MarzenaTG 23.04.2017 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 1. Wykonano niedawno u mnie posadzkę. W zamówieniu był anhydryt. Dziś był facet z innej firmy remontowej i powiedział, że na jego oko to nie jest anhydryt. Czy jest sposób aby to zbadać, stwierdzić? Mam jeszcze inne pytania: 2. Rurki z ogrzewania podłogowego rozprowadzono wszędzie. Dosłownie. Również tam, gdzie ma być kominek. Czy to błąd? Czy grozi to spękaniem wylewki? Rozprowadzono je też w łazience, gdzie ma być wanna, prysznic, WC, po prostu wszędzie, wszędzie. 3. Wylewka ma u mnie 5,5 cm. W garażu też położono podłogówkę, choć były ustalenia (niestety ustne) że ma być grzejnik. Czy to prawda, że w garażu grubość wylewki powinna być większa, tj 9 cm? Mamy 5.5 cm. 4. Nie zrobiono dylatacji między kuchnią, salonem i hallem. Ta powierzchnia ma ponad 43 m2. Co z tym? Jestem zawiedziona i zaniepokojona, gdyż długo szukałam rzetelnej firmy, która wykona porządnie to zlecenie. Proszę o Wasze uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 23.04.2017 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Ad.1 jaki producent i wykonawca ? nie dostałaś faktury ? możesz zadzwonić do producenta.Ad.2 -codo kominka nie wypowiadam się , w łazience nie powinno to być problemem (musisz pamiętać o dobrej hydroizolacji ).Ad.3 5,5 cm w garażu spokojnie wystarczy - rozumiem że tira nie będziesz mieć Ad. 4 przy anhydrycie nie musisz robić dylatacji PS. na oko to ,,chłop umarł w szpitalu'' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.04.2017 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Wystarczy polać wodą i zobaczyć, czy zaczyna sie rozpuszczać Jeśli tak, to anhydryt Robiłem kiedyś wylewkę samopoziomującą 3mm, aby podnieść poziom podłogi pod zlicowanie paneli z gresem. W jednym miejscu wylałęm zbyt dużo i musiałem szlifować - szło cieżko, póki nie zrosiłęm anhydrytu wodą. Zrób test w jakimś rogu Rurki "wszędzie" nie są jakimś błędem. Zwykły, konwekcyjny kominek waży mniej, niż solidna szafa z książkami, a pod prysznicem, wanną też nie przeszkadzają pod warunkiem regularnego z nich korzystania (jak sie nei używa, to możę syfon wysychać, co powoduje nieprzyjemny zapach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 23.04.2017 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 1. Wykonano niedawno u mnie posadzkę. W zamówieniu był anhydryt. Dziś był facet z innej firmy remontowej i powiedział, że na jego oko to nie jest anhydryt. Czy jest sposób aby to zbadać, stwierdzić? Mam jeszcze inne pytania: 2. Rurki z ogrzewania podłogowego rozprowadzono wszędzie. Dosłownie. Również tam, gdzie ma być kominek. Czy to błąd? Czy grozi to spękaniem wylewki? Rozprowadzono je też w łazience, gdzie ma być wanna, prysznic, WC, po prostu wszędzie, wszędzie. 3. Wylewka ma u mnie 5,5 cm. W garażu też położono podłogówkę, choć były ustalenia (niestety ustne) że ma być grzejnik. Czy to prawda, że w garażu grubość wylewki powinna być większa, tj 9 cm? Mamy 5.5 cm. 4. Nie zrobiono dylatacji między kuchnią, salonem i hallem. Ta powierzchnia ma ponad 43 m2. Co z tym? Jestem zawiedziona i zaniepokojona, gdyż długo szukałam rzetelnej firmy, która wykona porządnie to zlecenie. Proszę o Wasze uwagi. Czy "wylewkę" anhydrytową przywieziono w tzw. samochodzie "gruszce"...? Jaki ma kolor? Polanie wodą i czekanie kilka godzin, może zadziałać na anhydryt. Z małą ilością wody sobie poradzi. Można sprawdzić czy ma powierzchnię miękką... Kolor raczej mleczny. Cement jest ciemno szary i szary. Czy widać miejsca w których przebiegają rury ogrzewania? Czy widać delikatne sfalowania po tzw. "sztangowaniu" wylewki? W łazience nie powinno być anhydrytu. W garażu tym bardziej. Ogrzewanie pod kominkiem nie przeszkadza tak długo jak pod nim będzie sucho. 40m2 powierzchni może być bez dylatacji o ile wszystko jest w porządku. Po czym remontowiec poznał, poza jego okiem, że nie jest to anhydryt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzenaTG 23.04.2017 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Czy "wylewkę" anhydrytową przywieziono w tzw. samochodzie "gruszce"...? Jaki ma kolor? Po czym remontowiec poznał, poza jego okiem, że nie jest to anhydryt ? Niestety nie byłam przy tym. Wykonanie wylewki anhydrytowej było częścią większego zlecenia - wykonania ogrzewania. Remontowiec po prostu podzielił się swoją myślą, nie poparł tego żadnymi argumentami. Spróbuję załączyć fotę wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.04.2017 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Wprawdzie na miom monitorze wygląda to trochę, jak sufit , ale jak dla mnie wygląda to na anhydryt z mleczkiem na powierzchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 24.04.2017 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 Wprawdzie na miom monitorze wygląda to trochę, jak sufit , ale jak dla mnie wygląda to na anhydryt z mleczkiem na powierzchni tak, to anhydryt! Te plamy nalezy usunąć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzenaTG 25.04.2017 05:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 Dzięki chłopaki Jestem spokojna już teraz. Co do plam - myślałam, że to normalne i tak wygląda proces wysychania. Jak mam je usunąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.04.2017 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 Delikatnie odkuć, albo zeszlifować, bo po jakimś czasie odejdą same, ale razem z płytką, czy parkietem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
termolit 06.06.2017 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Firma, która wykonywała wylewkę, powinna zeszlifować mleczko anhydrytowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 12.06.2017 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2017 W moich rejonach nikt nie ma czasu na usuwanie mleczka, inwestor dostaje miotłę drucianą i jedzie. Jest to ciężka praca (200m2 zajęło mi dwa dni), ale do wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
termolit 30.06.2017 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2017 W moich rejonach nikt nie ma czasu na usuwanie mleczka, inwestor dostaje miotłę drucianą i jedzie. Jest to ciężka praca (200m2 zajęło mi dwa dni), ale do wykonania. My mamy od tego oddzielną ekipę i za każdym razem szlifujemy Dwa dni to trochę duuuużo pracy... gratulacje! Mogłeś zamiast miotły wypożyczyć sobie columbusa, było by w 2h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 30.06.2017 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2017 To ja zapytam o ile średnio procentowo posadzki anhydrytowe są droższe od tradycyjnych cementowych i czy cementowej daje sie grubiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkat 17.07.2017 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2017 My mamy od tego oddzielną ekipę i za każdym razem szlifujemy Dwa dni to trochę duuuużo pracy... gratulacje! Mogłeś zamiast miotły wypożyczyć sobie columbusa, było by w 2h U mnie dopiero będą robione wylewki anhydrytowe. Ja akurat wybrałem wylewki gdzie nie trzeba nic robić, ale można było taniej też wybrać gdzie trzeba sprzątać. Z tego co mi mówili to wystarczyło po zamiatać taką wylewkę na drugi dzień. Nie wiem może to też jakaś lepsza wylewka jest, bo tu akurat na forum mówi się o szlifowaniu. Dlatego wolałem dopłacić do tych gdzie nie trzeba nic robić. Przekonam się za 10 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbarosa 22.10.2017 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 U mnie dopiero będą robione wylewki anhydrytowe. Ja akurat wybrałem wylewki gdzie nie trzeba nic robić, ale można było taniej też wybrać gdzie trzeba sprzątać... Przekonam się za 10 dni. I jak przebiegła realizacja? Jesteś zadowolony Darkat? Ile ostatecznie Cię to kosztowało? Przywołuję też pytanie Grzesiulli: O ile droższe są posadzki anhydrytowe od cementowych? Potwierdzam (na podstawie mojej skromnej wiedzy), że posadzki cementowe są mniej wytrzymałe, w związku z tym, muszą być grubsze, wymagają zbrojenia (stalą lub włóknem) i większej liczby dylatacji. Sama stoję przed wyborem wykonawcy i szczerze mówiąc okropnie się boję. Aktualnie otrzymałam dwie propozycje od Knauf-a i Lafarge-a. Ten pierwszy twierdzi, że proces przebiega szybciej i nie wymaga szlifowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts