązać tematu systemowo kocioł1F+zasobnik w pakiecie? Np. http://hydro-gaz.com.pl/produkt/1188.beretta-exclusive-green-he-25-rsi.html + jakis mały zasobnik 80l? Interesuje mnie ekonomiczność rozwiązań. Bo Kotła 2F z małym wbudowanym zasobnikiem nie mogę znaleźć z odpowiednią mocą minimalną

NIe bo nie sa produkowane i dlatego napisałem Ci rozwiązanie i tańsze i lepsze, dlaczego upierasz się na gorsze rozwianie??? a cena 8400 chyba ci się cos pogorszyło kocioł jednofunkcyjny od 2,5 tys ogrzewacz do cuw 1,5 to masz 4 tysiace jaka jest motywacja wydawania ponad 8 tysiecy na rozwiązanie mniej komfortowe i bardziej zawodne????

Edytowane przez gawel

To nie jest dobry pomysł , Mała moc , palnik atmosferyczny i kamień kotłowy od dołu , duże straty postojowe.

to nie jest mała moc a wydajnośc całego ogrzewacza jest wystarczająca na 2-3 osoby jest w zupełności wystarczająca. kamień kotłowy zależy od wody i w takim zasobniku nic się nie stanie natomiast w piecu 2 funkcyjnym który nachalnie wciskasz wymiennik zapcha sie po sezonie przy średnio twardej wodzie. Duże to znaczy jakie straty postojowe ile kw zł??? A nawiasem mówiąc zasobnik dołaczany do kotła nie ma strat. To się nazywa pierdolenie głupot porsze Pana

A największa bzdurą jest wciskanie kitu że 18 kw kocioł nie będzie taktował przy podłogówce. Gratuluję dopisz sobie "" w nicku.

to nie jest mała moc a wydajnośc całego ogrzewacza jest wystarczająca na 2-3 osoby jest w zupełności wystarczająca. kamień kotłowy zależy od wody i w takim zasobniku nic się nie stanie natomiast w piecu 2 funkcyjnym który nachalnie wciskasz wymiennik zapcha sie po sezonie przy średnio twardej wodzie. Duże to znaczy jakie straty postojowe ile kw zł??? A nawiasem mówiąc zasobnik dołaczany do kotła nie ma strat. To się nazywa pierdolenie głupot porsze Pana

A największa bzdurą jest wciskanie kitu że 18 kw kocioł nie będzie taktował przy podłogówce. Gratuluję dopisz sobie "" w nicku.

Pierdolenie to jest o zapychaniu wymiennika po sezonie....

Chyba nie masz pojęcia o urządzeniu które nachalnie wciskasz.

Jesteś cham , ale liczyć też nie potrafisz .

Przy mocy 18 kW ogrzewanie podłogowe o powierzchni około 150 podniesie temperaturę wylewki o 1 stopień w ciągu około 40 minut.

Przy mocy 6 kW to 2 godziny. Takie to taktowanie .

Ten kocioł nie posiada wymiennika płytowego . Tam jest rura dn 18 mm zalana w bloku aluminiowym.

Ale pewno nigdy czegoś takiego nie widziałeś.

Ja serwisuję 12 letnie kotły tego typu .

Zero awarii. Tam nie ma nawet zaworu 3 drogowego

Nawiasem , nie pisałem nić o stratach innych zasobników podłaczanych do kotłów . Ale założe się ,że są zdecydowanie mniejsze

No dobra, ale powiedz mi po co się pchać przy tylko dwóch osobach i jednej łazience w taki zasobnik? Fakt, że może mam tezę i szukam poklasku, ale dalej wydaje mi sie, że 2F z zasobnikiem około 50l będzie najbardziej ekonomiczny. Mała moc przy podłogowym ma chyba duże znaczenie odnośnie podtrzymania temperatury podłogi?

Możesz bez zasobnika . Ten kociołek jest bardzo nietypowy . On udaje zasobnik. Woda podgrzewana jest w wymienniku o dużej masie .

Woda jest praktycznie natychmiast . Jest łatwy w konserwacji.

Wyobraź sobie ,ze twoja podłoga waży 20 ton. to odpowiada 4 tonom wody .

Jak myślisz jak szbyko będzie rosła temperatura podłogi przy mocy minimalnej 6 kW?