Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak sprawdzić czy wylano anhydryt? + kwestie wykonania wylewki

MarzenaTG

Recommended Posts

1. Wykonano niedawno u mnie posadzkę. W zamówieniu był anhydryt. Dziś był facet z innej firmy remontowej i powiedział, że na jego oko to nie jest anhydryt. Czy jest sposób aby to zbadać, stwierdzić?

Mam jeszcze inne pytania:

2. Rurki z ogrzewania podłogowego rozprowadzono wszędzie. Dosłownie. Również tam, gdzie ma być kominek. Czy to błąd? Czy grozi to spękaniem wylewki? Rozprowadzono je też w łazience, gdzie ma być wanna, prysznic, WC, po prostu wszędzie, wszędzie.

3. Wylewka ma u mnie 5,5 cm. W garażu też położono podłogówkę, choć były ustalenia (niestety ustne) że ma być grzejnik. Czy to prawda, że w garażu grubość wylewki powinna być większa, tj 9 cm? Mamy 5.5 cm.

4. Nie zrobiono dylatacji między kuchnią, salonem i hallem. Ta powierzchnia ma ponad 43 m2. Co z tym?

Jestem zawiedziona i zaniepokojona, gdyż długo szukałam rzetelnej firmy, która wykona porządnie to zlecenie. Proszę o Wasze uwagi.

Ad.1 jaki producent i wykonawca ? nie dostałaś faktury ? możesz zadzwonić do producenta.

Ad.2 -codo kominka nie wypowiadam się , w łazience nie powinno to być problemem (musisz pamiętać o dobrej hydroizolacji ).

Ad.3 5,5 cm w garażu spokojnie wystarczy - rozumiem że tira nie będziesz mieć

Ad. 4 przy anhydrycie nie musisz robić dylatacji

PS. na oko to ,,chłop umarł w szpitalu''

Wystarczy polać wodą i zobaczyć, czy zaczyna sie rozpuszczać :)

Jeśli tak, to anhydryt :)

Robiłem kiedyś wylewkę samopoziomującą 3mm, aby podnieść poziom podłogi pod zlicowanie paneli z gresem.

W jednym miejscu wylałęm zbyt dużo i musiałem szlifować - szło cieżko, póki nie zrosiłęm anhydrytu wodą.

Zrób test w jakimś rogu :)

Rurki "wszędzie" nie są jakimś błędem. Zwykły, konwekcyjny kominek waży mniej, niż solidna szafa z książkami, a pod prysznicem, wanną też nie przeszkadzają pod warunkiem regularnego z nich korzystania (jak sie nei używa, to możę syfon wysychać, co powoduje nieprzyjemny zapach)

1. Wykonano niedawno u mnie posadzkę. W zamówieniu był anhydryt. Dziś był facet z innej firmy remontowej i powiedział, że na jego oko to nie jest anhydryt. Czy jest sposób aby to zbadać, stwierdzić?

Mam jeszcze inne pytania:

2. Rurki z ogrzewania podłogowego rozprowadzono wszędzie. Dosłownie. Również tam, gdzie ma być kominek. Czy to błąd? Czy grozi to spękaniem wylewki? Rozprowadzono je też w łazience, gdzie ma być wanna, prysznic, WC, po prostu wszędzie, wszędzie.

3. Wylewka ma u mnie 5,5 cm. W garażu też położono podłogówkę, choć były ustalenia (niestety ustne) że ma być grzejnik. Czy to prawda, że w garażu grubość wylewki powinna być większa, tj 9 cm? Mamy 5.5 cm.

4. Nie zrobiono dylatacji między kuchnią, salonem i hallem. Ta powierzchnia ma ponad 43 m2. Co z tym?

Jestem zawiedziona i zaniepokojona, gdyż długo szukałam rzetelnej firmy, która wykona porządnie to zlecenie. Proszę o Wasze uwagi.

Czy "wylewkę" anhydrytową przywieziono w tzw. samochodzie "gruszce"...? Jaki ma kolor?

Polanie wodą i czekanie kilka godzin, może zadziałać na anhydryt. Z małą ilością wody sobie poradzi. Można sprawdzić czy ma powierzchnię miękką... Kolor raczej mleczny. Cement jest ciemno szary i szary. Czy widać miejsca w których przebiegają rury ogrzewania? Czy widać delikatne sfalowania po tzw. "sztangowaniu" wylewki?

W łazience nie powinno być anhydrytu. W garażu tym bardziej. Ogrzewanie pod kominkiem nie przeszkadza tak długo jak pod nim będzie sucho. 40m2 powierzchni może być bez dylatacji o ile wszystko jest w porządku. Po czym remontowiec poznał, poza jego okiem, że nie jest to anhydryt ?

Czy "wylewkę" anhydrytową przywieziono w tzw. samochodzie "gruszce"...? Jaki ma kolor?

Po czym remontowiec poznał, poza jego okiem, że nie jest to anhydryt ?

Niestety nie byłam przy tym. Wykonanie wylewki anhydrytowej było częścią większego zlecenia - wykonania ogrzewania. Remontowiec po prostu podzielił się swoją myślą, nie poparł tego żadnymi argumentami. Spróbuję załączyć fotę wylewki.

anhydryt.jpg

• 1 month później...
  • 3 weeks później...
W moich rejonach nikt nie ma czasu na usuwanie mleczka, inwestor dostaje miotłę drucianą i jedzie. ;-) Jest to ciężka praca (200m2 zajęło mi dwa dni), ale do wykonania.

My mamy od tego oddzielną ekipę i za każdym razem szlifujemy ;)

Dwa dni to trochę duuuużo pracy... gratulacje!

Mogłeś zamiast miotły wypożyczyć sobie columbusa, było by w 2h :)

• 3 weeks później...
My mamy od tego oddzielną ekipę i za każdym razem szlifujemy ;)

Dwa dni to trochę duuuużo pracy... gratulacje!

Mogłeś zamiast miotły wypożyczyć sobie columbusa, było by w 2h :)

U mnie dopiero będą robione wylewki anhydrytowe. Ja akurat wybrałem wylewki gdzie nie trzeba nic robić, ale można było taniej też wybrać gdzie trzeba sprzątać. Z tego co mi mówili to wystarczyło po zamiatać taką wylewkę na drugi dzień. Nie wiem może to też jakaś lepsza wylewka jest, bo tu akurat na forum mówi się o szlifowaniu. Dlatego wolałem dopłacić do tych gdzie nie trzeba nic robić. Przekonam się za 10 dni.

• 3 months później...
U mnie dopiero będą robione wylewki anhydrytowe. Ja akurat wybrałem wylewki gdzie nie trzeba nic robić, ale można było taniej też wybrać gdzie trzeba sprzątać... Przekonam się za 10 dni.

I jak przebiegła realizacja? Jesteś zadowolony Darkat?

Ile ostatecznie Cię to kosztowało?

Przywołuję też pytanie Grzesiulli:

O ile droższe są posadzki anhydrytowe od cementowych?

Potwierdzam (na podstawie mojej skromnej wiedzy), że posadzki cementowe są mniej wytrzymałe, w związku z tym, muszą być grubsze, wymagają zbrojenia (stalą lub włóknem) i większej liczby dylatacji.

Sama stoję przed wyborem wykonawcy i szczerze mówiąc okropnie się boję.

Aktualnie otrzymałam dwie propozycje od Knauf-a i Lafarge-a.

Ten pierwszy twierdzi, że proces przebiega szybciej i nie wymaga szlifowania.